SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija prevzela predsedovanje mednarodni komisiji za kitolov

0,18

termometer

kit |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija je na 67. zasedanju mednarodne komisije za kitolov (IWC), ki je konec tedna potekalo v Braziliji, od Japonske prevzela dvoletno predsedovanje IWC. Na srečanju so sprejeli deklaracijo, ki se osredotoča na ohranjanje morskega okolja, pomembnega za obstoj delfinov in kitov.

Kot so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor, je IWC sprejel šest resolucij, med drugim za zmanjševanje podvodnega hrupa, ki je moteč za delfine in kite, za zmanjševanje izgubljenih ribiških mrež ter o izboljšanju učinkovitosti delovanja konvencije.

Na srečanju v brazilskem mestu Florianopolis so podaljšali kvote za lov kitov, ki ga izvajajo domorodna ljudstva okrog Arktike in na karibskem otoku Bequia.

Novice Bodo finančne težave vendarle končale japonski kitolov?

Na predlog Brazilije so sprejeli t. i. deklaracijo iz Florianopolisa, ki črta prihodnje delovanje komisije. Njen namen ni več pretežno urejanje kitolova kot ob ustanovitvi leta 1946, temveč predvsem ohranjanje morskega okolja, ki je pomembno za obstoj delfinov in kitov.

Prihodnje zasedanje bo v Portorožu

Ta je osnova za trajnostno rabo morskih naravnih virov tudi v prihodnje, pri čemer pa države niso bile enotne. Japonska ter skupini afriških in karibskih držav si prizadevajo za rabo neogroženih vrst kitov tudi za komercialne namene, čemur preostale države nasprotujejo.

Prihodnje zasedanje bo v Portorožu septembra 2020, so še navedli na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin