Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
24. 10. 2020,
22.34

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

42

Natisni članek

vojna za Slovenijo dan suverenosti Slovenija

Sobota, 24. 10. 2020, 22.34

3 leta, 6 mesecev

Slovenija brez tujega vojaka

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

42

Slovenski teritorialci razorožujejo vojake JLA | V vojni za Slovenijo leta 1991 so bile slovenske sile – teritorialna obramba in policija – uspešnejše od enot JLA. Na fotografiji: pripadniki JLA se predajajo slovenskim teritorialcem. | Foto Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

V vojni za Slovenijo leta 1991 so bile slovenske sile – teritorialna obramba in policija – uspešnejše od enot JLA. Na fotografiji: pripadniki JLA se predajajo slovenskim teritorialcem.

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

V noči na 26. oktober leta 1991 so se iz Slovenije umaknili še zadnji vojaki JLA. Takrat prvič v slovenski zgodovini na slovenskih tleh ni bilo tujih vojakov.

V spomin na odhod zadnjih vojakov JLA danes praznujemo dan suverenosti. Odhod jugoslovanskih vojakov je bilo sklepno dejanje vojne za Slovenijo, ki se je uradno začela 27. junija leta 1991 ob 1.15, ko je protiletalska oklepna baterija Jugoslovanske ljudske armade (JLA) pri Metliki prestopila državno mejo. Ob 2.40 je iz vojašnice na Vrhniki proti letališču Brnik odšel 1. oklepni bataljon.

Tanki JLA že 26. junija hrumijo na Primorskem

Že dan prej - 26. junija - so se proti mejnim prehodom na Primorskem začeli valiti tanki reškega korpusa, ki ga je vodil general Marijan Čad. Cilj JLA je bil zasesti mejne prehode in druge strateške objekte ter tako spraviti na kolena Slovenijo in ji preprečiti odhod iz Jugoslavije.

Slovenski teritorialci razorožujejo vojake JLA
Novice Od polkovnika JLA, ki je grozil s pobijanjem Slovencev, do uresničitve slovenskih sanj

Odpor slovenskih sil proti agresiji

Slovenska teritorialna obramba in policija pa ste se učinkovito uprli jugoslovanskim enotam in ubranili slovensko neodvisnost. Mejni prehodi, ki jih je zasedla JLA, so tako spet prišli v slovenske roke. Enote JLA so bile blokirane, blokirane so bile tudi vojašnice.

JLA je z oklepnimi enotami želela čim prej zasesti mejne prehode in strateške objekte. Jugoslovanski generali so mislili, da bo Slovenija lahek zalogaj, a so se ušteli. | Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije JLA je z oklepnimi enotami želela čim prej zasesti mejne prehode in strateške objekte. Jugoslovanski generali so mislili, da bo Slovenija lahek zalogaj, a so se ušteli. Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Brionski sporazum

Desetdnevna osamosvojitvena vojna se je končala z brionskim sporazumom, ki je bil podpisan 7. julija 1991. Toda brionski sporazum je bil zelo nenaklonjen Sloveniji, saj je enotam JLA v Sloveniji, ki so bile zaradi porazov in bega vojakov iz vojašnic v razsulu, omogočal, da bi se okrepile in drugič močneje udarile po naši državi.

Jugoslovansko predsedstvo izglasuje umik JLA

A so se bili Srbi pripravljeni pogovarjati o umiku JLA iz Slovenije. 18. julija 1991 je tako jugoslovansko zvezno predsedstvo res izglasovalo umik enot JLA iz Slovenije v treh mesecih. Proti odločitvi, ki je bila življenjskega pomena za Slovenijo ter Slovencem verjetno prihranila nadaljnje spopade in izgubo človeških življenj, je glasoval hrvaški član predsedstva Stipe Mesić.

Novice Tako so Slovenijo zapustili še zadnji vojaki JLA #foto

Zadnji vojaki odhajajo prek koprskega pristanišča

Zadnje enote JLA so se iz Slovenije umaknile prek koprskega pristanišča.  V noči na 26. oktober 1991 sta iz koprskega pristanišča odpluli še zadnji ladji z vojaki Jugoslovanske ljudske armade (JLA). To je bila zadnja velika epizoda v procesu slovenskega osamosvajanja.

Jelko Kacin
Novice Jelko Kacin o JLA: Oni so pripadali preteklosti, mi prihodnosti

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje.

Od leta 2015 25. oktobra praznujemo dan suverenosti, ki pa ni dela prost dan.

Ne spreglejte