Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
15.18

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

poplave Boštjan Šefic

Torek, 20. 2. 2024, 15.18

2 meseca, 1 teden

Šefic z lastniki začel pogovore o objektih, ki so predvideni za morebitno odstranitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Boštjan Šefic na sestanku s koroškimi župani | Strokovna mnenja za vse objekte s seznama za preselitev oziroma odstranitev bi morala biti končana marca ali prve dni aprila, je dejal Boštjan Šefic.  | Foto STA

Strokovna mnenja za vse objekte s seznama za preselitev oziroma odstranitev bi morala biti končana marca ali prve dni aprila, je dejal Boštjan Šefic.

Foto: STA

Sodelavci službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih avgusta lani na čelu z vodjo službe Boštjanom Šeficem so individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenimi za morebitno odstranitev, danes nadaljevali v Braslovčah. V občini je na seznamu za preselitev 137 lastnikov stanovanjskih objektov.

Kot je Šefic povedal v izjavi za medije, so dopoldne pogovore opravili s 50 občani, popoldne pa bo pogovorov nekaj manj. Z drugo skupino občanov Braslovč se bodo sestali v sredo.

Dopoldanski pogovori so po njegovih besedah potekali v konstruktivnem vzdušju, bili so zelo izčrpni in brez posebnosti. Občani in njihovi družinski člani so imeli številna vprašanja, na katera so tudi odgovorili, o podrobnejših vprašanjih pa jim bodo še poslali dodatne informacije.

Šefic: Prioriteta so ljudje, ki jim je ujma v celoti uničila stanovanjske objekte 

Šefic je ocenil, da nekih nasprotovanj ni bilo, popoldne pa pričakuje tudi lastnike, ki bodo imeli malo drugačno mnenje.

Na vprašanje, kako mislijo doseči sporazum, saj se vsi lastniki objektov v Braslovčah ne strinjajo s preselitvijo, je Šefic odgovoril, da imajo z vsemi lastniki enak dialog. "Tudi v nekaterih drugih občinah so bili posamezniki, ki so imeli zadržke do preselitve, tako da je to popolnoma normalen proces in tukaj ne vidim nobene težave," je dejal.

Glede rasti cen zemljišč je Šefic pojasnil, da se bo treba v konkretnih primerih tudi s tem ukvarjati. Ponovil je, da so prioriteta za selitev tisti ljudje, ki jim je ujma v celoti uničila stanovanjske objekte. Zato se trudijo čim prej pripraviti kakovostna strokovna mnenja, ki bodo prvi znak, v katero smer se bo potem zadeva izpeljala dalje.

Strokovna mnenja za vse objekte s seznama za preselitev oziroma odstranitev bi morala biti končana marca ali prve dni aprila, je dejal. Mnenja bodo sicer pripravili v paketih in prvi je že v potrjevanju na svetu za obnovo, drugi bo verjetno sledil v začetku prihodnjega tedna.

Občan Braslovč selitvi nasprotuje 

Ko bo posamezni paket potrjen, bo šel na javno razgrnitev. Nato bodo morali pristojni odgovoriti na postavljena vprašanja in pripombe. Če bodo vsi deležniki svoje delo opravili tako, kot je treba, in v zastavljenih rokih, Šefic pričakuje razgrnitve na vladi konec aprila ali v začetku maja.

Potem bodo sledile cenitve, nekatere morda že aprila, je še napovedal Šefic. Podpisovanje pogodb z lastniki s seznama za preselitev nato pričakuje junija oziroma julija.

Občan Braslovč Bojan Arčan selitvi nasprotuje, saj meni, da razloga zanjo ni. Sprašuje se, kako je sploh nastal seznam za preselitev, če ni bila narejena strokovna študija. Če bi redno urejali in čistili strugo Savinje, poplav sploh ne bi bilo, je dejal Arčan, ki je s še nekaterimi občani podal kazenske ovadbe zoper podjetje Eko Nivo, ki bi moralo skrbeti za strugo Savinje, in nadzornike vodotokov v braslovški občini.

Luče
Novice Šefic se je v Lučah in Solčavi pogovarjal o preselitvah
Boštjan Šefic
Novice Šefic: Prvi na seznamu za preselitev so tisti, ki so izgubili domove
Matjaž Han
Novice Donirajo hišo za prizadete v ujmi: "Dobila jo bo družina, ki ji bo to najbolj pomagalo"
Boštjan Šefic
Novice Šefic povedal, kdo bo imel prednost pri obravnavi obnove hiš
Ne spreglejte