SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Seksizem pri zaposlovanju: za delo v lokalu iskali mlajšo žensko #video

10

termometer

Kavarna v Prekmurju je objavila oglas za delo, v katerem so zapisali, da iščejo mlajšo osebo ženskega spola. Zaradi diskriminatornega oglasa je lastnika doletela denarna kazen. Lastnik se brani, da z oglasom niso želeli zavajati starejših žensk.

"Pričakuje se mlajša oseba ženskega spola," je zapisano v oglasu kavarne Osmice v Prekmurju, ki so ga delili na Facebooku. Ob tem so objavili še: "Javila se je zgolj ena študentka, ena zaposlena in en črni migrant."

Oglas so zasledili v Sindikatu Mladi plus in ga prijavili delovni inšpekciji. "Zagotovljena mora biti enaka obravnava med spoloma. Tega si nismo izmislili mi," je za Planet dejal Gregor Inkret iz Sindikata Mladi plus.

Lastniku se oglas ne zdi sporen

Lastniku kavarne se oglas kljub kazni ne zdi sporen. Odgovarja, da so preprosto napisali, kakšno osebo potrebujejo, in da z oglasom niso želeli zavajati starejših žensk.

Delovna inšpekcija je Osmici naložila globo, ta znaša od tri do 20 tisoč evrov. Da niso želeli tratiti časa tistih, ki jih tako ali tako ne bi zaposlili, pa je dejal lastnik Osmice, ki se pred kamero ni želel izpostavljati.

Argument lastnika je trhel, pravijo v sindikatu in opozarjajo na to, kaj oglas implicira.

Katere so izjeme?

Zakon sicer dopušča izjeme. V zaporih, na primer, ženske pazijo ženske paznice in moške moški pazniki. Tudi na letališčih lahko zahtevate, da telesni pregled opravi oseba istega spola. Kršitev je veliko, so dejali v sindikatu. Veliko je tudi takšnih oglasov, ki nadomeščajo redne oblike dela s prekarnimi.

Oglas kavarne v Prekmurju, kjer za delo v strežbi iščejo mlajšo osebo ženskega spola, ni osamljen primer tovrstne diskriminacije.

Do 20 tisoč evrov kazni vas kot delodajalca lahko doleti, če objavite diskriminatoren, seksističen oglas za delo. Kljub visokim globam tovrstnih oglasov ni malo.

Komentarji

38

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mimi129 / 02.05.2019. ob 00:11 +29 - 1

  Očitno sindikat in inšpekcija nimata pametnejšega dela oziroma ga nočeta imeti. Sramota. Toliko izkoriščanja je vsepovsod, pa se ukvarjajo z oglasom za kelnarco. Dedci hodijo za šank, da se slinijo okrog mladih mrh, le kdo bo gledal enega kosmatega dedca ali pa staro tečno babnico.

  +29 - 1
 • bilitič / 01.05.2019. ob 22:09 +29 - 1

  Ma mi postajamo čedalje bolj fu… družba. Gospod vodi svoje podjetje, kjer iz svojega žepa plačuje osebje. Po moje lahko zaposli kogar hoče, če si zaželi robota, pravoslavca, mlajšo žensko, istospolno usmerjeno moško osebo … je to njegova stvar. Verjetno drugače je z oglasi za javne službe, če že vztrajamo za davkoplačevalski denar na enakopravnosti oglasov. Tile pez... iz NVO pa res nimajo drugega dela, kot da delajo štalo po državi, tole gre čez vse meje!

  +29 - 1
 • Hanaelsa / 02.05.2019. ob 00:42 +23 0

  To pa je kriminal:Iskal je mlado, simpatično kelnarco. POŠTEN OGLAS, NE POŠTENA KAZEN!. Upam, da bo sam lahko izbral kelnarco za SVOJ lokal!

  +23 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin