Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pismenost OECD

Torek, 3. 12. 2013, 13.25

8 let

Slovenski 15-letniki nadpovprečni matematiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski 15-letniki so se v mednarodni raziskavi PISA 2012 glede na povprečje držav iz OECD izkazali za nadpovprečne v matematični in naravoslovni pismenosti.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo ocenjuje, da so rezultati dobri, slovenski 15-letniki pa so Slovenijo uvrstili med 20 najboljših držav na svetu. Obenem je opozoril, da se nad rezultati ne smemo naslajati, saj bo treba še delati. Predvsem na področju bralne pismenosti, kjer so učenci izkazali nekoliko slabše rezultate, ki so Slovenijo uvrstili pod povprečje držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Glede na prejšnjo raziskavo iz leta 2009 so rezultati pokazali, da je stanje pismenosti slovenskih učencev stabilno. Nacionalna koordinatorica raziskave, direktorica Pedagoškega inštituta Mojca Štraus, zato rezultate ocenjuje kot dobre.

Pri matematični pismenosti so slovenski učenci in dijaki v povprečju dosegli 501 točko, kar je enako kot leta 2009 in za sedem točk višje od povprečja v OECD, pri naravoslovni pismenosti 514 točk, kar je več od povprečja OECD (501 točka), pri bralni pismenosti so slovenski učenci in dijaki dosegli 481 točk, kar je nižje od povprečja OECD (496 točk).

V vrhu azijski mladostniki Na vseh treh področjih pismenosti so se najbolje odrezali mladi iz Šanghaja, Singapurja, Hongkonga in Japonske. Med razlogi za tako prednost med nekaterimi azijskimi državami poročilo izpostavlja zelo dobro razvito kulturo učenja in velik poudarek na dodatnem izobraževanju učiteljev. Na to je opozoril tudi Pikalo, ki je dejal, da imajo na primer učitelji v Hongkongu več kot 200 ur dodatnega strokovnega izpopolnjevanja na leto.

Poljska je izpostavljena med najbolj svetlimi primeri v Evropi, saj je naredila bistven napredek na vseh treh področjih. Na drugi strani so pa večji padec doživele Češka, Islandija in Švedska.

V raziskavi je sodelovalo 510 tisoč učencev in dijakov iz 65 držav članic OECD in njenih partneric, od tega 8405 iz Slovenije, kjer so v raziskavi sodelovale vse srednje šole in gimnazije, 24 osnovnih šol in ena ustanova za izobraževanje odraslih.

Ne spreglejte