Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
21. 12. 2017,
15.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Natisni članek

morje meja Hrvaška Slovenija arbitraža Trdinov vrh

Četrtek, 21. 12. 2017, 15.19

6 let, 4 mesece

Slovenski vojaki se še ne bodo umaknili s Trdinovega vrha #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Arbitraža Trdinov vrh

Potem ko slovenska vlada za 29. december letos napoveduje dosledno izvajanje arbitražne odločbe na morski meji, v nadzoru kopenske meje ne bo sprememb. Slovenski vojaki na Trdinovem vrhu vojašnice še ne bodo zapustili, čeprav ta po novem stoji na hrvaškem ozemlju.

Predsednik vlade Miro Cerar je v torek v Zagrebu obiskal hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da bi rešila arbitražno vprašanje. Srečanje dogovora ni prineslo, južna soseda še naprej vztraja, da je arbitražna sodba neveljavna, Slovenija pa sama sodbe na kopnem brez sodelovanja Hrvaške ne more uresničiti.

Sodišče je vojašnico dodelilo Hrvaški

Srečanje Cerarja in Plenkovića ni prineslo rezultatov. | Foto: STA , Srečanje Cerarja in Plenkovića ni prineslo rezultatov. Foto: STA , Leta 1991 so jugoslovanski vojaki zapuščali naše ozemlje. Istočasno je njihove objekte prevzemala slovenska teritorialna obramba. Med njimi je bila tudi vojašnica na Trdinovem vrhu.

Čeprav je bila na hrvaški strani, se je vanjo po dogovoru naselila slovenska vojska. Arbitražno sodišče je v svoji razsodbi junija odločilo, da ozemlje, kjer stoji vojašnica, pripada Hrvaški. 

Slovenija in Hrvaška lahko kopensko mejo prilagodita

Arbitražna razsodba je 29. junija letos namreč določila potek kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, državama pa dala možnost, da se na terenu dogovorita, kje natančno bo tekla mejna črta. To je smiselno predvsem v primeru lastnikov zemljišč, ko nova mejna črta poteka po njihovem dvorišču, čez hišo in podobno. V primeru morske meje teh težav ni, saj je razmejitev jasna.

Video: Planet TV

Sodelovanje Hrvaške je nujno

Zato bo za demarkacijo meje v naravi nujno hrvaško sodelovanje, so nam sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).


Preberite še: Slovenski ribič: Dvomim, da nas bo Hrvaška sprejela z odprtimi rokami


Mešana komisija za določitev meje sploh še ni oblikovana

Dodajajo, da je v mednarodnopravni praksi običajno, da državi v ta namen oblikujeta mešano komisijo, ki v naravi določi mejo in tudi upošteva vse življenjske okoliščine. V skladu s tem je Slovenija Hrvaško že pozvala, da imenuje svoje člane v komisijo in da komisija lahko začne svoje delo.

Arbitražno sodišče v Haagu je 29. junija letos odločilo, da vojašnica na Trdinovem vrhu pripada Hrvaški, telekomunikacijski stolp pa Sloveniji. | Foto: STA , Arbitražno sodišče v Haagu je 29. junija letos odločilo, da vojašnica na Trdinovem vrhu pripada Hrvaški, telekomunikacijski stolp pa Sloveniji. Foto: STA , "Do usklajene implementacije razsodbe arbitražnega sodišča ostaja stanje v vojašnici Slovenske vojske na Trdinovem vrhu nespremenjeno. To pomeni, da se način dela in postopki, ki so v pristojnosti ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, izvajajo na enak način kot pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča," še pojasnjujejo na Ukomu.

Ne spreglejte