Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
19.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marko Ilešič Verica Trstenjak Sodišče EU SMC SDS

Torek, 10. 3. 2015, 19.00

7 let, 12 mesecev

SMC bi še naprej imela Marka Ilešiča, SDS pa Verico Trstenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koalicijska SMC pri izbiri slovenskega sodnika oziroma sodnice na Sodišču EU podpira vnovično kandidaturo Marka Ilešiča, opozicijska SDS pa želi na tej funkciji videti kandidatko Verico Trstenjak.

To je pokazal današnji začetek posvetovanj predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti v DZ.

Poleg Ilešiča, ki zdaj zastopa Slovenijo na Sodišču EU v Luksemburgu, in Trstenjakove so na seznamu kandidatov še Boštjan M. Zupančič, Slobodan Dujić, Marko Bošnjak in Lucijan Bembič. Na podlagi posvetovanj, ki bodo trajala še v sredo, se bo Pahor odločil, koga bo predlagal v potrditev DZ.

SMC: Ilešiča odlikujejo strokovnost in izkušnje na področju prava EU Kot prva se je pri predsedniku republike oglasila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Po pogovoru je v izjavi za medije poudarila soglasno odločitev poslancev SMC, da je najprimernejši kandidat Ilešič, ki ga po njihovem mnenju odlikujejo strokovnost in izkušnje na področju prava EU. V SMC menijo tudi, da Ilešič s svojim delom izraža visok ugled in spoštovanje Slovenije.

Nova Ilešičeva kandidatura je tudi izraz kontinuitete ter dobrega in spoštljivega dela, ki ga že zdaj opravlja na Sodišču EU, je dejala Kustec Lipicerjeva. Po njenih besedah so v poslanski skupini tudi druge kandidate ocenili kot referenčne. Pojasnila je še, da Ilešič ni kandidat, ki bi bil koalicijsko usklajen.

SDS: Prav je, da na eno od sodnih instanc v EU predlagamo žensko Pahor je danes sprejel le še vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, ki je v izjavi za medije dejal, da strankini poslanci podpirajo kandidaturo Trstenjakove. Po njegovih besedah gre za zelo usposobljeno kandidatko, kar potrjujejo tudi njene reference. Prav je, da na eno od sodnih instanc v EU predlagamo žensko, je opozoril.

Po Tankovih besedah poslanska skupina SDS ne bo spremenila svojega stališča o Trstenjakovi kot najprimernejši kandidatki, zato bodo le počakali na odločitev predsednika republike.

V sredo pri Pahorju še vodje preostalih poslanskih skupin Vodje preostalih poslanskih skupin ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti se bodo pri Pahorju oglasili v sredo. Razpis za slovenskega sodnika na Sodišču EU je ministrstvo za pravosodje objavilo konec oktobra lani, sodnika pa izvoli DZ, in sicer na predlog predsednika republike po predhodnem mnenju vlade in sodnega sveta.

Vlada je že presodila, da so vsi kandidati primerni za opravljanje predlagane funkcije. Podobno je menil tudi Sodni svet, ki je predsedniku republike predlagal, naj da prednost Ilešiču pred Zupančičem, temu pa pred Trstenjakovo. V uradu predsednika republike pa so dopustili možnost, da Pahor DZ predlaga več kandidatov.

Sodišče EU sestavlja 27 sodnikov, in to po eden iz vsake države članice in osem pravobranilcev, ki jih imenujejo nacionalne vlade, vendar s soglasjem vseh članic. Mandat sodnikov traja šest let.

Ne spreglejte