Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDS vlada SD

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 11.18

8 let

Slovenski utrip: SDS na prvem mestu, sledita SD in PS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot polovica vprašanih v anketi Slovenski utrip trenutne vlade ne podpira. Na parlamentarnih volitvah bi največ glasov dobila SDS, za njo pa sta se znašli SD in PS.

Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, bi največ glasov dobila SDS – 7,3 odstotka. Na drugo mesto bi se uvrstila SD s 7,2 odstotka glasov, sledi PS s 4,1 odstotka, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici.

Več kot tretjina vprašanih ne bi volila nobene stranke NSi in SLS bi dobili po 1,8 odstotka glasov, SNS 1,5 odstotka in DeSUS 1,1 odstotka glasov. Najmanj glasov bi dobile LDS (0,7 odstotka), DL (0,4 odstotka) in Zares (0,1 odstotka). Četrtina anketirancev (25,7 odstotka) ne ve, katero stranko bi volili, 36,5 odstotka jih je odgovorilo, da ne bi volili nobene stranke, 8,5 odstotka pa, da ne bi šli na volitve. Največji delež tistih, ki ne bi šli na volitve oziroma ne vedo, koga bi volili, je med mladimi.

Okrepitev PS, izrazit padec DL S prevzemom vodenja vlade se je rahlo okrepila PS, medtem ko je podpora drugim strankam padla, tako da je večinoma na rekordno nizkih ravneh. Še posebej izrazit je padec DL, ki jo trenutno podpira le še neznatno število anketirancev. SDS in SD sta spet izenačeni na prvih dveh mestih.

Vlade ne podpira več kot polovica vprašanih Več kot polovica anketirancev (52,3 odstotka) trenutne vlade ne podpira. Podpira jo 31,7 odstotka ljudi, 16 odstotkov vprašanih pa ne ve, ali jo podpirajo, oziroma na vprašanje o podpori niso želeli podati odgovora, še kažejo rezultati javnomnenjske raziskave.

Ministrski ekipi slaba trojka Anketiranci so ocenil tudi kakovost nove ministrske ekipe. Največ anketirancev (37,9 odstotka) na lestvici od 1 do 5 ocenjuje kakovost ministrske ekipe z oceno 3, nekaj manj kot četrtina pa jih ne ve, kakšno oceno bi namenili ministrski ekipi. V povprečju so anketiranci kakovost ekipe ocenili z oceno 2,66. Ženske in starejši so z ministrsko ekipo nekoliko bolj zadovoljni.

Bolj izobraženi in z nekoliko višjim dohodom za vlado Vlada ima največjo podporo med najbolj izobraženimi (podpira jo 48,2 odstotka najbolj izobraženih), najmanjšo podporo pa med najmanj izobraženimi (ne podpira je 72,8 odstotka vprašanih). Vlada ima večjo podporo tudi med tistimi z mesečnim dohodkom nad 1.000 evrov in pod 2.000 evrov (49,1 odstotka), med tistimi z dohodkom pod 500 evrov pa je ne podpira 72,6 odstotka vprašanih.

Slaba tretjina vprašanih (29,4 odstotka) v anketi meni, da je dražje zadolževanje države posledica nezaupanja finančnih trgov v vlado Alenke Bratušek. Da je dražje zadolževanje posledica ciprske dolžniške krize, meni petina (20,5 odstotka) anketiranih.

V Sloveniji se živi slabše kot pred petimi leti Visoka večina vprašanih (80,3 odstotka) meni, da se danes v Sloveniji na splošno živi slabše oziroma veliko slabše kot pred petimi leti. Le slabih pet odstotkov vprašanih meni, da se živi bolje oziroma veliko bolje.

Nekaj manj kot polovica anketirancev (47,6 odstotka) zase pravi, da spadajo v nižji srednji razred, v nižji razred 30,5 odstotka, v višji srednji pa 19 odstotkov anketiranih. Samo 1,4 odstotka vprašanih se uvršča v višji razred.

V telefonski anketi je sodelovalo 924 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Ne spreglejte