Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2024,
20.24

Osveženo pred

3 ure, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
veleposlanik Slovenija Rusija Ukrajina Varnostni svet ZN

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 20.24

3 ure, 38 minut

Slovenija v VS ZN znova opozorila na pravico Ukrajine do samoobrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Varnostni svet Združenih narodov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ukrajina se brani pred agresijo v skladu z 51. členom Ustanovne listine ZN, je med današnjo razpravo o oboroževanju Ukrajine v Varnostnem svetu ZN poudarila namestnica veleposlanika Ondina Blokar Drobič in dodala, da Slovenija z nedavno sklenjenim varnostnim sporazumom z Ukrajino utrjuje podporo njeni samoobrambi.

Zasedanje je pripravila Rusija z namenom kritiziranja zahodne vojaške pomoči Ukrajini, vendar je večina članic Varnostnega sveta znova kritizirala in obsojala rusko agresijo, ki se je začela februarja 2022.

"Slovenija pomoč Ukrajini v orožju vidi kot podporo zaščiti civilistov pred napadi ruskih brezpilotnikov in raket ter zaščito Ustanovne listine ZN," je dejala namestnica slovenskega veleposlanika Ondina Blokar Drobič in Rusijo obtožila, da s kupovanjem orožja v Severni Koreji krši številne resolucije Varnostnega sveta ZN.

"Obstaja le en način za dolgoročna varnostna jamstva za vse – dosledno spoštovanje mednarodnega prava in Slovenija bo tu vedno prva na barikadah," je dejala.

Vladimir Putin
Novice Resno opozorilo: Če bo Putin zmagal, ne bo več Evrope

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je zatrdil, da so ZDA začele križarski pohod proti Rusiji ob razpadu Sovjetske zveze, Ukrajina pa je od leta 2014 izpostava takšne politike. Zatrdil je tudi, da je ukrajinski režim zasnovan na lažeh, da je stanje ukrajinskih sil tako katastrofalno, da se režim dela, kot da si želi pogajanja z Rusijo.

Rusija je na zasedanje pripeljala nekdanjo zunanjo ministrico Avstrije Karin Kneissl, ki je v vlogi analitičarke kritizirala evropsko pomoč Ukrajini v orožju in pohvalila Madžarsko kot edini glas razuma. Orožje po Vzhodni Evropi po njenih besedah potuje prosto kot nafta, vse to pa poteka na račun evropskih davkoplačevalcev.

Vladimir Putin
Novice Putin zagrozil "vsem, ki poskušajo razdeliti rusko družbo"

V imenu ZN je poročal namestnik visoke predstavnice Urada za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) Adedeji Ebo, ki je poudaril, da se dostava orožja Ukrajini res nadaljuje, vendar v kontekstu ruske invazije. Ebo je obsodil ruske napade na ukrajinske civilne cilje in omenil, da je bil junij mesec z največ smrtnimi žrtvami med ukrajinskimi otroki letos.

Volodimir Zelenski
Novice Volodimir Zelenski napovedal razvoj ukrajinskih raket dolgega dosega
Ne spreglejte