SiolNET. Novice Slovenija
6,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija prvič v zgodovini izdala obveznice z negativnim donosom

6,70

termometer

denar bankovci evro evri
Foto: Getty Images

Slovenija je danes izvedla zadolžitev na mednarodnem trgu. Izdala je za 1,75 milijarde evrov 10-letnih obveznic in dopolnila izdajo 30-letnih obveznic za 250 milijonov evrov. "Danes je Slovenija prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja," so poudarili na ministrstvu za finance.

Slovenija je izdala nove 10-letne obveznice z negativnim donosom do dospetja v višini -0,096 odstotka in kuponsko obrestno mero nič odstotkov v višini 1,75 milijarde evrov. "To pomeni, da je ob realizirani zadolžitvi s strani investitorjev prejela za 17 milijonov evrov sredstev, ki jih ne bo treba vrniti," so sporočili z ministrstva.

Po podatkih z Bloomberga, ki jih navajajo spletne Finance, je povpraševanje po dosegljivih informacijah doseglo 10,6 milijarde evrov, obrestna mera pa je dosegla 17 osnovnih točk nad srednjo vrednostjo 10-letne obrestne zamenjave, ki znaša -0,27 odstotka, piše STA.

Slovenija prodala za 250 milijonov evrov dodatnih dolžniških papirjev

Slovenija je ob tem prodala za 250 milijonov evrov dodatnih dolžniških papirjev iz že obstoječe izdaje 30-letnih obveznic z zapadlostjo leta 2050. Povpraševanje je doseglo 250 milijonov evrov. Pri tem je obrestna mera znašala 40 osnovni točk nad srednjo vrednostjo 30-letne obrestne zamenjave, ki znaša -0,02 odstotka. Obrestna mera tako znaša 0,381 odstotka.

"Pri obeh izdajah gre za tržno izkazano dolgoročno naložbeno zaupanje investitorjev v Slovenijo in s tem odločitve, ki jih sprejema vlada v teh zahtevnih časih oblikovanja in sprejemanja ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo in državljane," so ocenili na ministrstvu za finance.

Evro denar evri Posel danes Država napovedala novo zadolžitev

Ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da je mandat za organizacijo izdaje dolžniških vrednostnih papirjev podelilo bankam Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank, HSBC in Nova KBM. Zakladnica je načrtovala izdajo nove 10-letne evrske obveznice z zapadlostjo leta 2031 in dodatne izdaje 30-letne obveznice z zapadlostjo leta 2050, piše STA.

Zadnja zadolžitev oktobra

Slovenija se je nazadnje na mednarodnem trgu zadolžila sredi lanskega oktobra. Kot so takrat navedle Finance, je država lani prek izdaj različnih obveznic in dopolnitev obstoječih izdaj zbrala skoraj šest milijard evrov, upoštevajoč izdane zakladne menice pa še nekaj več. Precejšnji del je šel za financiranje ukrepov za blaženje negativnih posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo in prebivalstvo.

Za izvrševanje letošnjega državnega proračuna je potrebna zadolžitev v višini 5,67 milijarde evrov, predvideva program financiranja proračuna, ki ga je sredi decembra lani sprejela vlada. V primeru te zadolžitve bi dolg državnega proračuna narasel na 36,62 milijarde evrov oz. predvidoma 75 odstotkov bruto domačega proizvoda, še piše STA.

denar, evro Posel danes NLB z aprilom uvaja ležarine za fizične osebe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 60
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin