Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2023,
15.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

18

Natisni članek

nezakonit prehod meje migranti tihotapljenje policija

Petek, 10. 2. 2023, 15.20

1 leto, 2 meseca

Slovenski policisti stopili na prste organizatorjem nezakonitih migracij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

18

Policija MB | Novinarska konferenca v Mariboru, na kateri so predstavili dosežke mednarodne kriminalistične preiskave proti tihotapcem nezakonitih migrantov. | Foto PU Maribor

Novinarska konferenca v Mariboru, na kateri so predstavili dosežke mednarodne kriminalistične preiskave proti tihotapcem nezakonitih migrantov.

Foto: PU Maribor

Slovenska policija je ta teden končala preiskavo, ki je bila usmerjena zoper člane mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo in iz Srbije preko Madžarske v Avstrijo. Slovenski vodja tihotapcev migrantov je sodeloval tudi z organizatorji nezakonitih migracij z območja Grčija in Srbije.

V tem tednu je 125  kriminalistov sektorjev kriminalističnih policij Policijskih uprav (PU) Maribor, Ljubljana, Celje in Novo mesto ob  pomoči policistov teh PU izvedlo zaključne aktivnosti v okviru mednarodne kriminalistične preiskave, so sporočili s PU Maribor.

Mednarodna kriminalistična preiskava

Zaključne aktivnosti so potekale v povezavi z več meseci trajajočo preiskavo, v sodelovanju z varnostnimi  organi Avstrije, Madžarske in Italije ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije na GPU in Europola. Na današnji novinarski  konferenci so aktivnosti policije predstavili: Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, Damijan Roškarič, vodja oddelka za kriminalne združbe v sektorju za organizirano kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije GPU in Tomaž Pavček, vodja oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije, Uprava uniformirane policije GPU.

Preiskava je bila usmerjena zoper člane mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo in iz Srbije preko Madžarske v Avstrijo. V  lanskem letu so mariborski kriminalisti na podlagi zaznav policistov z območja Ormoža in Podlehnika ter nadaljnjega zbiranja obvestil utemeljili razloge za sum, da se hudodelska združba ukvarja z nezakonitimi prevozi tujcev iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo. Eden izmed članov združbe je bil pri prevozu 13 tujcev junija lani prijet na območju Policijske uprave Koper, zoper njega pa je bil odrejen pripor.

Vodja hudodelske družbe živi v Sloveniji

Na  podlagi odredb okrožnega tožilstva in Okrožnega sodišča na Ptuju so začeli izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Ugotovili so, da je vodja hudodelske združbe v Sloveniji, 52-letni slovenski državljan iz okolice Ptuja, pri organiziranju in izvrševanju kaznivih dejanj sodeloval z 41-letnim slovenskim državljanom iz okolice Ptuja ter s 46-letnim slovenskim državljanom z dolenjskega območja.

Posnetek nezakonitih migracij | Foto: PU Maribor Posnetek nezakonitih migracij Foto: PU Maribor

Slednji je bil, kot rečeno, pred tem prijet na območju PU Koper in je po priporu na prostosti nadaljeval izvrševanje kaznivih dejanj.  52-letni vodja hudodelske združbe je s svojima sostorilcema iskal voznike za prevoz tujcev iz Madžarske z območja ob državni meji s Srbijo do neposredne bližine državne meje z Avstrijo. Prevozov iz Hrvaške po Sloveniji zaradi prevelike nevarnosti policijskega prijetja niso več opravljali.

Sodelovanje z organizatorji iz Grčije in Srbije

Ugotovljeno je bilo tudi, da je vodja hudodelske združbe sodeloval tudi z organizatorji z območja Grčije in Srbije. Organiziral je prevoze večjega števila tujcev v večjih kombiniranih vozilih, hkrati pa so prevažali celo po 37 tujcev, s čimer so jih izpostavili nevarnosti za njihovo življenje in zdravje. 

Tujce, ki so pred tem s pomočjo vodičev nezakonito prestopili državno  mejo iz  Srbije v Madžarsko, so po nezakonitem prehodu na območju državne meje naložili v  vozila in jih odpeljali skozi Madžarsko do neposredne bližine državne meje z Republiko Avstrijo, kjer so jih odložili. Tujci so nato peš nezakonito prestopili državno mejo v Avstrijo. Tam so se predali policistom in v postopkih zaprosili za mednarodno zaščito ter bili nastanjeni v nastanitvene objekte, od koder je hudodelska združba nadaljevala njihov nezakoniti prevoz v smeri njihovih ciljnih držav. Prevzeli so jih drugi člani hudodelske združbe, ki so jih odpeljali naprej v različne države EU.

Tujci plačali več tisoč evrov 

V času kriminalistične preiskave so v najmanj 16 uspešno izvedenih prevozih prepeljali skupno najmanj 212 tujcev. Tujci so za pot od Srbije do Avstrije morali po osebi plačati okrog pet tisoč evrov, za celotno pot od matične do ciljne države pa od 15 tisoč do 20 tisoč evrov. Hudodelska združba je tako za prevoze od Srbije do Avstrije pridobila najmanj 100 tisoč evrov, za celotno pot pa najmanj 3,18 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Orožje, ki so ga policisti zasegli v preiskavi. | Foto: PU Maribor Orožje, ki so ga policisti zasegli v preiskavi. Foto: PU Maribor

Hudodelska združba je svojo dejavnost oglaševala tudi na družbenih omrežjih, s čimer je želela pridobiti čim več tujcev, ki bi ji plačali za nezakoniti prevoz iz Srbije v Avstrijo. V ta namen so kot dokazila objavljali posnetke uspešno opravljenih prevozov. Ob že omenjenem članu združbe, ki je bil v času kriminalistične preiskave prijet v Sloveniji, sta bila še dva izmed njih pri prevozu tujcev prijeta na Madžarskem in se še vedno nahajata v njihovem priporu.

Zasegli tudi orožje

V zaključnih aktivnostih je sodeloval tudi predstavnik Europola. V sklopu hišnih preiskav je bilo zaseženih več kosov orožja, in sicer avtomatska puška, polavtomatska pištola, dušilci zvoka, lovska puška z nameščeno optično napravo in več kot 2.300 kosov različnih vrst streliva, približno devet kilogramov posušenih rastlinskih delcev in okrog deset gramov bele praškaste snovi, za katero sumijo,   da gre za prepovedano drogo, elektronska tehtnica, nedovoljene snovi v športu, denar in elektronske naprave. Skupno je različnih kaznivih dejanj osumljenih 13 oseb, so še sporočili s PU Maribor.

Ne spreglejte