Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

računalnik računalništvo otroci šola

Sobota, 16. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Slovenija ena od redkih držav, ki tega nima v šolah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Slovenska mladina je na področju računalništva in informatike v zaostanku. Slovenija je namreč ena od redkih držav v Evropi, ki zaostaja na področju uvedbe predmeta računalništva v osnovnih in srednjih šolah.


Video: Planet TV

Naši otroci v primerjavi s tujimi na računalniških olimpijadah osvajajo zadnja mesta. A ledino na tem področju orjejo v osnovni šoli Marije Vere v Kamniku, kjer so učenci navdušeni nad programiranjem. Računalništvo kot neobvezni izbirni predmet na šoli izvajajo tretje leto. Letos je bilo zanj veliko zanimanja, zato imajo kar dva oddelka. To pomeni 28 učencev, ki imajo predmet na urniku dvakrat na teden.

"Jaz sem se vpisal v ta krožek, da se naučim uporabljati čim več računalniških aplikacij in da jih izdelujem," je dejal Jaka, eden izmed učencev.

Pri učenju uporabljajo program Scratch, s pomočjo katerega na grafičen in slikovit način najprej spoznavajo osnovne računalniške ukaze. Učitelj Andrej Kočar si želi, da bi bil predmet del obveznega nabora predmetov. Prepričan je, da ni dovolj, da se otroci naučijo samo pravilne uporabe računalnika in da vedo, kako igrati igrice, "ampak da spoznajo, da je računalnik fantastično orodje, hkrati pa se priučijo nekih osnovnih algoritmov, postopkov, kako rešiti nek problem".

Strah, da bi bili otroci preveč za računalnikom, odveč

Računalniška pismenost je v sodobnem času obvezna vrlina v vseh poklicih, potrebujejo jo tako obrtniki in inženirji kot tudi umetniki in znanstveniki. "Večkrat me ljudje vprašajo, zakaj je potrebno programiranje, ali bodo potem na koncu vsi programerji, pa jim odvrnem, da ne gre za to. Glejte, vsi smo se morali naučiti brati, pisati, računati, a zato nismo vsi pesniki, pisatelji ali matematiki," razlaga Kočar.

Ob tem se pri nekaterih starših pojavi strah, da bi otroci za računalnikom preživeli še več časa, kot ga sicer, a razloga za preplah ni. Pomembna je vodena, sistematična in načrtovana uporaba računalnika. "Če govorimo o računalniku, o delu z računalnikom, ki ima predznak učenja ali dela, v tem primeru ne bo nihče zasvojen, če pa gre za igranje igric, pa vemo, da je zgodba drugačna," je dejal učitelj.

To, da so otroci sposobni uporabe računalnikov preprosto zato, ker so rojeni v digitalnem svetu, je samo mit, ki ga je treba razbiti.

S projektom, kako računalniške vsebine umestiti v šole, se ukvarja posebna skupina strokovnjakov s področja šolstva. Njen vodja je Andrej Brodnik s fakultete za računalništvo in informatiko, ki si je zadal cilj, da bi na vseh osnovnih in srednjih šolah poučevali računalništvo in informatiko kot znanstveno disciplino.


Video: Planet TV
Ne spreglejte