Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 3. 2018,
15.43

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Madžarska Slovenija železnica Jure Leben drugi tir

Torek, 6. 3. 2018, 15.43

6 let, 1 mesec

Slovenija v reševanje že dodeljenih milijonov za drugi tir #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Slovenija je Evropski komisiji predlagala prenos pravice do porabe evropskih sredstev, ki so namenjena pripravljalnim delom za drugi tir, iz projektnega podjetja 2TDK na Direkcijo za infrastrukturo (Drsi). Na ta način bi, kot pravi državni sekretar Jure Leben, rešili sredstva, ki jih 2TDK zaradi sodnih postopkov še ne more črpati.

Video: Planet TV


Izvajanje projekta drugi tir med Divačo in Koprom za zdaj ni mogoče zaradi neuveljavitve zakona o drugem tiru. Pobudnik referenduma o omenjenem zakonu Vili Kovačič namreč na vrhovnem sodišču izpodbija izid referenduma, ki je pokazal v prid zakonu. Javna obravnava bo prihodnji teden.

Slovenija si prizadeva rešiti pridobljena evropska sredstva

Pogovori z Evropsko komisijo medtem po besedah državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu in vodje projekta drugi tir Lebna tečejo naprej. V sklopu teh si Slovenija prizadeva rešiti že pridobljenih 44 milijonov evrov evropskih sredstev za pripravljalna dela.

Pravico do črpanja teh sredstev ima namreč projektno podjetje 2TDK, ki pa zaradi neuveljavitve zakona o drugem tiru še nima potrebne koncesije. Leben je danes pojasnil, da so v Bruselj poslali predlog o aneksu k pogodbi o financiranju, s katerim bi pravico do porabe sredstev z 2TDK prenesli na Drsi in na ministrstvo za infrastrukturo. Na ta način bi po Lebnovih besedah še sledili časovnici projekta, ki so jo zastavili na ministrstvu.

Leben pravi, da je slovenska stran primorana iskati rešitve, saj je Madžarska zaradi medijskega in političnega pritiska slabe volje. | Foto: Marko Gregorc Leben pravi, da je slovenska stran primorana iskati rešitve, saj je Madžarska zaradi medijskega in političnega pritiska slabe volje. Foto: Marko Gregorc

Slovenija in druga evropska država, ne Madžarska

Dotaknil se je tudi črpanja 109 milijonov evrov, ki jih je Slovenija pridobila v okviru kombiniranega, t. i. blending razpisa. Tudi glede teh še poteka usklajevanje pogodbe o financiranju. Komisiji so predlagali, da v delu, ki govori, da finančni vložek zagotovita Slovenija in Madžarska, piše Slovenija in druga evropska država, je pojasnil Leben.

Dodal je, da je slovenska stran primorana iskati rešitve, saj je Madžarska zaradi medijskega in političnega pritiska slabe volje. Dejal je, da so sosednji državi predlog terminov za šest krogov pogajanj že poslali, v kratkem pričakujejo odgovor.

"Računamo, da bi lahko maja pripravili poročilo za vlado o poteku pogajanj, in upam, da bi lahko v tem mandatu vsaj parafirali meddržavni sporazum," je dejal Leben.

Po razočaranju bodo javni poziv ponovili

Na ministrstvu so medtem razočarani nad rezultati javnega poziva za posredovanje predlogov za člane projektnega sveta za civilni nadzor nad izvajanjem projekta. Kot je dejal, je šlo v času sprejemanja zakona in tudi v referendumski kampanji veliko komentarjev v smeri, da je takšen nadzor potreben, na razpis pa so prispele le tri popolne prijave.

"Še vedno si želimo, da naredimo nek nov korak pri razvoju infrastrukturnih projektov glede nadzora javnosti, zato smo se odločili, da bomo poziv ponovili. Računam, da bi bilo gradivo v prihodnjih 14 dneh potrjeno na vladi in da bi aprila zaživel svet za civilni nadzor," je dejal Leben. Pogoje poziva bodo nekoliko spremenili, strokovni kriteriji pa bodo ostali.

Ne spreglejte