Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
16. 10. 2014,
13.18

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gana ebola

Četrtek, 16. 10. 2014, 13.18

1 leto, 5 mesecev

Slovenec v Afriki: Pri nas je ebola malo verjetna

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko ebola brez usmiljenja seje smrt v treh državah zahodne Afrike, v sosednjih državah virusa še niso zasledili. Med njimi je tudi Gana, ki se ji je uspelo pravočasno zaščititi.

Virus ebole, ki je izbruhnil marca letos, je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zahteval že 4400 življenj, število okuženih pa se naglo približuje devet tisoč. Najbolj ogroženi so državljani in potniki v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.

V Afriki manj zaskrbljeni kot v Evropi Ebola je svoj davek zahtevala tudi že v ZDA in Evropi, kjer mrzlično iščejo mogoče načine preprečitve širjenja okužbe. Danes na to temo razpravljajo ministri za zdravje članic EU.

Precej manj so medtem zaskrbljeni ponekod v Afriki, med drugim v Gani, zatrjuje Slovenec Matevž Cvetković, ki ima tam svoj hotel, kjer pa je v zadnjem obdobju precejšen upad turistov. Razlog je ebola.

Virus v Gani najbolj prizadel turizem Virusa v Gani sicer še niso zasledili, niti ni prisoten v sosednjih državah, kljub temu pa ta škoduje turistični panogi v okolici. "To je samo zato, ker vlada ta psihoza, o kateri se piše in bere na Zahodu. Vsakdo, ki zasledi, da je ebola v zahodni Afriki, avtomatično pomisli, da je tudi tu," pojasnjuje Cvetković.

Upad turistov je v primerjavi z lanskim letom drastičen, rezervacijo je namreč odpovedalo več skupin. Vendar proti temu ne more nič storiti, obžaluje pa, da se na antipropagando ne odzovejo domačini. "Lahko bi svetu sporočili, da je to varna država, ki nima stika z ebolo. A oni tega ne delajo."

Zakaj v Gani ni ebole? So pa na drugi strani Ganci precej hitro skočili na noge, ko se je ebola začela širiti po Liberiji, Sierri Leone in Gvineji, navaja Cvetković. Takoj so blokirali vse stike s temi deželami in od tam nihče ni mogel vstopiti v Gano. Posebne sanitarne ukrepe so sprejeli tudi na letališčih.

Poleg tega že ves čas izvajajo preventivne ukrepe in ljudi po različnih medijih, tako na radiu kot na mobilnih telefonih, neprestano obveščajo o higienskih ukrepih.

"V manj razvitih državah je ogromno naredila nevednost. Ni nobene posebne higiene, potem je tu tudi način, kako pokopavajo mrtve. Tu tega ni. Zato je glede tega Gana zelo varna dežela in prav nič me ni strah."

Cvetković je prepričan, da je za pojav ebole v Gani toliko možnosti kot v Sloveniji.

In če bi se virus vseeno pojavil? Za zdaj je Gana pred virusom varna, precej drugače bo, če se bo morebiti ta vseeno pojavil. Gana namreč res velja za eno bolj razvitih dežel v Afriki, predvsem v svoji regiji. Kljub temu pa je, kar zadeva zdravstvo, to vseeno Afrika, pravi Cvetković.

"Bolnišnice so sicer dobro opremljene in zdravniki imajo dovolj znanja, tako so mi vsaj zagotovili Slovenci, ki so tu bili prostovoljci," pravi Cvetković in dodaja, da je večja težava z medicinskimi sredstvi. "Zato je kar vprašanje, kako bi bilo, če bi virus izbruhnil pri nas," se sprašuje Slovenec v Gani.

Ne spreglejte