Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
15.40

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gvido Novak Alojz Šteiner Ljubica Jelušič

Četrtek, 16. 6. 2011, 15.40

5 let, 4 mesece

Sindikalist Novak užalil prvega vojaka v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SVS Gvido Novak naj bi z javnim pozivom o zamenjavi užalil prvega vojaka v državi Alojza Šteinerja, prislužil pa si je tudi disciplinski postopek.

Javni poziv nereprezentativnega Sindikata vojakov Slovenije, naj ministrica za obrambo Ljubica Jelušič zaradi "zavestnega in načrtnega kršenja delovnopravne zakonodaje in pravice vojakov" zamenja načelnika generalštaba SV Alojza Šteinerja, je doživel protiudarec. Šteiner je namreč predsednika SVS Gvida Novaka kazensko ovadil zaradi domnevnega kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime. Novak: Dan po sestanku vabilo na zaslišanje "Dan po sestanku z ministrico, na katerem smo se dogovorili za ferplej v socialnem dialogu, mi je brigadir izročil vabilo na zaslišanje na Obveščevalno-varnostni službi (OVS) zaradi suma, da sem kot predsednik sindikata osumljen za kazniva dejanja, ki naj bi jih storil v okviru sindikalne dejavnosti," je pojasnil Novak, ki je bil pred OVS zaslišan 7. junija. Kot še dodaja, so se k javnim pozivom v sindikatu bili prisiljeni zateči, saj se ministrstvo za obrambo in SV ves čas njihovega delovanja z njimi nista hotela pogovarjati. Spomnimo, da so člani SVS do zdaj zaradi domnevnih nepravilnostih na delovno in socialno sodišče vložili že pet skupinskih tožb, ovadili pa so tudi ministrico.

Javni poziv je oblika sindikalnega delovanja "Javni poziv je učinkovita oblika sindikalnega delovanja, do katerega ima vsak sindikat pravico in dolžnost, da jih uporabi, če je to potrebno. Ministrstvo se je odzvalo zelo ostro in poziv označilo za nedopusten ter nato neupravičeno izbrisalo interno spletno stran, edino, kar so nam v času delovanja dopustili," je povedal Novak.

Novak je prepričan tudi, da sta tako Šteiner kot direktor OVS zlorabila uradni položaj, ker naj bi se pregon za očitana kazniva dejanja začel na zasebno tožbo, za katero naj ne bi bil pristojen OVS.

"Zadeva se obravnava skladno z zakonom o obrambi. Gre za primer domnevnega kaznivega dejanja, ki ga je zoper vojaško osebo domnevno storila druga vojaška oseba med opravljanjem vojaške službe. Predkazenski postopek je bil sprožen na zahtevo vojaške osebe," je pojasnil Simon Korez,na MORS zadolžen za stike z javnostjo.

Predkazenski postopek na OVS – če se bodo sumi potrdili, bo zadevo prevzelo tožilstvo Da to drži, nam je potrdil tudi odvetnik Boris Grobelnik. "Po zakonu se pregon začne, ko je podan predlog. In v tem primeru je Alojz Šteiner podal predlog za pregon, OVS bo izvedel predkazenski postopek, nato pa bo o svojih ugotovitvah obvestil tožilstvo. Vsa zadeva se bo torej prenesla tudi na civilno sodstvo, če bodo sumi seveda potrjeni."

Prihodnji teden še pred disciplinsko komisijo Si je pa Novak prislužil tudi disciplinski postopek in mu torej grozi tudi izguba službe. Pred poveljnika brigadirja Bojana Pograjca bo stopil naslednji teden, 24. junija. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v utemeljitvi sklepa o uvedbi disciplinskega postopka zapisano, da naj bi bila storjena protizakonita dejanja, ki pa niso navedena, zato predsednik sindikata kot sindikalni zaupnik naj ne bi užival varstva po zakonu o delovnih razmerjih, da se zoper predsednika zaradi njegove sindikalne dejavnosti ne sme začeti disciplinski postopek.

Novak: Preiskujemo sami sebe "Po našem vedenju je pristojen inšpektorat tisti, ki ugotavlja zakonitost delovanja in poslovanja v RS, in ne načelnik generalštaba v vlogi delodajalca," je prepričan Novak, ki opozarja tudi na sistem "država v državi", ko "preiskujemo sami sebe".

"V sindikatu policistov menimo, da je uvajanje disciplinskih in kazenskih postopkov zoper predstavnike zaradi sindikalnega delovanja sramotno, nedopustno in znak nemoči delodajalca in odsotnost argumentiranega dialoga. Kljub temu je treba pri socialnem dialogu z delodajalcem, ki v praksi pogosto prehaja v oster konflikt, ohraniti nivo medsebojnega dialoga in se vzdržati neutemeljenih osebnih obtožb," je povedal Zoran Petrovič iz Sindikata policistov Slovenije in eden od pobudnikov zveze Feniks, v okviru katere so moči združili sindikati uniformiranih in pooblaščenih uradnih oseb. Kot je še dodal, pa zaradi nepopolne dokumentacije, ki jo imajo na voljo, ne želijo soditi o utemeljenosti konkretnih postopkov.

Ne spreglejte