SiolNET. Novice Slovenija
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec iz ZDA, ki ga poslušajo po vsem svetu

3,38

termometer

Joe Valenčič
Foto: STA

Eden od najaktivnejših Slovencev v ZDA Joe Valenčič je v državnem zboru predstavil dejavnosti clevelandske skupnosti in njihove želje po povezovanju s Slovenijo. V pogovoru z njim seveda nismo mogli mimo Melanie Trump.

Joe Valenčič, sicer strokovnjak za trženje, prek kulture povezuje Slovence v ZDA in po vsem svetu. Je predsednik slovensko-ameriškega glasbenega muzeja oziroma muzeja polke, sodeluje z NUK v Ljubljani, Arhivom RS, inštitutom za slovensko izseljenstvo, Slovensko kinoteko, veliko ima stikov z ljudmi, ki vodijo druge slovenske kulturne organizacije v ZDA in Sloveniji. V Clevelandu vodi slovensko radijsko oddajo, ki jo poslušajo tudi v mnogo drugih državah sveta, pove Valenčič.

Širša clevelandska okolica je velika kot Slovenija, tam pa po nekaterih ocenah živi med 80 in sto tisoč Slovencev, ki jih povezuje bogato kulturno, športno, duhovno in družabno življenje.


Slovenec iz Clevelanda, ki je ob osamosvojitvi klical v Belo hišo, naj priznajo Slovenijo

Urška iz ZDA, ki mora vedno črkovati svoje ime


Valenčič se je srečal s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom odbora za kulturo Draganom Matićem. Kaj jima je povedal?

[video: 59892 / ]

 

Pripravlja imenik vseh Slovencev v ZDA, da bi jih lahko obiskovali

[video: 59893 / ]

In kaj pravijo Slovenci v ZDA o Melanii?

Valenčič pravi, da so bili Clevelandčani veseli, da se je republikanska konvencija odvijala prav v Clevelandu. To je bila velika promocija za mesto. Mediji pa so se zaradi kandidatove žene Melanie Trump zanimali tudi za slovensko skupnost in njeno življenje. Na Melanio so ponosni v tem smislu, da je prišla v ZDA, si zgradila kariero in da ji je uspelo, je dejal Valenčič. Izida volitev pa si ne upa napovedati.

[video: 59894 / ]

Melanio je sicer povabil v svojo radijsko oddajo, a se za zdaj še ni odzvala.

 

Življenje in delo Joeja Valenčiča bomo podrobneje predstavili v nedeljo, 18. septembra. Vabljeni k branju!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin