Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
11.06

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Dejan Zavec Talum zaposlovanje štipendije

Četrtek, 23. 5. 2019, 11.06

4 leta, 11 mesecev

Slovensko podjetje z ugankarskim tekmovanjem po večjo prepoznavnost #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Talum | Na tekmovanju je sodelovalo 31 šol. | Foto Talum

Na tekmovanju je sodelovalo 31 šol.

Foto: Talum

Podjetja si mlado delovno silo običajno iščejo v srednješolskih in predvsem študentskih klopeh z različnimi štipendijami in praksami. Kidričevsko podjetje Talum je letos začelo s projektom, kjer bodo svojo prepoznavnost poskušali graditi že pri osnovnošolcih. V ugankarski projekt je bilo vključenih 31 šol in devet tisoč učencev.

Slovenska podjetja imajo velikokrat težave pri iskanju kadrov. Eden glavnih razlogov je povečano povpraševanje in premajhna ponudba na trgu dela. Danes se tako že večina slovenskih podjetij srečuje s pomanjkanjem ustreznega kadra.

Tak problem ima tudi Talum, proizvajalec aluminija iz Kidričevega. "Soočamo se s pomanjkanjem kvalificiranih delavcev četrte stopnje strokovnosti za potrebe proizvodnje ter strokovnjakov s tehničnimi in naravoslovnimi znanji. Povpraševanje po delavcih prilagajamo našemu trgu in kupcem, saj je od tega odvisen obseg proizvodnje ter razvoj novih programov in storitev," pojasnjujejo v Talumu.

V projekt vključili 31 šol

Težave podjetja rešujejo na različne načine, na primer z uvozom delovne sile iz tujine, štipendiranjem in praksami. V Talumu pa so, da bi dolgoročno rešili ta problem, šli še nekoliko dlje.

Zmagovalcev je pozdravil tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec. | Foto: Talum Zmagovalcev je pozdravil tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec. Foto: Talum Da bi povečali prepoznavnost podjetja med osnovnošolci, so lani zagnali projekt Talumova ugankarska dogodivščina, kjer želijo pri mladih vzpodbujati kreativnost, inovativnost, iznajdljivost in drugačen način razmišljanja, preko izdanih knjig, pa smo vzpodbujali tudi bralno kulturo.

V projekt je bilo vključenih devet tisoč otrok iz 31 šol z regije, med otroke pa so razdelili okrog devet tisoč knjig. Tekmovanje je bilo razdeljeno na tri sklope, izdali pa so različne ugankarske knjige za različne starostne skupine. Prvi del projekta  je bil knjižen, v drugem delu pa so mladim skozi pet polfinalnih ter finalni ALU kviz približali Talum ter aluminij, kovino prihodnosti.

"S takimi projekti podjetje pridobi novo izkušnjo in spozna mlade, ki bodo s svojo kreativnostjo, iznajdljivostjo, drugačnostjo in drznostjo morda v prihodnosti ustvarjali njegovo podobo. Projekt se je izkazal kot odličen primer povezovanja med gospodarstvom, kulturo in izobraževalnimi institucijami," je prepričan Marko Drobnič, predsednik uprave Taluma. Ambasador projekta je tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec.

Dejan Zavec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V Talumu, kjer je zaposlenih okrog 800 ljudi, kader iščejo tudi s pomočjo štipendiranja. Od leta 2005 so podelili 364 štipendij, v tem letošnjem študijskem letu pa so podelili 18 štipendij.

Dejan Zavec boxing gala
Sportal Dejan Zavec: Spogledujem se s tujino in s profesionalizacijo

Zakaj imajo podjetja v Sloveniji težave z iskanjem kandidatov?

"Na trgu trenutno zaradi večjega povpraševanja obstaja deficit primerno izkušenih kadrov, podjetja nimajo realnih pričakovanj, lahko so delovne razmere in plače v podjetjih slabše, podjetje ima lahko tudi slab ugled na trgu dela, imajo tudi večjo fluktuacijo kadra in niso pripravljeni dovolj vlagati v razvoj novega kadra. Treba se je tudi zavedati, da ni nujno, da na trgu glede na zahteve in kompetence delovnega mesta obstaja idealno primeren kandidat, temveč ga bo moral novi delodajalec še izšolati, zato je ključen tudi razvojni potencial kandidata," je pred časom za Siol.net komentiral Jani Zupan, partner v podjetju Profil, ki je specializirano predvsem za direktno iskanje vodstvenega kadra (head hunting)

Delavci
Novice Ker niso vlagali v ljudi, imajo danes težave pri iskanju zaposlenih
Največ povpraševanja bo po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcih, varilcih in zidarjih. Naštetih poklicev pa na trgu dela najbolj primanjkuje.
Ne spreglejte