Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
11.14

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Freedom house poročilo Slovenija svoboda

Četrtek, 29. 2. 2024, 11.14

1 mesec, 2 tedna

Slovenija med redkimi državami, ki ni zabeležila upada ravni svobode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Freedom House, Slovenija | Slovenija je svobodna država, so ocenili v nevladni organizaciji Freedom House.  | Foto freedomhouse.org

Slovenija je svobodna država, so ocenili v nevladni organizaciji Freedom House.

Foto: freedomhouse.org

Zaradi oboroženih spopadov ter volilnih nepravilnosti in manipulacij je svet lani postal manj varen in demokratičen, v danes objavljenem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Freedom House in opozarja, da je že 18. leto zapored zabeležila upad ravni svobode po svetu. Med redkimi državami, za katere ugotavlja izboljšanje, je tudi Slovenija.

V letu 2023 je 21 držav doseglo izboljšanje, za 52 držav pa so zabeležili zmanjšanje svoboščin, ugotavljajo v letnem poročilu, v katerem Freedom House ocenjuje raven svobode in demokracije v 210 državah in ozemljih. Le dvema državama je sicer organizacija spremenila klasifikacijo, in sicer Ekvadorju in Tajski.

Ekvador je razvrstila iz svobodne v delno svobodno državo zaradi nasilja kriminalnih združb v času volitev, ko so ubili več državnih uradnikov in političnih kandidatov. Tajska se je medtem zaradi bolj konkurenčnih volitev iz skupine nesvobodnih prebila med delno svobodne države.

Spremenil se je tudi status regije Gorski Karabah, ki je nazadovala iz delno svobodne v nesvobodno zaradi azerbajdžanske vojaške operacije, ki se je končala z razpustitvijo lokalnih separatističnih oblasti in izgona armenskega etničnega prebivalstva.

Največji napredek na Fidžiju, Slovenija navzgor za eno točko

Največji napredek je lani dosegel Fidži, kjer so bile decembra 2022 napete volitve, po katerih je nova oblast omilila cenzuro in spremenila zakonodajo o registraciji volivcev, da bi izboljšala volilno udeležbo žensk.

Med državami, za katere v poročilu ugotavljajo izboljšanje, je tudi Slovenija, ki so jo označili kot svobodno državo. Na lestvici globalne ocene svobode je zbrala 96 od 100 možnih točk in v primerjavi z letom 2022 napredovala za eno točko.

Kot enega osrednjih lanskih izzivov Freedom House omenja volilne nepravilnosti in manipulacije. V luči tega opozarja, da so v Kambodži, Gvatemali, na Poljskem, v Turčiji in Zimbabveju nosilci oblasti poskušali nadzorovati konkurenco, ovirati svoje nasprotnike ali jim preprečiti prevzem oblasti po volitvah.

Slovenija zastava navijači
Novice Freedom House: Slovenija napredovala na področju pravic in svoboščin
RTV Slovenija
Novice Slovenija napreduje, a si je prislužila črno piko zaradi položaja RTV Slovenija
Ne spreglejte