SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SMC naj bi strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe

3

termometer

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar z ekipo v teh dneh pripravlja osnutek koalicijske pogodbe, ki naj bi ga strankam, s katerimi se pogovarja o oblikovanju nove koalicije, posredoval še danes.

Osnutek koalicijske pogodbe bo temelj za torkovo nadaljevanje koalicijskih usklajevanj. Miro Cerar se je s predstavniki DeSUS, SD, ZaAB, NSi in ZL na prvih, bolj informativnih pogovorih sestal že minuli teden. Usklajevanja se bodo nadaljevala v torek, do konca tedna oziroma petkove ustanovne seje DZ pa naj bi bili znani vsaj obrisi nove vladne koalicije.

SD in SMC si že izmenjujeta gradivo Predsedujoči SD Dejan Židan je danes medijem pojasnil, da je njihova stranka Cerarju že posredovala svoje gradivo, pričakuje pa, da jim bodo iz SMC svoje gradivo poslali do konca dneva. Po njegovih besedah se bo iz tega tudi videlo, v katero smer se SMC nagiba, kar bo temelj za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. Ta naj bi bila po nekaterih neuradnih informacijah v nadaljevanju bolj po področjih, stranke, ki bi vstopile v koalicijo, pa bodo verjetno tudi zaradi različnih programskih izhodišč poskušale bolj ali manj doreči nekaj ključnih projektov, izogniti pa se bodo poskušale temam, ki bi jih razdvajale.

V SD naj bi bili v precepu Židan je danes ponovil tudi, da bo SD konstruktivna, če bo v koaliciji ali v opoziciji. Po nekaterih informacijah naj bi bili v SD v dilemi, kaj storiti. Iz dosedanjih izjav članov SD je namreč mogoče zaznati, da so sicer na kompromise pripravljeni, a da ne želijo razočarati volivcev, ki so podprli njihov volilni program. O tem naj bi že danes, predvidoma po tem, ko bodo dobili gradivo SMC, razpravljalo tudi vodstvo te stranke.

Razpeti so tudi v NSi Glede vstopa v vlado so, kot je nedavno dejal njihov vidni član in evropski poslanec Lojze Peterle, razpeti tudi v NSi. Vodstvu NSi je danes poslal odprto pismo tudi nekdanji član nekdanje SKD Ervin Anton Schwarzbartl, v katerem po poročanju Reporterja navaja, da je "morda še čas, da NSi izstopi iz pogajanj za sestavo vlade". S tem bo stranka po njegovem mnenju Evropi sporočila, "kakšno oblast v resnici imamo in da v Sloveniji še vedno obstaja možnost zrušitve totalitarne kontinuitete na naslednjih volitvah".

Gospodarstveniki kličejo Novakovo A je po drugi strani predsednica stranke Ljudmila Novak v soboto za POP TV dejala, da jo kličejo gospodarstveniki in podjetniki ter jo spodbujajo, naj vstopijo v vlado in poskušajo uresničiti svoj program, češ da je "edini pravi za spodbujanje gospodarstva". Tako še vedno obstaja verjetnost, da bosta v novi vladi tako SD kot NSi. Za DeSUS je medtem že skoraj zagotovo, da bo v koalicijo vstopila, po drugi strani pa se ZL v njej ne vidi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin