SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati grozijo z novembrskimi protesti

2

termometer

Razočarani nad načinom reševanja krize so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) danes napovedali novembrske demonstracije.

Branili bomo interese našega članstva, je sporočil prvi mož Svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Točen datum dneva protesta še ni določen, saj se morajo v sindikatu uskladiti z drugimi sindikalnimi centralami, je pa Semolič prepričan, da novembra na demonstracijah ne bodo sami, saj so te že napovedali tudi v koordinaciji sindikatov javnega sektorja.

Semolič: Parlamentarni postopek ima svojo logiko in pravila V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) nasprotujejo aktualnemu načinu razreševanja krize v državi, saj sprejeti varčevalni in nekateri drugi vladni ukrepi niso prava rešitev. Politika zmanjševanja socialnih pravic, ekstremnega varčevanja, zmanjševanja mase za plače javnem sektorju je po Semoličevem mnenju napačna in predstavlja spiralo k vse večji revščini. V sindikatu so tudi zaskrbljeni, ker se je aktualna vlada odločila v parlamentarni postopek poslati s socialnimi partnerji neusklajeni reformi pokojninskega sistema in trga dela. Parlamentarni postopek ima svojo logiko in pravila, ki niso naklonjena socialnemu dialogu, kar so do zdaj že pokazale številne slabe izkušnje, je opozoril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Kljub temu se bodo o predvidenih rešitvah, ki jih ponuja vlada, pogajali naprej.

Kakšna bo pokojninska blagajna v prihodnje? "Ne moremo križem rok čakati na december in verjeti politikom, da bodo upoštevali naše ključne pripombe na reformo pokojninskega sistema in reformo trga dela," je poudaril Dušan Semolič. Za sindikate so odprta številna ključna vprašanja, tudi vprašanje začasnih in občasnih del (malo delo op.p.), pa konec koncev tudi vprašanje bodočih pokojnin. Kakšne bodo pokojnine v prihodnje, tega odgovora nima nihče, zagotavlja Semolič. Brez odgovora je tudi vprašanje prihodnje pokojninske blagajne in številna druga, ki jih prinaša napovedani reformni sveženj, ki je v parlamentarnem postopku.

Minister za delo Andrej Vizjak upa, da protesti, ki jih za november napoveduje ZSSS, ne bodo vplivali na pogajanja o pokojninski reformi in reformi trga dela ter da bodo lahko novembra zaprli večino odprtih vprašanj.

"Upam, da protesti ne bodo okrnili vsebinske diskusije glede obeh reform. Potrebujemo obe: da spodbudimo delodajalce k zaposlovanju in da upokojencem, sedanjim in prihodnjim, zagotovimo stabilno izplačevanje pokojnin," je ob robu seje DZ dejal Vizjak.

Če bodo protesti prizadeli pogajanja po vsebinski plati, bo to po Vizjakovi oceni slabo in bo dosežen nasprotni učinek. Vendar pa glede na dosedanje "pozitivne izkušnje" Vizjak verjame, da bodo nadaljevali s konstruktivnimi pogajanji in da bodo lahko novembra zaprli večino danes odprtih vprašanj.

Minister za finance Janez Šušteršič je napoved sindikalnih protestov zaradi vladnih ukrepov pričakoval. "Bil bi presenečen, če te napovedi ne bi bilo," je dejal pred današnjim začetkom seje DZ. Minister sicer pravi, da se je vsaka vlada, ki je zniževala javno porabo in krčila javni sektor, soočila tudi s protesti. Šušteršič meni, da se sindikati temu ne bodo odrekli, opozarja pa, da se zaradi protestov ne bo nič spremenilo.

Minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da se "na cesti ne bo ničesar rešilo", razume pa, da morajo sindikati "manifestirati svoje nezadovoljstvo". "Nenazadnje je to pojav po celotni Evropi, poglejmo Grčijo, Španijo, Italijo, tudi v Veliki Britaniji so protestirali. Tako da to glede na finančno in gospodarsko situacijo, v kateri je EU in Slovenija, ni nič nenavadnega," je dejal pred sejo DZ.

Erjavec računa, da se bo našel kompromis, saj da je vsem jasno, da je treba javno porabo zmanjševati in porabiti toliko, kot ustvariš. Na vprašanje, ali sindikati z referendumi blokirajo reforme, je Erjavec odgovoril, da sindikati opravljajo svojo nalogo in skušajo preprečiti zmanjšanje javne porabe - kar pomeni manj zaposlenih, nižje plače, krčenje materialnih stroškov, bolj racionalno organizirano državo.

Šušteršič je glede morebitnega padca reform povedal, da nimajo "plana B", ker so prepričani, da je "edini realni plan, ki nam omogoča to državo peljati naprej, da se reforme sprejmejo".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin