Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2020,
12.29

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

39

Natisni članek

Koronavirus Skupnost socialnih zavodov Slovenije

Ponedeljek, 3. 8. 2020, 12.29

3 leta, 8 mesecev

Skupnost socialnih zavodov izstopila iz delovne skupine za covid-19 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

39

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je danes vendarle izstopila iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, saj niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov v ustrezne namestitvene zmogljivosti, so sporočili. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih. Na ministrstvu za delo njihovo odločitev obžalujejo, saj so po besedah državnega sekretarja Cveta Uršiča doslej dobro sodelovali. Napovedal je, da bodo predstavnike skupnosti vabili na naslednje sestanke skupine, na katerih bodo dograjevali protokol za ravnanje ob okužbi v socialnovarstvenih zavodih.

Hrvaška Dalmacija
Novice Velik upad turistov na Hrvaškem, včeraj 34 novih okužb #video

Skupnost je iz delovne skupine zaradi nezadovoljstva s potezami ministrstev za delo in zdravje z organizacijo dela v domovih za starejše sprva nameravala izstopiti že v soboto, a so konec preteklega tedna dobili predlog nove rešitve, ki je vključevala tudi možnost namestitve okuženih stanovalcev v mobilnih enotah.

Predlog nove rešitve jih ni prepričal

Med koncem tedna ga je proučila strokovna skupina skupnosti, a je predlog ministrstva, kot kaže, ni prepričal. "Ugodeno ni bilo zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih zmogljivostih, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode," so danes navedli za STA.

Vzpostavitev treh ločenih območij v večini primerov ni izvedljiva

Že dlje časa namreč opozarjajo, da je uspešna omejitev širjenja virusa v domovih za starejše mogoča le z osamitvijo okuženih oskrbovancev in da zahtevana vzpostavitev treh ločenih območij v domovih, kjer se je pojavila okužba, v večini primerov ni izvedljiva. Zadnje je po njihovih navedbah tudi v neskladju z veljavno zakonodajo, navaja STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Novi podatki: v nedeljo le ena okužba, dve osebi umrli

V skupnosti socialnih zavodov sicer upajo, da bo izstop le začasen, in podarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih. "Še vedno smo odprti za komunikacijo z državo, z odločevalci, ki bodo prisluhnili našim pogledom, stališčem in konkretnim izkušnjam, predvsem pa z odločevalci, ki nam dajo možnost sodelovanja in ne le zgolj prisostvovanja," so zapisali.

Podatki ankete kažejo na pomanjkanje zmogljivosti za vzpostavljanje con

Po podatkih ankete, ki sta jo med 83 socialnovarstvenimi zavodi izvedli Amnesty International Slovenije (AIS) in Skupnost socialnih zavodov Slovenije, dobrih 86 odstotkov vprašanih nima arhitekturne zasnove, da bi ob pojavu okužb z novim koronavirusom lahko vzpostavili sive in rdeče cone, 93 odstotkov pa nima ustreznih tehničnih zmogljivosti. Rezultati ankete so pokazali tudi, da skoraj nobeden izmed vprašanih zavodov (98 odstotkov) nima dovolj kadra za izvajanje con, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Anketo sta omenjeni organizaciji med 83 zavodi izvedli med 30. julijem in 3. avgustom. Po njunih navedbah rezultati ankete tako zanikajo nekatere izjave ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da con ne more zagotoviti "le okoli tretjina domov" in da skupnost "vztraja pri nečem, kar je škodljivo za državo". (STA)

Naslednji sestanek delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, ki je zadolžena za oblikovanje protokolov za preprečevanje in zamejitev okužbe v socialnovarstvenih zavodovih, bo predvidoma v drugi polovici tedna. Kot kaže današnja odločitev skupnosti, pa na njem ni mogoče pričakovati njenih predstavnikov.

Na ministrstvu obžalujejo izstop skupnosti socialnih zavodov iz delovne skupine za covid-19

Na ministrstvu za delo obžalujejo izstop skupnosti socialnih zavodov iz delovne skupine za covid-19, saj so po besedah državnega sekretarja Cveta Uršiča doslej dobro sodelovali. Napovedal je, da bodo predstavnike skupnosti vabili na naslednje sestanke skupine, na katerih bodo dograjevali protokol za ravnanje ob okužbi v socialnovarstvenih zavodih.

"Da so se domovi na primeren način soočali z epidemijo, kaže dejstvo, da se je več kot devet desetin domov uspešno ubranilo pred vnosom okužbe v dom. Zadnje tedne ponovno vidimo nove okužbe v domovih, a so se odzvali na primeren način, tudi v Hrastniku, kjer se situacija glede števila okuženih zmanjšuje," je v današnji izjavi za medije ocenil Uršič. Zahvalil se je vsem zaposlenim in vodstvom domov, da so "zavzeto, srčno in strokovno delali med epidemijo in v zadnjih mesecih".

Državni sekretar Cveto Uršič. | Foto: STA , Državni sekretar Cveto Uršič. Foto: STA ,

Ob tem je spomnil na nekatere ukrepe, ko so jih pristojni sprejeli v minulih mesecih, med drugim na odprtje štirih negovalnih oddelkov v bolnišnicah, kamor lahko za krajši čas namestijo okužene oskrbovance, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Poleg tega so zagotovili sredstva za dodatne kadre, kadrovsko pomoč so si domovi ponudili med seboj, ministrstvo za zdravje izvaja izobraževanja za zaposlene, kako preprečevati vnos. Trenutno delajo tudi na tem, da bi vsi domovi imeli za 30 dni rezerve zaščitne opreme.

Ministrstvo za zdravje pa je konec minulega tedna zavodom poslalo vprašalnike glede potreb po mobilnih bivalnih enotah. S tem je poskušalo narediti korak naproti zahtevi skupnosti socialnih zavodov po umiku okuženih oskrbovancev. Kot je napovedal Uršič, bodo naslednje korake sprejeli, ko bodo zbrali vse odgovore, sicer pa bi mobilne enote lahko zaživele v nekaj tednih. Poudaril je še, da na ministrstvu za delo zaupajo zdravstveni stroki, da ravna strokovno in dobro, tako v korist stanovalcev kot zaposlenih, poroča STA.

Ladja MS Roald Amundsen norveške družbe Hurtigruten
Novice Nihče ni kazal znakov okužbe, a je 33 članov posadke pozitivnih

"Škoda, da bi predstavniki skupnosti odstopili"

"Če vse to povzamemo, potem je res škoda, da bi predstavniki skupnosti odstopili. Vloženih je bilo veliko naporov z njihove strani, strani domov in obeh ministrstev," je pripomnil državni sekretar. Verjame, da se bodo v skupnosti odzvali na vabilo na četrtkov delovni sestanek.

Sicer pa ravno danes predstavniki ministrstva za delo s kolegi s finančnega ministrstva urejajo zadnje podrobnosti glede uredbe o metodologiji za razdelitve 31 milijonov evrov, ki jih četrti protikoronski zakon namenja za kadrovsko krepitev socialnovarstvenih zavodov. Uredba bo najverjetneje sprejeta na naslednji seji vlade, je napovedal Uršič.

Novo povečevanje števila okužb v Sloveniji je v preteklih tednih znova opozorilo na prostorske in kadrovske pomanjkljivosti domov za starejše. V štirih bolnišnicah so zato nedavno vzpostavili negovalne oddelke za bolnike z boleznijo covid-19 z nekaj deset posteljami, kamor lahko za krajši čas namestijo okužene oskrbovance, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. A to je le začasna rešitev, dokler domovi vzpostavljajo izolacijska območja, še piše STA.

Aleksandra Pivec
Novice Poslanci DeSUS od Pivčeve zahtevajo pojasnila in zahtevajo sklic seje sveta stranke
Ne spreglejte