Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2018,
7.46

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

25

Natisni članek

proslava Osvobodilna fronta praznik dan boja proti okupatorji

Petek, 27. 4. 2018, 7.46

5 let, 12 mesecev

Pahor pozval k enotnosti in izogibanju sovraštva med Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

25

zastava

Slovenija se danes spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki je bila osrednja odporniška organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni. V uradu predsednika republike so na prazničen dan odprli vrata obiskovalcem, v nekaterih občinah so proslave in spominski pohodi.

Osrednja državna proslava ob letošnjem dnevu upora proti okupatorju je bila že v večraj zvečer v športni dvorani v Kočevju. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, je v slavnostnem govoru spomnil na lekcije iz zgodovine, ki jih ne gre pozabiti. Nauk za današnji dan pa je po njegovih besedah: z drugimi, ne proti drugim. Državljane je pozval, naj bodo "dostojni dediči vseh naših upornic in upornikov".

Miro Cerar: Bodimo ponosni na našo drago Slovenijo

Borut Pahor je ob današnjem prazniku v predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat.  | Foto: Anže Malovrh / STA Borut Pahor je ob današnjem prazniku v predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat. Foto: Anže Malovrh / STA

Slovensko uporništvo in pogum je treba vselej spoštovati in ceniti

V okviru današnjega dneva odprtih vrat v predsedniški palači je obiskovalce nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je pripravil tudi sprejem za člane Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Ogled predsedniških prostorov bo potekal pod strokovnim vodstvom med 12. in 14. uro.

V nagovoru ob dnevu odprtih vrat predsedniške palače je Pahor pozval k enotnosti in strpnosti. "Ni treba, da zavoljo sprave potegnemo matematično sredino med dvema resnicama. Sprava zame predstavlja ozračje strpnosti, da se kljub različnim pogledom na polpreteklo zgodovino ne izključujemo in ne sovražimo," je dejal.

Opozoril je še, da izključevanje drug drugega in sovraštvo med Slovenci ne smeta zastirati naše državljanske dolžnosti, da sodelujemo pri tistih stvareh, ki so bistvene za narodovo usodo v prihodnjih letih in desetletjih.

Spomnil je, da ob današnjem prazniku slavimo slovensko uporništvo in pogum, ki ju je treba vselej spoštovati in ceniti. Poudaril je, da se morajo tega zavedati in spomniti tudi prihodnje generacije, saj 21. stoletje ni zagotovo bolj varno in predvidljivo. Ob tem je opozoril še, da ideološki ali kakšni drugi pomisleki in razlike med Slovenci ne smejo biti nikoli pomembnejši od narodove svobode.

Čas, ko smo bili poleg domoljubnega upora Slovenci priče tudi revolucionarnemu in protirevolucionarnemu nasilju, povojnem totalitarnemu sistemu in zunajsodnim pobojem, ne smemo nikoli pozabiti, zato da se to nikoli več ne ponovi, je še poudaril Pahor.

Ogleda palače in prireditve so se kot gostje udeležili tudi člani in članice Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, pred palačo pa je ob tej priložnosti postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Med 12. in 14. uro je predsedniška palača odprta tudi za druge obiskovalce. | Foto: Anže Malovrh / STA Ogleda palače in prireditve so se kot gostje udeležili tudi člani in članice Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, pred palačo pa je ob tej priložnosti postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Med 12. in 14. uro je predsedniška palača odprta tudi za druge obiskovalce. Foto: Anže Malovrh / STA

Spominjamo se ustanovitve Osvobodilne fronte

Osvobodilno fronto slovenskega naroda (OF) so ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Vsaj dve desetletji po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar dan pozneje, zato tudi izbira 27. aprila za praznik - do leta 1991 dneva OF, nato pa dneva upora proti okupatorju.

V OF ni bilo nobene predvojne stranke, ampak so vanjo vstopali politični disidenti in frakcije dotedanjih strank obeh političnih taborov. Skupine so se razlikovale svetovnonazorsko, po politični preteklosti in tudi velikosti. Odločilno vlogo v OF so ves čas imeli komunisti, čeprav jih je bilo le okoli tisoč, so pa bili zaradi dveh desetletij v ilegali najbolj usposobljeni za delovanje v okupaciji.

Tudi tako so se Ljubljančani upirali okupatorju

Slovenski komunisti so nalogo organiziranja oboroženega odpora proti okupatorjem dobili od politbiroja Komunistične partije Jugoslavije. Oborožen odpor so začeli pripravljati mimo OF.

Ne spreglejte