Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
12. 1. 2024,
9.55

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Slovenska vojska Marjan Šarec

Petek, 12. 1. 2024, 9.55

3 mesece, 2 tedna

Slovenija dobiva enega najboljših sistemov, s katerim Ukrajinci uničujejo okupatorja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

Sklep ministrstva za obrambo o izbiri ponudnika zračne obrambe srednjega dosega je postal pravnomočen. Slovenija bo kupila nemški sistem Iris-T SLM, katerega cena z vsemi podpornimi elementi in raketami je 147 milijonov evrov brez DDV. Sistem je Nemčija zagotovila tudi Ukrajini. Posnetek njegove uporabe proti ruski okupacijski vojski si poglejte zgoraj.


Video: YouTube

Ministrstvo za obrambo je decembra z nemškim zveznim ministrstvom za obrambo sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nabavi sistema Iris-T SLM, na podlagi katerega bo država od nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega. Dogovor je v imenu ministrstva podpisal državni sekretar Damir Črnčec.

Protiletalski sistem iris-t
Novice Slovenija namerava kupiti nemške sisteme zračne obrambe

Slovenija del pobude za zaščito evropskega neba

Slovenija je namreč ob robu srečanja ministrov zveze Nato oktobra 2022 s 14 državami podpisala pismo o nameri o vključitvi v pobudo za zaščito evropskega neba, katere pobudnica je bila Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema Iris-T SLM.

Avgusta lani je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding - ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.

Sistem Iris-T SLM s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z navigacijskim sistemom GPS in lahko dosežejo cilje do višine 20 tisoč metrov. Sistem bo v Sloveniji uporaben tudi za zaščito kritične infrastrukture, kot je jedrska elektrarna Krško.

Sistem iris je Nemčija leta 2022 poslala tudi Ukrajini, ki se bori proti ruski okupacijski vojski. Sistem se je izkazal kot še posebej uničujoč za ruska letala in helikopterje, poroča kyivpost.com.

 

Ne spreglejte