Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2018,
7.10

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

36

Natisni članek

Državna volilna komisija volitve volitve 2018

Petek, 4. 5. 2018, 7.10

6 let

Za vstop v parlament se bo potegovalo 25 strank #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

36

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Državna volilna komisija (DVK) je ob začetku volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 3. junija, sporočila, da se bo za vstop v parlament potegovalo 25 strank oziroma list, od tega 22 v vseh osmih volilnih enotah. Kandidature še niso potrjene, volilne komisije volilnih enot bodo njihovo zakonitost preverjale v prihodnjih dneh.

Video: Planet TV


V vseh volilnih enotah so kandidatne liste vložile vse parlamentarne stranke, in sicer SMC, SDS, DeSUS, SD, Levica, NSi in Stranka Alenke Bratušek. Prav tako bodo volivce v vseh enotah poskušale prepričati stranke Lista Marjana Šarca, Dobra država ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije.

LDS brez kandidatne liste, Vili Kovačič pri Bojanu Požarju

V državni zbor se bosta poskušali vrniti nekoč parlamentarni stranki stranki SLS in SNS, ki imata kandidate prav tako v vseh volilnih enotah. Na tokratnih volitvah se bosta za naklonjenost volivcev potegovali tudi dve skupni listi dveh strank: Združena desnica ter koalicija Združena levica in Sloga. Obe listi sta kandidature vložili v vseh osmih volilnih enotah.

Med zunajparlamentarnimi strankami so kandidatne liste v vseh volilnih enotah vložile Solidarnost, Piratska stranka Slovenije, Stranka slovenskega naroda, Gospodarsko aktivna stranka in Zedinjena Slovenija.

Na tokratnih volitvah bo sodelovalo tudi nekaj novih strank. V vseh volilnih enotah so kandidatne liste vložili Lista novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Za zdravo družbo. Socialistična partija Slovenije je liste vložila v vseh volilnih enotah z izjemo volilne enote Maribor, stranka ReSET v volilnih enotah Celje, Maribor in Ptuj, stranka Naprej Slovenija pa le v volilni enoti Kranj.

Kljub napovedim kandidatnih list niso vložili v strankah LDS, Novi socialdemokrati in Davkoplačevalci se ne damo več. Predsednik zadnje stranke Vili Kovačič bo sicer kandidiral na Listi novinarja Bojana Požarja.

Iz poslanskih klopi se poslavljata Battelli in Göncz

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, Roberto Battelli in Laszlo Göncz, se od svoje funkcije poslavljata, na volilno komisijo namreč kandidature za junijske volitve nista vložila. Do četrtka do polnoči, ko se je iztekel rok, so bile sicer vložene tri kandidature za poslanca italijanske in dve za poslanca madžarske manjšine.

Kandidatne liste morajo prestati preizkus zakonitosti

Kandidatne liste morajo zdaj prestati še postopek preizkusa zakonitosti. Volilne komisije volilnih enot bodo v prihodnjih dneh pregledale vložene liste kandidatov in ugotovile, ali so določene v skladu z zakonom. Če liste izpolnjujejo vse zakonske pogoje, jih volilne komisije potrdijo, v nasprotnem primeru pa jih zavrnejo.

Volilne komisije posameznih volilnih enot morajo v skladu z rokovnikom DVK seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 13. maja. Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, bo DVK javno objavila do 18. maja.

Število vloženih kandidatnih list na tokratnih volitvah sicer ni rekordno, saj jih je enako število, torej 25, nastopilo na prvih državnozborskih volitvah leta 1992. Na vseh drugih volitvah je bilo število kandidatnih list nižje.

Kampanja neuradno poteka že nekaj časa

Rok za vložitev kandidatur se je iztekel opolnoči, danes pa se je volilna kampanja začela tudi uradno. Stranke volivce sicer nagovarjajo že nekaj časa. Časa za prepričevanje volivcev bodo imele slab mesec, volilni molk pa se bo začel 1. junija opolnoči.

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev.

Glede na napovedi strank, ki se bodo potegovale za vstop v državni zbor, bodo te v kampanji največ stavile na družbena omrežja in neposreden stik z volivci. Tega se v strankah lotevajo na različne načine, predvsem s srečanji in dogodki, ki jih organizirajo po številnih slovenskih krajih.

ZNP poziva k uravnoteženemu poročanju pred parlamentarnimi volitvami

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ob začetku volilne kampanje vsem javnim medijem in medijem, ki so v večinski državni lasti, priporoča, da do volitev še posebno pozornost posvetijo profesionalnemu, nepristranskemu in uravnoteženemu poročanju. Zagotovijo naj enakopravno tekmo vsem listam, ki se potegujejo za izvolitev v državni zbor.

Obveza profesionalnega in poštenega poročanja v času volilne kampanje sicer velja tudi za vse ostale medije, a imajo mediji v lasti države in podjetij z večinskim državnim lastništvom pri tem še posebno odgovornost, so zapisali v ZNP.

Kot so poudarili, se morajo mediji in novinarji zavedati, da je njihovo delo ključnega pomena za razvoj demokratične in pluralne družbe, kar je še posebej pomembno v času volitev, ko se volivci odločajo, kdo bo vodil državo v naslednjih letih. Takrat morajo zlasti novinarji javnih medijev in medijev v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom zagotoviti enakopravno in uravnoteženo predstavitev vseh strank in list ter tako svojim bralcem in gledalcem omogočiti, da se seznanijo z vsemi spektri družbenih pogledov.

Zato v ZNP omenjene medije pozivajo, naj v prihodnjem mesecu zagotovijo karseda objektivno in uravnoteženo poročanje, in to ne samo v običajnih predvolilnih predstavitvenih rubrikah, ampak pri celotnem dnevnoinformativnem programu.
Ne spreglejte