Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
12.13

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volitve stranke občine

Četrtek, 1. 12. 2011, 12.13

5 let, 8 mesecev

Si boste prizadevali za zmanjšanje števila občin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stranke menijo, da je občin preveč, a kljub temu ni pričakovati, da jih bo po koncu naslednjega mandata manj.

Tokratno vprašanje našega bralca se namreč glasi: Si boste prizadevali za zmanjšanje števila občin?

V rubriki Vprašali ste, ki jo na našem portalu pripravljamo v okviru spremljanja volilne kampanje, naše bralke in bralce namreč pozivamo, naj nam pošljejo vprašanja, na katera bi radi dobili odgovore nekaterih strank, ki kandidirajo na volitvah. Uredništvo si pri tem pridržuje pravico izbire vprašanj.

TRS: Vsekakor; prizadevamo si za čim prejšnjo decentralizacijo Slovenije, za oblikovanje 6–8 pokrajin, na katere bi prenesli nekatere pomembne oblastne funkcije, in za zmanjšanje števila občin. Občine so nastajale predvsem zaradi nemoči dogovarjanja in sprejemanja skupnih, zavezujočih dogovorov lokalnih skupnosti. Če nekoliko "popesnimo": slovenske občine so posledica nesoglasij in nesposobnosti iskanja skupnih interesov v veliki funkcionalni družini, ki vodijo v nastanek majhnih, ločenih in komaj zadostnih gospodinjstev.

Zares: Tudi v tem mandatu smo bili priča ustanavljanju novih, še manjših občin, ki glede na število prebivalcev in gospodarske možnosti niso sposobne zagotavljati kakovostnih javnih storitev za svoje prebivalce in so skoraj izključno odvisne od državnega financiranja. Prav tako je v veljavi ostal tudi sistem financiranja občin, ki spodbujajo proračunsko financiranje manjših občin, občinam pa so se nalagale dodatne obveznosti, ki so sorazmerno prizadele predvsem večje in mestne. V Zaresu se bomo zavzemali za spremembo zakona o financiranju občin, ki bo povečal finančno samostojnost občin in sprožil proces vnovičnega združevanja manjših in umetno nastalih občin, ki ne zmorejo opravljati svoje ustavne vloge. Ocenjujemo, da bi v Sloveniji morali imeti od 90 do 120 občin. Okrepili bi vlogo mestnih, poseben status pa bi določili za hribovske občine, ki imajo določen delež prebivalstva in dejavnosti na nadmorski višini nad 600 metrov – zaradi specifičnosti in težjih pogojev življenja.

LDS: Najprej je treba spremeniti zakon o financiranju občin na način, ki bo stimuliral sodelovanje in regionalno povezovanje občin.

DeSUS: Da, uspešna država bomo, če jo bomo racionalno organizirali in s tem zmanjšali stroške njenega delovanja, da bi tako privarčevana sredstva lahko namenili za razvoj. Za razvoj območja potrebujemo denar ter projekte in ne občino, ki večino svojih prihodkov porabi za lastno administracijo.

SMS–Zeleni: Občin je vsaj 4-krat preveč, vendar gre za politično občutljivo vprašanje, zato bi vzporedno z aktivnostmi za zmanjšanje števila občin delali na vzpostavitvi razvojnih regij za skladnejši razvoj Slovenije; odločanje in sredstva je z državne ravni treba spustiti na raven regij. Poveča se delež občin od dohodka iz pobranih davkov od 6 na 25 % s tem pa tudi obveznosti. Zagovarjamo decentralizacijo in policentrični razvoj Slovenije.

SD: V SD menimo, da je zdajšnje število občin preveliko, še posebej, ker niso ustanovljene pokrajine. Upoštevati pa je treba, da gre največkrat za odločitve občanov, ki si svojo občino želijo ne glede na zakonske pogoje za ustanovitev novih občin. V SD se zavzemamo, da bi stimulirali male občine za dogovor o skupnih upravah, kar bi postopoma pripeljalo tudi do združevanja zdajšnjih občin v večje.

Po naši oceni je število občin v Sloveniji previsoko. Nikakor pa ne bi bilo prav, da delujoče občine ukinjamo mimo volje ljudi, pač pa bomo preprečili nadaljnjo drobitev občin in uvedli nove spodbude za njihovo združevanje v večje občine in za sodelovanje v skupnih projektih.

Pozitivna Slovenija: Razdrobljenost občin je v Sloveniji problem. Zaradi specifičnosti slovenske lokalne samouprave, zastopamo stališče, da večje mestne občine prevzamejo vlogo regionalnih središč in se določene upravne funkcije iz države prenesejo na lokalne skupnosti. SLS: V SLS nismo za ukinjanje občin. Ker nimamo vmesne ravni lokalnega upravljanja, kot bi bile na primer pokrajine, so občine odigrale velik del pri decentralizaciji Slovenije, predvsem so poskrbele za enakomeren razvoj infrastrukture. Verjetno bo prišlo med občinami do določenega povezovanja. Občine so ogromno prispevale k enakomernemu regionalnemu razvoju, kajti v SLS ne bomo dopustili, da se Slovenija centralizira v mestnih središčih, ki imajo že zdaj bistveno boljši življenjski standard kot do zdaj. Predsednik SLS mag. Radovan Žerjav namreč poudarja: "Slovenija se bo skladno razvijala ali pa je ne bo!" Zato je treba državo upravno decentralizirati, več pristojnosti prenesti na lokalno raven. V občinah, pa tudi v gospodarstvu, se praktično ne more narediti nič samostojno, če za to ni dobre volje nekega uradnika oziroma uslužbenca v državni upravi Ljubljani, ki daje soglasje, odobri projekt, prostorski načrt, gradbeno dovoljenje. Tako preprosto več ne gre in če je projekt pokrajin v tem pogledu mrtev, bomo dali vsaj več pooblastil občinam, da jim ne bo treba za vsako dovoljenje in vsako soglasje hoditi v Ljubljano.

NSi: Spreminjanje občinskih meja povzroča veliko konfliktnih situacij, zato v prihajajočem, zelo napornem obdobju, ko bomo vsi morali zategovati pasove, Slovencem ne želimo povzročati dodatnih obremenitev. V vsakem primeru pa bodo nekatere občine prav v prihajajočih letih spoznale, da so premajhne in bodo morale same spoznati, da bo združevanje za njih same ugodnejše.

SNS: V Slovenski nacionalni stranki menimo, da je Slovenija preveč razdrobljena in da imamo preveč občin, zato je število občin treba zmanjšati. V Slovenski nacionalni stranki že vrsto let tudi opozarjamo, da v Sloveniji nobena vlada do zdaj ni spoštovala zakona o ustanovitvi občin in zato imamo skoraj sto takšnih občin, ki zakonskih določil za ustanovitev ne izpolnjujejo. Na občinah po Sloveniji je zaposleno veliko število ljudi, tu so še župani in svetniki in tako dalje. Če bi spoštovali zakon o ustanovitvi občin, ne bi imeli prek dvesto občin, saj bi zelo veliko občin lahko ukinili, s tem pa bi se tudi zmanjšalo število zaposlenih v javni upravi, odpadlo bi nekaj tisoč svetnikov in veliko županov, odpadli bi stroški za najem prostorov občin in tako dalje. Vse to pa so seveda stroški, ki jih plačujemo vsi davkoplačevalci.

SDS: Vedno smo podprli tiste predloge za ustanovitev občin, ki so izpolnjevale zakonske kriterije. Sicer pa je Državni zbor na predlog Vlade v mesecu juniju 2010 sprejel novelo Zakona o lokalni samoupravi, ki je popolnoma spremenila politiko ustanavljanja občin. Tako po sedaj veljavni zakonodaji ni možno ustanoviti občine, ki bi imela manj kot 5000 prebivalcev, niti izjemoma ne, v kolikor gre za razdruževanje občine. Občina ima lahko ob ustanoviti manj kot 5000 prebivalcev le v primeru, če gre za ustanovitev nove občine z združitvijo dveh ali več občin.

Ne spreglejte