Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
17. 1. 2019,
10.18

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

2

Natisni članek

zima avtocesta avtocesta ceste ceste sneg

Četrtek, 17. 1. 2019, 10.18

5 let, 3 mesece

Sneg bo jutri prekril tudi Slovenijo #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

2

sneg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Belo odejo bo jutri dočakala tudi Slovenija. Začelo se bo zimsko obdobje, ki bo trajalo dlje časa, menijo vremenoslovci. Temperature bodo omogočile, da se bo snežna odeja obdržala, v prihodnjem tednu pa se bo od torka naprej spet odebelila. Prvo sneženje pričakujemo že ponoči v gorah, v drugem delu noči v severnih krajih, drugod bo največ snega zapadlo med šesto in 12. uro dopoldne.

Gorenjska in Koroška se bosta prebudili v zimskih razmerah, saj bo tam dež najprej prehajal v sneg do nižin, sicer pa bo večji del Slovenije sneženje zajelo jutri dopoldne.

sneg v Ljubljani
Novice Konec tedna prihaja snežna pošiljka. Zapade lahko do 15 centimetrov snega.

Če se želite izogniti prometu v snegu, se na delo odpravite pred šesto zjutraj

Najbolj razširjeno sneženje bo med šesto in 12. uro in z izjemo Primorske bo verjetno snežilo kar povsod.

Po nižinah naj bi zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, v višjih predelih Gorenjske in Notranjske pa ga lahko zapade do 25 centimetrov.

"Sneženje se bo umirilo že jutri popoldan, za nekaj dni prenehalo, možnost novega sneženja pa bo nekje od torka naprej," pravi Brane Gregorčič z Arsa. Natančneje samega poteka sneženja še ne more napovedati, a kot kaže, bo v naslednjem tednu zapadlo še nekaj snega.

Avtomoto Neverjeten prizor: na avtu je imel več metrov snega #video

Snežnim razmeram se jutri ne bomo mogli izogniti. V večjem delu Slovenije bo začelo snežiti okoli šeste ure zjutraj. | Foto: Metka Prezelj Snežnim razmeram se jutri ne bomo mogli izogniti. V večjem delu Slovenije bo začelo snežiti okoli šeste ure zjutraj. Foto: Metka Prezelj

Avstrija sneg
Novice Avstriji in Nemčiji grozi še več snega

Temperature pod ničlo, zaradi burje možni zameti

Temperature bodo, z izjemo Primorske, ves čas malo pod ničlo, tako da se bo sneg, kjer bo zapadel jutri, kar obdržal, od torka naprej pa je mogoče, da se bo obstoječa snežna odeja še nekoliko odebelila.

Ker bo ponekod pihala burja, so na prehodu med Notranjsko in Primorsko možni zameti.

Novice V Avstriji zaradi snega že osem mrtvih #video

Dars se na intenzivnejše padavine že pripravlja

Ker so intenzivnejše padavine napovedane že za zgodnje jutranje ure, Dars napoveduje, da bodo delovali z okrepljenimi ekipami za pravočasno preventivno posipanje in v nadaljevanju pluženje že v nocojšnji nočni izmeni.

"Najmočnejše snežne padavine so pričakovane ravno v prometno zelo neugodnem času, in sicer v obremenjeni jutranji prometni konici, nekje med 5.30 in 8. uro zjutraj, ko lahko na primer na območju primorske avtoceste zapade v povprečju od 10 do 15 centimetrov snega. Voznike pozivamo k strpni vožnji, naj ne prehitevajo plužnih skupin, ker je to lahko nevarno. Nekateri menijo, da plugi ovirajo oziroma upočasnjujejo promet, dejstvo pa je, da ga omogočajo. Vožnja po spluženi cesti je varnejša," še sporočajo.

Darsovo priporočilo voznikom

Voznikom priporočamo, da se na pot odpravijo pravočasno oziroma malo prej kot običajno, saj se v takih razmerah promet dodatno upočasni, na pot naj nikakor ne gredo z vozilom brez zimske opreme, vožnjo naj prilagodijo razmeram na vozišču in tudi svojim voznim sposobnostim.

Kot za zdaj kažejo naše cestno-vremenske postaje ob avtocestnem križu (natančnejša napoved bo znana proti večeru), naj bi obilneje snežilo na primorski avtocesti A1 med Logatcem in Senožečami, kjer naj bi od predvidoma od polnoči do 16. ure zapadlo v povprečju 20 centimetrov snega.

Le nekaj manj v ljubljanskem obroču in vseh štirih vpadnih avtocestnih krakih v obroč (iz Dolenjske, Štajerske, Primorske in Gorenjske), in sicer v povprečju od 15 in 20 centimetrov, najprej, okoli 1. ure zjutraj, naj bi začelo snežiti na območju obroča, na gorenjski in štajerski avtocesti nekoliko pozneje. Na območju trojanske avtoceste je po zdajšnji napovedi pričakovati, da bo do 15. ure popoldan zapadlo v povprečju 15 centimetrov snega, več, približno 20 centimetrov, na dolenjski avtocesti mimo Trebnjega.

 

Ne spreglejte