Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
22. 2. 2019,
17.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

športni ribolov ribiči Bojan Cestar ribolov

Petek, 22. 2. 2019, 17.42

5 let, 2 meseca

Slovenci četrti na svetu v lovljenju velikih rib #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

ribič Bojan Cestar velike ribe Big Fish tuna | Tekmovalci so z velikimi umetnimi vabami ujeli mečarice, wahooje in tune.  | Foto osebni arhiv

Tekmovalci so z velikimi umetnimi vabami ujeli mečarice, wahooje in tune.

Foto: osebni arhiv

Slovenska državna reprezentanca je dosegla četrto mesto v disciplini lovljenja velikih rib Big Game na svetovnem prvenstvu v Republiki Južni Afriki. Tekmovalci so z velikimi umetnimi vabami ujeli mečarice, wahooje in tune. Med 25 ekipami se je slovenska do zadnje minute borila celo za naslov svetovnih prvakov, a jim je zadnja riba ušla, preden jim jo je uspelo fotografirati. Z uvrstitvijo so dokazali svojo veljavo med najboljšimi ekipami v ribolovu velikih rib na svetu, to pa je hkrati tudi najboljši slovenski dosežek v tej kategoriji.

V treh tekmovalnih dnevih, ki se jih je udeležilo 25 ekip, so imeli pet prijemov velikih rib, zato se je borba za medaljo odvijala do zadnje minute. Če bi jim uspelo zadnjo ujeto ribo še fotografirati, preden jim je pobegnila, bi bili svetovni prvaki. Ko tekmovalci ribo ulovijo, je namreč ne potegnejo na čoln, temveč jo le posnamejo, fotografirajo skupaj s posebnim metrom in posnamejo tudi izpust.

Slovensko izbrano ekipo so sestavljali najuspešnejši udeleženci državnega prvenstva, ki ga v Sloveniji pripravijo vsako jesen, lani je bilo v Izoli. So zelo aktivni, redno se udeležujejo turnirjev v drugih državah, še posebno na Hrvaškem. Ko je tunolov odprt, se pri sosedih udeležijo šestih ali sedmih turnirjev in lani jim je v Poreču uspel rekordni ulov, ko so med 52 čolni iz desetih držav zmagali in ujeli 111,5 kilograma težkega tuna.

Lani jim je v Poreču uspel rekordni ulov, ko so med 52 čolni iz desetih držav zmagali in ujeli 111,5 kilograma velikega tuna. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Lani jim je v Poreču uspel rekordni ulov, ko so med 52 čolni iz desetih držav zmagali in ujeli 111,5 kilograma velikega tuna. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Po treh letih je slovenska ekipa v tekmovalnih krogih že dobro znana

Slovenska reprezentanca, ki so jo oblikovali člani pred štirimi leti ustanovljene sekcije za lov velikih rib, se zadnja tri leta aktivno udeležuje tovrstnih svetovnih prvenstev. Začeli so s Portugalsko, že lani so v Franciji zasedli 6. mesto, letos pa bili četrti. S kakovostno organizacijo in močno voljo konkurirajo večjim ekipam iz drugih držav. Kot pravi Bojan Cestar, v. d. kapetana slovenske reprezentance, njihovo ime po zgolj treh letih poznajo že prav povsod.

Poudaril je tudi pomen timskega duha na tovrstnih vrhunskih tekmah. “Zastopati svojo državo je izjemna čast. Konkurenca je na svetovnih tekmovanjih izjemna, priprave naporne, ribolov pa izredno vznemirljiv. Pomembno je, da se tovrstnih tekmovanj udeležujemo, saj s tem dokazujemo, da se lahko kljub manjšim zmožnostim, ki jih imamo za tak ribolov v Sloveniji, uspešno postavimo ob bok najmočnejšim ekipam na svetu,” je dejal Cestar.

Slovenska reprezentanca, ki so jo oblikovali člani pred štirimi leti ustanovljene sekcije za lov velikih rib, se zadnja tri leta aktivno udeležuje tovrstnih svetovnih prvenstev.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Slovenska reprezentanca, ki so jo oblikovali člani pred štirimi leti ustanovljene sekcije za lov velikih rib, se zadnja tri leta aktivno udeležuje tovrstnih svetovnih prvenstev. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

V Sloveniji nimamo določene kvote za izlov za športni ribolov

Lovljenja velikih rib se Cestar loteva po vsem svetu, rad lovi tudi v sladkih rekah, a od vseh tekmovanj mu je najlepše prav na tekmovanju v lovljenju velikih rib v Sloveniji.

V Sloveniji lovijo predvsem palamide, lice lampuge, in sicer z razgradljivimi trnki, ki razpadejo v mesecu dni. Če ujamejo mečarice ali tune, jih takoj po meritvi izpustijo. Čeprav so tudi te ribe v Sloveniji prisotne, Slovenija nima kvote za izlov za športni ribolov.

Zveza za morski ribolov letos praznuje svojo 25-letnico. S pred tremi leti ustanovljeno sekcijo za ribolov velikih rib smo Slovenci prisotni tudi na tem področju in s svojo reprezentanco zagnanih posameznikov kljub neprimerljivo manjši površini morja konkuriramo najmočnejšim ekipam.

Ne spreglejte