SiolNET. Novice Slovenija
4,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija je ena od bolj onesnaženih držav v Evropi

4,85

termometer

merjenje izpusti
Foto: Reuters

Največjo onesnaženost so v lanskem letu izmerili v Ljubljani, Celju, Zagorju, Miklavžu, Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu, kaže poročilo agencije za okolje (Arso) o kakovosti zraka za leto 2016. Glede na podatke, ki so objavljeni v poročilu, je kakovost našega zraka slabša kot drugod po Evropi.

Onesnažen zrak močno vpliva na zdravje in počutje ljudi. V Sloveniji je kakovost zraka zaradi specifičnih razmer še posebej ogrožena, saj imamo neugodne vremenske razmere za razredčevanje izpustov. To lahko pripelje do slabo prevetrenih kotlin in dolin, kjer že nižja gostota izpustov močno onesnaži zrak.

Včasih je težave povzročal žveplov dioksid, danes pa ...

Pred desetletji je bilo v Sloveniji največji težav zaradi žveplovega dioksida, danes pa teh zaradi izvedbe odžvepljevanja dimnih plinov v termoelektrarnah in industriji ter uvedbe goriv z nizko vsebovanostjo žvepla ni več. Trenutno je za onesnaženost v Sloveniji najbolj kriva čezmerna raven delcev PM10 in ozona.

Pred desetletji smo imeli v Sloveniji največ težav zaradi žveplovega dioksida. Pred desetletji smo imeli v Sloveniji največ težav zaradi žveplovega dioksida. Foto: Ana Kovač

Kaj so delci PM? 

PM je izraz za suspendirane tekoče in trdne delce, ki so prisotni v zraku v določenem obdobju. Glavna komponenta teh je ogljik, nanj pa se lahko vežejo primesi, kot so kovine, organska topila in ozon, kar jih naredi zdravju nevarne. Ti delci povečajo umrljivost zaradi bolezni dihal, srca in ožilja, pri tem pa so najbolj ogroženi starejši in bolniki z že obstoječimi boleznimi dihal.

Prekoračimo dnevno mejo, letne pa ne

Na Arsu izvajajo meritve teh delcev s premerom, manjšim od 10 µg (PM10) in manjšim od 2,5 µg (PM2,5). Že v zadnjih petih letih je bilo na skoraj vseh merilnih mestih v urbanem okolju preseženo dopustno število preseganj dnevne mejne vrednosti za delce PM10, ki znaša 50 µg/m3. Preteklo leto so bili presežki podobni kot leta 2015.

Mesta, kjer je zrak najbolj onesnažen

Dnevna mejna vrednost je bila presežena na enajstih merilnih mestih po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu in Kranju. Največ, 66 preseganj, je bilo izmerjenih na prometno obremenjenem merilnem mestu Ljubljana center. Čeprav letna mejna vrednost ni bila nikjer presežena, se ji je na tem mestu močno približala.

Dnevna mejna vrednost izpustov PM10 je največkrat prekoračena v središču Ljubljane. Dnevna mejna vrednost izpustov PM10 je največkrat prekoračena v središču Ljubljane. Foto: Arso

Z namenom zmanjševanja izpustov zaradi ogrevanja stavb in izpustov cestnega motornega prometa so pripravili Načrte za kakovost zunanjega zraka za mestne občine Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Zasavske občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje.

Slovenija spada med evropske države z visokimi izpusti

V Evropski uniji je čezmerna raven delcev v zraku eden izmed večjih okoljskih problemov. Primerjava onesnaženosti zraka v Sloveniji s tisto v preostalih evropskih državah ni popolnoma primerna, saj to v veliki meri določa velikost države, zato se ta izvaja s primerjavo izpustov na prebivalca.

Zadnji podatki iz leta 2015 kažejo, da se Slovenija uvršča v skupino držav EU z visokimi specifičnimi izpusti, in sicer na deveto mesto po višini izpustov PM10 in na četrto mestu pri izpustih delcev PM2,5. Najvišji izpusti obeh vrst delcev so bili namerjeni v Latviji, najnižji pa na Nizozemskem.

Kaj storiti ob močno povišani dnevni ravni delcev?

Arso ob pričakovanju močno povišane dnevne ravni delcev PM10 izda opozorilo in priporočila za zmanjšanje izpustov. Prebivalcem priporočajo da:

  • zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov,
  • uporabljajo goriva, ki sproščajo nižje emisije delcev, če imajo to možnost,
  • intenzivno uporabljajo javni prevoz in druge oblike trajnostnega transporta,
  • zmanjšajo uporabo osebnih vozil,  
  • ne izvajajo dejavnosti na prostem, ki povzročajo razpršene izpuste prahu (npr. gradbišča, pometanje cest, suhega listja),  
  • ne uporabljajo sekundarnega ogrevanja na biomaso.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 89
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin