Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
15.17

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Državni svet

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 15.17

7 let, 5 mesecev

Seznam glasovanj o vetih na torkovi seji DS se daljša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Državni svet | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Državni svet bo na torkovi izredni seji pričakovano razpravljal tudi o vetu na novelo zakona o lokalni samoupravi, s katero so poslanci uzakonili možnost odpoklica župana med mandatom. Prav tako bo na mizi svetnikov pobuda za veto na zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica.

Glasovanje o vetu na novelo zakona o lokalni samoupravi želi interesna skupina lokalnih interesov. Uzakonitvi instituta odpoklica župana namreč nasprotujejo v občinah, saj menijo, da lahko zamaje stabilnost lokalne samouprave.

Državni svet je že v postopku sprejemanja zakona podal odklonilno mnenje o noveli. Tej nasprotujejo tudi v zunajparlamentarni SLS, ki ima veliko število županov. Napovedali so, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo, če bo novela sprejeta.

Kaže, da ponovna podpora noveli ni vprašljiva

Novelo je DZ 15. decembra sprejel s 45 glasovi za in 19 proti. Kljub temu kaže, da ponovna podpora noveli ni vprašljiva, saj so jo za STA napovedali v SMC, DeSUS in opozicijski ZL, kar bi zadostovalo za absolutno večino 46 poslanskih glasov, ki je potrebna po vetu. Proti noveli zakona o lokalni samoupravi ostajajo v koalicijski SD.

Razvojno območje na najboljši kmetijski zemlji

Veto na zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, ki naj bi jo izvedel avtomobilski dobavitelj Magna Steyr, pa je prišel na dnevni red seje s podpisi svetnikov, med njimi prvopodpisanim Cvetkom Zupančičem, sicer predsednikom komisije DS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri pobudi ga je podprla tudi interesna skupina lokalnih interesov.

Že na razpravi na seji DZ je nekatere poslance zmotilo, da se bo za izvedbo uporabila najboljša kmetijska zemlja, a je večino na koncu prepričala namera o vsaj tisoč delovnih mestih. Zakon sicer omogoča razlastitev, a vlada verjame, da se to ne bo zgodilo in da bodo z vsemi lastniki nepremičnin na tem območju dosegli dogovor za nakup zemljišč. DZ ga je 15. decembra potrdil z 58 glasovi za in tremi proti.

Odločali bodo tudi o praznikih in dela prostih dnevih

DS bo na torkovi seji torej skupaj glasoval o kar treh vetih. Že od prej je namreč znano, da bodo na pobudo interesne skupine delodajalcev odločali tudi o vetu na novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero je DZ 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni. Tudi tej noveli se na ponovnem glasovanju v DZ obeta podpora.

V primeru izglasovanih vetov bodo poslanci o zakonodaji znova odločali na izredni seji, ki bo najverjetneje v petek.

Ne spreglejte