SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati bi javno objavili delodajalce, ki ne izplačujejo plač

4

termometer

Javna objava davčnih dolžnikov je bila korak k vrnitvi pravne države v gospodarstvo, vendar pa bodo nujni dodatni ukrepi za krepitev njegove transparentnosti, ocenjujejo svobodni sindikati.

Med drugim v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) predlagajo, da se po vzoru Hrvaške omogoči javno objavo tistih delodajalcev, ki ne izplačujejo plač.

Ne želijo gospodarske rasti na pogon kriminala in korupcije V ZSSS poudarjajo, da se strinjajo z delodajalci, da je za pot iz krize nujna sprostitev kreditnega in zaposlitvenega krča, vendar pa izpostavljajo, da si ne želijo gospodarske rasti, ki jo poganjata gospodarski kriminal in sistemska korupcija.

Kot pozitiven korak v smeri transparentnosti gospodarstva izpostavljajo javno objavo davčnih dolžnikov. "Po do zdaj razpoložljivih podatkih se je po štirih javnih objavah davčnih dolžnikov poravnalo davčne obveznosti v višini okoli 30 milijonov evrov," so zapisali. Kot naslednji korak v imenu transparentnosti poslovnega okolja pa naj se, kot predlagajo, sprejme zakonodajne spremembe, ki bodo omogočale javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač. Opažajo namreč, da nekateri delodajalci v zadnjem času zgolj oddajajo obrazce o obračunu davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače, vendar pa hkrati te ne izplačajo.

Po vzoru Hrvaške Za vzor v ZSSS postavljajo hrvaško vlado, ki je 25. julija sprejela predloge sprememb zakona o davku na dohodek, kjer se predvideva tudi javna objava vseh davčnih zavezancev oz. delodajalcev, ki ne izplačujejo plače svojim zaposlenim oz. ki so tri mesece zapored oddajali samo obračun prispevkov.

Čeprav je v zakonu o delovnih razmerjih zagrožena visoka globa za neizplačilo plač, je tudi ta le pogojno izterljiva v primeru nelikvidnih ali navidezno nelikvidnih podjetij, poudarjajo v ZSSS. Javna objava delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, pa bi po njihovem mnenju pravočasno preprečila take primere in povečala plačilno disciplino.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin