Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2018,
9.33

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

8

Natisni članek

Slovenska vojska Libanon napad mirovna misija Unifil

Sobota, 4. 8. 2018, 9.33

5 let, 8 mesecev

Slovenski vojaki v Libanonu tarča dveh napadov, žrtev ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

8

slovenska vojska vaje na Kosovu | Pripadnike Slovenske vojske na mirovni misiji v Libanonu so danes med redno patruljo dvakrat napadli, žrtev ni. | Foto STA

Pripadnike Slovenske vojske na mirovni misiji v Libanonu so danes med redno patruljo dvakrat napadli, žrtev ni.

Foto: STA

Redno patruljo 24. kontingenta Slovenske vojske (SV) na mirovni misiji v Libanonu je zjutraj napadla večja oborožena skupina. V prvem napadu so patruljo obkolili in poškodovali vozilo, v drugem napadu še večje oborožene skupine pa so vozilo polili z bencinom in ga zažgali.

Pripadniki SV so izstrelili dva opozorilna strela in se nepoškodovani vrnili v vojaško oporišče.

V SV so ob tem spomnili, da gre za misijo mirovnih sil ZN v Libanonu (Unifil), na kateri je uporaba orožja za vojake natančno opredeljena in omejena. "Pripadniki Slovenske vojske so ravnali izključno skladno z navodili in z vsemi pravili delovanja in uspešno izvedli izmik, nepoškodovani se trenutno nahajajo v bazi," so še pojasnili.

Misijo Unifil so ZN ustanovili leta 1978, po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon zaradi napadov z libanonskega ozemlja pa so jo leta 2006 okrepili. Slovenija v misiji sodeluje od decembra 2006. Današnji napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni bil prvi te vrste, do zdaj pa še nihče ni bil poškodovan.

Slovenija v Unifilu sodeluje že skoraj 12 let

Slovenski kontingent, v katerem je 15 pripadnikov 1. brigade SV, je mandat začel maja letos.

Misijo Unifil so Združeni narodi ustanovili leta 1978 po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon. Zaradi napadov z libanonskega ozemlja so jo leta 2006 okrepili. Slovenija v misiji sodeluje od decembra 2006.

Današnji napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni bil prvi incident, v katerem so se znašli slovenski vojaki v Libanonu. Spomladi 2015 so med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki. Februarja lani pa so slovenski pripadniki Unifila padli v zasedo, iz katere so izšli nepoškodovani.

Predsednik Pahor v stiku z napadenimi slovenskimi vojaki v Libanonu

Predsednik republike Borut Pahor je danes popoldne po telefonu govoril s poveljnikom kontingenta in pripadniki patrulje Slovenske vojske (SV), ki je bila danes napadena v Libanonu. Predsednik se je seznanil z incidentom in okoliščinami napada. Pohvalil je ustrezno ravnanje patrulje in vojakom zaželel varno in profesionalno delo do zaključka misije.

S poveljnikom kontingenta se je predsednik republike posvetoval tudi o širši varnostni situaciji v Libanonu in regiji ter o morebitnih nadaljnjih posledicah in trendih tovrstnih napadov in konfliktov, so sporočili iz urada predsednika republike.

Ne spreglejte