Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 6. 2021,
14.30

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

10

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 epidemija napoved Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Inštitut Jožef Stefan ijs

Petek, 18. 6. 2021, 14.30

2 leti, 10 mesecev

Slovenija bo kmalu v zeleni fazi tudi za Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

10

Ljubljana | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V zadnjih dneh je epidemija v Sloveniji upadala hitreje kot pred tem, zato bomo hitreje dosegli zeleno fazo po kriterijih Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). V "zeleno" bomo tako prišli že v nedeljo.

Število potrjenih okužb v zadnjem tednu je v primerjavi s tednom pred tem močno padlo. Sedemdnevno povprečje okužb tako znaša 92, štirinajstdnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa je 90.

S hitrejšim upadanjem epidemije so se spremenile tudi projekcije, kdaj bomo po lestvici ECDC prešli v zeleno fazo, k temu pa je pripomogla tudi sprememba kriterijev pri ECDC, ki po novem za računanje, koliko odstotkov testov je pozitivnih, upoštevajo tudi hitre teste.

Testiranje koronavirus
Novice Najnovejši podatki: toliko okužb smo potrdili v četrtek

Reprodukcijsko število je v zadnjem obdobju strmoglavilo

Inštitut Jožefa Stefana je v začetku predvideval, da jo bomo dosegli v prvi polovici avgusta, zdaj pa je napoved popravil na 20. junij oziroma prihajajočo nedeljo.

"Reprodukcijsko število R je v zadnjem obdobju strmoglavljalo, predvidoma zaradi prehajanja v toplejši letni čas in počitniško obdobje, uvajanja aktivnega sledenja stikov ter cepljenja. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,53," so zapisali pri IJS. R število pove, koliko ljudi okuži okužena oseba. Dodali so, da mora ostati R pod 0,6, če želimo preprečiti možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, "kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo, upajmo da tudi jeseni in pozimi."

ECDC zemljevid | Foto: ecdc.europa.eu Foto: ecdc.europa.eu ECDC spremenila pravila

Danes je sicer ECDC objavil prenovljen zemljevid epidemioloških stanj v evropskih državah. Slovenija je po novem oranžna, prav tako Hrvaška, večina Italije pa je zelena.

Kriterij, po katerem ECDC določa barvo države, temelji na pojavnosti virusa v 14-dneh na 100 tisoč prebivalcev in višini odstotka pozitivnih testov. Meja za zeleno fazo je manj kot 25 potrjenih okužb v 14-dnevnem obdobju na 100 tisoč prebivalcev in manj kot štiri odstotke pozitivnih testov.

Ne spreglejte