SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenske novice: Ustavno sodišče naj bi ugodilo Janševi pritožbi

1

termometer

Po neuradnih informacijah Slovenskih novic naj bi ustavni sodniki ugodili pritožbi predsednika SDS Janeza Janše in mu vrnili poslanski mandat.

Na ustavnem sodišču so povedali, da bo odločitev ustavnega sodišča o usodi Janševega poslanskega mandata znana v petek, predvidoma po 15. uri. V Slovenskih novicah navajajo, da so pri več virih dobili informacijo, da naj bi ustavni sodniki ugodili pritožbi in Janši vrnili poslanski mandat.

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz se na naše klice ni odzval. Prvak opozicije naj bi bil o sklepu ustavnega sodišča obveščen jutri.

"So tisti, ki so podprli sklep, še primerni za poslance?" Vodja poslancev SDS Jože Tanko je dejal, da ima za zdaj samo omenjene neuradne informacije, meni pa, da bi bila takšna odločitev ustavnega sodišča prava. Gre namreč za to, da je DZ s sprejetjem sklepa o prenehanju Janševega mandata kršil človekove pravice, je dodal.

"Počakajmo. Upam pa, da bodo tisti, ki so s podporo takemu sklepu sprejeli politično odločitev, ki je bila tudi v nasprotju s stališčem zakonodajno-pravne službe, razmislili, ali so še primerni za poslance, če zavestno kršijo človekove pravice," je še dejal Tanko.

Ustavni sodniki so Janševo pritožbo začeli obravnavati že na seji pretekli teden, a tedaj še niso sprejeli nobene odločitve, v četrtek pa so jo ponovno obravnavali. Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno. Ustavni sodniki so imeli več možnosti: pritožbo so lahko sprejeli v obravnavo, jo zavrgli ali pa začasno zadržali sklep DZ o prenehanju mandata.

Predalič čaka na ustavno sodišče Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Prek odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je predlagal tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje poslanske funkcije.

Prvaka SDS naj bi v poslanskih klopeh sicer zamenjal Božo Predalič. Ta je Državno volilno komisijo obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo na ustavnem sodišču končani pravni postopki glede Janševega mandata. A kot kaže neuradno, se Janez Janša vrača v parlament.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin