Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
7.23

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

Natisni članek

Mežica Meža Slovenija poplave

Sreda, 30. 8. 2023, 7.23

8 mesecev, 1 teden

Silovite poplave razkrile še eno veliko okoljsko rano Koroške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44
Meža | Narasla reka Meža | Foto STA

Narasla reka Meža

Foto: STA

Najobsežnejše poplave pri nas so povzročile ogromno škode, razkrile pa tudi nekatere nepravilnosti, predvsem ekološke. Ena takih je gmota zavrženih akumulatorjev, najverjetneje iz podjetja TAB, ki so bili leta, če ne desetletja, zakopani v brežino reke Meže v Mežici.

Sredi Mežice so poplave razkrile gmoto akumulatorjev, ki so bili kot del brežine nasuti in skriti pod zemljo. Kot poroča časnik Večer, je jasno, da so ti povezani s tamkajšnjo proizvodnjo akumulatorjev. Z ohišij je še danes mogoče prebrati napise blagovnih znamk, kot so Varta, Munja Zagreb in podobno.

Zgolj plastična ali bakelitna ohišja? 

Mežiški župan Marko Maze pravi, da zadeva še ni preverjena, a gre po neuradnih informacijah samo za plastična ohišja akumulatorjev, po informacijah drugih virov pa naj bi šlo za bakelitna ohišja, stara bremena iz 80. let, ki so se na ogled postavila v novih časih. Župan je dodal, da se strinja, da akumulatorji tam nimajo kaj iskati, podatka, od kdaj so zakopani, pa nima, a sam ocenjuje, da so tam že od 30 do 50 let.

Tab Mežica: Razkrita ohišja akumulatorjev so iz časa poslovanja rudnika Mežica

Ohišja akumulatorjev, ki jih je zakopane na obrežju v Mežici v povodnji razkrila reka Meža, naj bi bila po dozdajšnjih informacijah podjetja Tab Mežica izdelana iz t. i. trde gume in naj bi izvirala iz časa delovanja nekdanjega rudnika Mežica okoli 1980. Ne gre za akumulatorje, ampak za ohišja, je po poročanju STA poudaril glavni izvršni direktor Taba Roman Burja.

"Ta situacija je presenetila tudi marsikoga tu v dolini," je na današnji novinarski konferenci dejal Burja.

Pri morebitni sanaciji odloženih ohišij akumulatorjev so pripravljeni sodelovati z informacijami, ki jih imajo. "Trenutno pa lahko rečem, da Tab kot tak ni pravni naslednik rudnika Mežica, ki je takrat te aktivnosti izvajal," je dejal Burja. Prakse iz tistega časa težko komentira, ali je material ustrezno deponiran, pa naj po njegovih besedah ugotovijo pristojni.

Povedal je še, da je bila v zvezi z najdbo podana prijava na inšpektorat in opravljen pregled. Izsledkov še nima, je pa, tako Burja, bilo na prvi pogled ocenjeno, da naj ne bi bilo kritično.

Z inšpektorata za okolje in energijo so za STA danes odgovorili, da sta inšpektorici 16. avgusta opravili inšpekcijske preglede v zvezi z obvestilom o naplavljenem mulju in ostankih akumulatorjev po poplavah.

"Opravili sta oglede na več lokacijah. Na lokaciji Polena v Mežici, kjer je Meža odnesla del priobrežnega zemljišča, je bilo pod plastjo zemlje videti ostanke lomljenih plastičnih ohišij akumulatorjev, zato je inšpektorica opravila inšpekcijski pregled tudi pri podjetjih Tab in MPI Reciklaža," so pojasnili.

V podjetju Tab so inšpektorici povedali, da so okoli leta 1980 na to lokacijo odlagali akumulatorska ohišja, ki z vidika kakovosti niso bila primerno izdelana. Lomljena plastična ohišja so tam odložena že okoli 40 do 45 let ali več, so navedli pri inšpektoratu.

Dodali so še, da je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo lani to območje evidentiralo kot opuščeno industrijsko odlagališče tovarne Tab, ki je po navedbah ministrstva naslednik prejšnjega podjetja. "Več ne moremo povedati, saj inšpekcijski postopek še ni končan. V teku je ugotovitveni postopek," so pojasnili na inšpektoratu. Navedli so še, da samo podjetje MPI Reciklaža v Žerjavu sploh ni bilo poplavljeno in da poškodbe samega jedra odlagališča, prekritega z neprepustno folijo, niso nastale. 

V podjetju Tab Mežica po ujmi v začetku avgusta ocenjujejo, da sanacija poteka dobro. V celoti bo v Žerjavu proizvodnja stekla prihodnji teden, v Črni pa predvidoma v oktobru. Neposredne škode je za več kot 20 milijonov evrov. Delničarji so sicer na današnji skupščini potrdili vse predlagane sklepe, dividend ne bodo delili.

V Prevaljah občan naročil analizo tal: zaznana kritična vrednost svinca in cinka 

Medtem pa je občan Prevalj na družbenem omrežju Facebook objavil rezultate analize tal po odstranitvi mulja z območja na naslovu Ob Meži, ki jih je sam naročil pri podjetju Envit. Iz objavljenega dokumenta je razvidno, da so v vseh poslanih vzorcih močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka, kot jih določa področna uredba, medtem ko vsebnosti kadmija presegajo t. i. opozorilno vrednost.

Objava je, sodeč po odzivih na družbenem omrežju, številne močno razburila. Župan Občine Prevalje Matic Tasič je glede dogajanja  danes dejal, da čakajo še na uradne podatke in nadaljnja navodila stroke, kaj narediti z zemljino in na kakšen način. "To smo pričakovali, hočemo imeti še uradne podatke, na podlagi teh podatkov bomo reagirali," je dejal.

Gasilci
Novice Prevaljski gasilci slabe volje: Tako ne moremo več delovati
Letuš, poplave
Novice Na Rdeči križ skoraj štiri tisoč vlog za pomoč po ujmah
denar
Novice Na odboru za finance popoplavnemu rebalansu soglasna podpora

 

 

Ne spreglejte