Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2019,
12.05

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

47

Natisni članek

protest kmetje Simon Zajc volkovi

Sobota, 10. 8. 2019, 12.05

4 leta, 8 mesecev

Slovenskim kmetom zaradi napadov zveri popustili živci #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

47

Nekaj sto kmetov je na protestnem shodu v Velikih Laščah vlado in druge pristojne opozorilo, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali "že zdavnaj minilo potrpljenje". Do uresničitve njihovih zahtev, med njimi je tudi takojšen odstop okoljskega ministra Simona Zajca, so napovedali stopnjevanje pritiska z novimi protesti.

medved, kočevski gozd
Novice Doživeli smo bližnje srečanje z medvedjo družino #video

Protest pod geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak je organiziral Sindikat kmetov Slovenije, k udeležbi pa je poleg kmetov pozval tudi druge podeželane, ki živijo v strahu pred zvermi.

Predsednik sindikata Anton Medved je v osrednjem nagovoru zahteval, naj se volkove odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.

Kmet Boris Peterlin je v Velike Lašče prinesel kozo. Kot je dejal, je volk ubil njeno sestro. | Foto: STA , Kmet Boris Peterlin je v Velike Lašče prinesel kozo. Kot je dejal, je volk ubil njeno sestro. Foto: STA ,

"Država je dolžna poskrbeti za zveri"

Po njegovih besedah je država dolžna poskrbeti za "svoje zveri", da ne delajo škode kmetom, na območjih z zvermi pa naj ljudem zaradi nižje kakovosti življenja nameni davčne olajšave in razvojne spodbude. Sindikat je v protestno peticijo, pod katero je začel zbirati podpise, vnesel tudi poziv k odstopu ministra za okolje in prostor Zajca.

Medved je napovedal, da bodo proteste nadaljevali vse do uresničitve svojih zahtev. Tako bodo čez teden dni organizirali shod v Ilirski Bistrici, čez 14 dni v Gornji Radgoni, še teden dni kasneje pa bodo, če bo potrebno, prišli v Ljubljano pred državni zbor. Izrazil je prepričanje, da bodo protesti postajali vse bolj množični.

 

Volkovi so do konca junija po podatkih zavoda za gozdove napadli 516 živali: 435 glav drobnice, 30 govedi, 30 konj, dva osla, 17 drugih domačih živali in še dve drugi živali. To je več kot dvakrat toliko kot lani v tem času

Neustrezno izvajanje zakona je po besedah Romana Žvegliča krivo, da se napadi zveri še vedno in vse pogosteje pojavljajo, pri tem pa nastaja velika škoda. Podobno kot drugi govorci je izrazil pričakovanje, da bodo odgovorni našli prave rešitve, predvsem pa hitreje izvajali tisto, kar jim že zdaj omogoča interventni zakon. | Foto: STA , Neustrezno izvajanje zakona je po besedah Romana Žvegliča krivo, da se napadi zveri še vedno in vse pogosteje pojavljajo, pri tem pa nastaja velika škoda. Podobno kot drugi govorci je izrazil pričakovanje, da bodo odgovorni našli prave rešitve, predvsem pa hitreje izvajali tisto, kar jim že zdaj omogoča interventni zakon. Foto: STA ,

Zveri se ljudi ne bojijo več

Stanje je skrb vzbujajoče in zahteva hitro ukrepanje, da ne bo prišlo tudi do človeških žrtev, je bilo slišati v nagovorih na shodu.  | Foto: STA , Stanje je skrb vzbujajoče in zahteva hitro ukrepanje, da ne bo prišlo tudi do človeških žrtev, je bilo slišati v nagovorih na shodu. Foto: STA ,

Govorci so pred zbrano množico na osrednjem trgu v Velikih Laščah tudi opozorili, da namnožitev zveri ni prizadela le rejcev, ampak vse na podeželju.

Številni primeri so namreč po njihovih besedah pokazali, da zveri ne kažejo velikega strahu pred človekom ter hrano iščejo celo v naseljih, kar med ljudmi stopnjuje negotovost in občutek strahu.

Podpredsednik sindikata Roman Žveglič je dejal, da njihova dozdajšnja opozorila vladi in stroki o prepočasnem izvajanju zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave niso zalegla.

Izjava Romana Žvegliča za Planet:

"Zveri so za v divjino, ne za v vasi"

"Del stroke, ki je z napačnimi ukrepi povzročil zdajšnje stanje, pri tem pa na veliko zaslužil, naj se čim prej umakne in da besedo resničnim strokovnjakom," je pozval Žveglič. Po njegovem mnenju vladni ukrepi niso le prepozni, ampak tudi premalo konkretni in odločni ter za kmete žaljivi.

Protestnike je v imenu vlade nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Zagotovila je, da so tako na pristojnih ministrstvih kot v celotni vladi na čelu s premierjem Marjanom Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko. Obenem je opozorila, da problematika ne sme postati politični oder, ampak jo je treba prepustiti stroki.

Protestniki so na shod, ki še traja, po navedbah organizatorja prišli iz vse Slovenije. Nosijo slovenske in evropske zastave ter transparente. Na njih je mogoče prebrati: V Ljubljani so zveri zagrajene, na deželi pa spuščene, Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano, pa tudi Nič zveri na naših dvoriščih. Več protestnikov se je na shod pripeljalo s traktorji. | Foto: STA , Protestniki so na shod, ki še traja, po navedbah organizatorja prišli iz vse Slovenije. Nosijo slovenske in evropske zastave ter transparente. Na njih je mogoče prebrati: V Ljubljani so zveri zagrajene, na deželi pa spuščene, Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano, pa tudi Nič zveri na naših dvoriščih. Več protestnikov se je na shod pripeljalo s traktorji. Foto: STA ,

Podporo shodu so z udeležbo svojih predstavnikov izrazili v političnih strankah SDS, NSi in SLS. Med drugimi je bilo mogoče opaziti poslanca Franca Breznika (SDS) in Ivo Dimic (NSi), predsednika SLS Marjana Podobnika, evropskega poslanca Franca Bogoviča (ELS/SLS), nekatere državne svetnike in tudi predstavnike velikolaške občine na čelu z županom Tadejem Malovrhom.

Minister Zajc ne bo odstopil

Simon Zajc | Foto: STA , Foto: STA , Minister za okolje in prostor Simon Zajc je poziv k odstopu označil kot neutemeljen in ga zavrnil. V sporočilu za javnost je zapisal, da se zaveda resnosti problematike in da s strani izvajalcev interventnega zakona pričakuje pripravo rešitev za hitrejši odstrel volkov.

Težave so, tako Zajc, nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom. "Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov, ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo," je zapisal.

Preberite tudi:

Volk
Novice Zajc po obisku na Cerkljanskem: Naš cilj je, da omogočimo sobivanje z volkom #video
Volk
Novice Pri Kočevju trop volkov pokončal najmanj 20 ovac #foto
Pokol ovac, Jurišče pri Pivki
Novice Čez noč ostal brez dveh tretjin ovčje črede #foto #video
Volk
Novice Lovci zavračajo očitke, da ne izvajajo odstrela volka #video
Simon Zajc
Novice Zaradi problematike zveri ovadili ministra in premierja
Ne spreglejte