SiolNET. Novice Slovenija
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija bo kmalu v zeleni fazi tudi za Evropo

2,23

termometer

Ljubljana
Foto: Getty Images

V zadnjih dneh je epidemija v Sloveniji upadala hitreje kot pred tem, zato bomo hitreje dosegli zeleno fazo po kriterijih Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). V "zeleno" bomo tako prišli že v nedeljo.

Število potrjenih okužb v zadnjem tednu je v primerjavi s tednom pred tem močno padlo. Sedemdnevno povprečje okužb tako znaša 92, štirinajstdnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa je 90.

S hitrejšim upadanjem epidemije so se spremenile tudi projekcije, kdaj bomo po lestvici ECDC prešli v zeleno fazo, k temu pa je pripomogla tudi sprememba kriterijev pri ECDC, ki po novem za računanje, koliko odstotkov testov je pozitivnih, upoštevajo tudi hitre teste.

Testiranje koronavirus Novice Najnovejši podatki: toliko okužb smo potrdili v četrtek

Reprodukcijsko število je v zadnjem obdobju strmoglavilo

Inštitut Jožefa Stefana je v začetku predvideval, da jo bomo dosegli v prvi polovici avgusta, zdaj pa je napoved popravil na 20. junij oziroma prihajajočo nedeljo.

"Reprodukcijsko število R je v zadnjem obdobju strmoglavljalo, predvidoma zaradi prehajanja v toplejši letni čas in počitniško obdobje, uvajanja aktivnega sledenja stikov ter cepljenja. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,53," so zapisali pri IJS. R število pove, koliko ljudi okuži okužena oseba. Dodali so, da mora ostati R pod 0,6, če želimo preprečiti možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, "kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo, upajmo da tudi jeseni in pozimi."

ECDC zemljevid Foto: ecdc.europa.eu ECDC spremenila pravila

Danes je sicer ECDC objavil prenovljen zemljevid epidemioloških stanj v evropskih državah. Slovenija je po novem oranžna, prav tako Hrvaška, večina Italije pa je zelena.

Kriterij, po katerem ECDC določa barvo države, temelji na pojavnosti virusa v 14-dneh na 100 tisoč prebivalcev in višini odstotka pozitivnih testov. Meja za zeleno fazo je manj kot 25 potrjenih okužb v 14-dnevnem obdobju na 100 tisoč prebivalcev in manj kot štiri odstotke pozitivnih testov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin