Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
11.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

40

Natisni članek

ustavno sodišče Državni zbor NSi trgovina SMC Andrej Čuš

Torek, 17. 10. 2017, 11.02

6 let, 6 mesecev

Ob nedeljah nič več v trgovine? Zaprtje podpirata tudi koalicija in NSi. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

40

Andrej Čuš bo s podpisi poslancev vladne koalicije in NSi v postopek DZ vložil zahtevo za splošno razpravo o predlogu novele zakona o trgovinah, ki predvideva, da bi bile te ob nedeljah in praznikih z nekaj izjemami zaprte. Sprejetje novele Čuš pričakuje decembra.

Video: Planet TV


Čuš je sporočil, da so podpise pod predlog novele prispevali poslanci SMC, DeSUS in SD ter NSi, tako da bo šel predlog v splošno razprav na plenarno sejo DZ. To kaže, je dodal, da razumejo problematiko in cilje zakona, kaže pa tudi na neko stopnjo podpore. Odziva ni dobil le od strank SDS in Levica. Okoli pet tisoč podpisov, ki jih je do zdaj zbral s spletno peticijo, po njegovih besedah kaže na dobro podporo med ljudmi. Prvo obravnavo predloga na plenarni seji DZ pričakuje novembra, decembra pa nato sprejetje novele.

Čuš: To ne bo še en referendum

Video: Planet TV
Več o dogajanju v oddaji Planet Danes na Planet TV ob 17.55.

Podporo predlogu je izrazil tudi ekonomist Jože P. Damijan, "ker ljudem, ki delajo v dejavnosti, ki ni življenjsko nujno potrebna, omogoča, da vsaj nedeljo preživijo z družino", je dejal Damijan.

Kaj bi določil nov zakon?

Predlog zakona bi določal, da trgovec ne bi smel določiti delovnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu.

Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Video: Planet TV

V SMC po besedah poslanke Andreje Potočnik pričakujejo, da se bo predlog novele zakona o trgovini izboljšal, predvsem v delu, ki se nanaša na izjeme. "Pričakujemo, da se bo vodil dialog s preostalimi pomembnimi deležniki pri tem vprašanju, kot so Trgovinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije," je dejala.

Trgovinska zbornica proti zapiranju trgovin ob nedeljah

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) ter predsedniki uprav in generalni direktorji trgovinskih družb predloga novele zakona o trgovini ne podpirajo. Menijo, da besedilo predloga novele zakona posega v vsaj tri z ustavo zagotovljene pravice, in sicer v:
- svobodno gospodarsko pobudo,
- načelo poštene in svobodne konkurence ter
- načelo enakosti pred zakonom.

Je bil pa upravni odbor zbornice enoten, da je razprava tako o delovnem času zaposlenih kot o delovnem času prodajaln potrebna. TZS se bo zato v prihodnjih dneh sestala z vsemi deležniki, vključno s sindikati, in skupaj z njimi poskušala oblikovati stališče do nedeljskega dela, so sporočili
Najboljši sosed na tri praznične dni zaprt

V dogovoru s socialnimi partnerji je Mercatorjeva uprava odločila, da bodo 1. novembra in 25. decembra letos ter 1. januarja 2018 vse Mercatorjeve trgovine v Sloveniji zaprte, so sporočili iz družbe. "Verjamemo, da bodo tako kot Mercatorjevi zaposleni tudi kupci pozdravili to gesto, saj želi Mercator s tem poudariti pomen časa za družino in bližnje, ta pa je dragocen tudi trgovkam in trgovcem," je o tem povedal predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić.

Potočnikova verjame, da bodo na vsa odprta vprašanja, ki se pri tem zakonu pojavljalo, uspešno in argumentirano ter v dialogu še razrešili v razpravi v DZ. Zato so prispevali del podpisov, razprava pa bo po njenih pričakovanjih potekala v prihodnjem mesecu.

Interesi podjetnikov vs. kakovostno družinsko življenje

V SMC so tehtali med pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do kakovostnega družinskega življenja. "Menimo, da je ta ukrep sorazmeren in ne posega čezmerno v svobodno gospodarsko pobudo," je dejala Potočnikova in spomnila, da je o tem leta 2005 odločilo že ustavno sodišče.

Vedno je treba upoštevati interes podjetnika, zaposlenega in potrošnika, je poudarila Potočnikova. Ob tem je navedla analize, ki so bile opravljene in v katerih se je precej potrošnikov izreklo, da so za zaprtje trgovin ob nedeljah.

V Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici in na Danskem so trgovine ob nedeljah zaprte, z izjemami, ki pa jih moramo tudi pri nas še tehtno argumentirati in pogledati, kdaj izjemo dopustiti, je dodala Potočnikova.

Erjavec bi zaposlene za nedeljsko delo bolje plačal

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da v stranki še niso opravili razprave o predlagani noveli. Sam bi rešitve iskal v smeri, da bi bili zaposleni za delo ob nedeljah dobro plačani, da bi se sami odločili, ali bodo delali, in imeli na primer prosto soboto ali ponedeljek.

V poslanski skupini SD so se po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana dogovorili, da prispevajo podpise za splošno razpravo. Zadeva namreč po njegovem mnenju ni črno-bela, opraviti je treba tudi dialog s socialnimi partnerji.

Vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec je STA povedal, da predlog novele podpirajo. Podpisov za splošno razpravo v DZ niso prispevali, ker je to vprašanje procedure. Pričakovali so, da koalicija predlogu ne bo naklonjena, zato so si nameravali prizadevati za razpravo o predlogu na matičnem odboru DZ, kamor bi lahko povabili tudi civilno družbo, sindikate in zainteresirano javnost ter poskusili prepričati poslance.

V poslanski skupini SDS, ki jo vodi Janez Janša, zadeve zaenkrat ne komentirajo.

Zaposleni v trgovinah bi po predlogu zakona nedelje in praznike večinoma lahko preživljali doma. | Foto: Zaposleni v trgovinah bi po predlogu zakona nedelje in praznike večinoma lahko preživljali doma. Na referendumu podprli zaprtje

Čuš je v DZ v začetku oktobra vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero predlaga uresničitev referendumske volje ljudstva in zaprtje trgovin ob nedeljah. "Čas je, da parlament po 14 letih preneha zlorabljati voljo volivcev in uveljavi voljo ljudstva. Nedelje so namenjene prostemu času, družini in prijateljem," je poudaril.

Slovenci smo septembra 2003 na referendumu na zahtevo 40 tisoč volilnih upravičencev odločali, ali naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte. Na referendumu je glasovalo 27 odstotkov volilnih upravičencev, večina, slabih 58 odstotkov, pa jih je glasovalo za zaprtje trgovin.

Kaj je odločilo ustavno sodišče?

DZ je februarja 2004 sprejel novelo zakona o trgovini, s katero je v skladu z referendumsko odločitvijo uredil vprašanje delovnega časa prodajaln. Novela naj bi se začela uporabljati 15. septembra 2004, a so trgovske družbe Petrol, Mercator, Era in MTS Kompas na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti zakona o trgovini.

Ustavno sodišče je julija do sprejetja končne odločitve na pobudo omenjenih družb njeno izvajanje zadržalo. Leto kasneje je odločilo, da 17. člen zakona o trgovini, ki med drugim govori o odpiralnem času trgovin, ni v neskladju z ustavo. 

Zakonodajalec je moral tako na novo določiti velikost prodajaln, ki so lahko odprte neomejeno in so v zakonu omejene na 80 kvadratnih metrov skupne prodajne površine. Sodišče je še določilo, da se novela zakona o trgovini začne uporabljati 1. januarja 2006.
Ne spreglejte