SiolNET. Novice Slovenija
4,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako so Slovenijo zapustili še zadnji vojaki JLA #foto

4,45

termometer

V noči na 26. oktober 1991 sta iz koprskega pristanišča odpluli še zadnji ladji z vojaki Jugoslovanske ljudske armade (JLA). To je bila zadnja velika epizoda v procesu slovenskega osamosvajanja.

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje, poroča STA.

Od lani 25. oktobra praznujemo dan suverenosti, ki pa ni dela prost dan.

Slovenska osamosvojitvena vojna je potekala med 27. junijem in 7. julijem 1991. To je bil prvi oboroženi spopad v Evropi po drugi svetovni vojni. Med boji je umrlo 19 ljudi na slovenski strani, 45 na jugoslovanski, umrlo pa je tudi 12 tujih državljanov.

Poglejte si fotografije odhoda vojakov skozi objektiv Pulitzerjevega nagrajenca Srdjana Živulovića:

Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo

Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo Vojaki JLA zapuščajo Slovenijo Foto: Bobo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin