SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef Ukoma vrača udarec Pirc Musarjevi

10

termometer

Nataša Pirc Musar
Odvetnica Nataša Pirc Musar nad vloženo ovadbo ni presenečena. Foto: Osebni arhiv

Uroš Urbanija, direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), je na tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper Natašo Pirc Musar in Katarino Bervar Sternad. Utemeljeno ju sumi, da sta kot univerzitetni diplomirani pravnici naznanili, da naj bi Urbanija storil kaznivo dejanje, pa sta ob vložitvi kazenske ovadbe vedeli, da tega ni storil. Pirc Musarjeva nad ovadbo ni presenečena.

Spomnimo, da je pred slabim mesecem dni Pravna mreža za varstvo demokracije v sodelovanju z odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle na ljubljansko tožilstvo zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA) kazensko ovadila Uroša Urbanijo. Direktorju Ukoma med drugim očitajo, da je izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s čimer je tiskovni agenciji povzročil večjo škodo.

Urbanija je v ovadbi zapisal, da se kazenska ovadba zoper Katarino Bervar Sternad, predstavnico Pravne mreže za varstvo demokracije, in Natašo Pirc Musar, sopripravljalko krive ovadbe, nanaša na vložitev krive kazenske ovadbe, saj sta kot univerzitetni diplomirani pravnici na podlagi poznavanja pravnih predpisov in na podlagi listin, ki sta jih predložili kot dokaz v krivi ovadbi z dne 17. 5. 2021, vedeli, da kazenska ovadba, ki sta jo vložili zoper njega, ne predstavlja kaznivega dejanja.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija v kazenski ovadbi predlaga, da pristojno državno tožilstvo ukrene vse, kar je potrebno, da se raziščejo v tej kazenski zadevi navedena kazniva dejanja ter zoper osumljenki vloži obtožni predlog. Direktor Ukoma Uroš Urbanija v kazenski ovadbi predlaga, da pristojno državno tožilstvo ukrene vse, kar je potrebno, da se raziščejo v tej kazenski zadevi navedena kazniva dejanja ter zoper osumljenki vloži obtožni predlog. Foto: STA Dodaja, da sta Bervar Sternadova in Pirc Musarjeva ob vložitvi kazenske ovadbe vedeli, da je sklicevanje pripravljalcev krive ovadbe pri definiranju razmerja med STA in Ukom zgolj in samo na ZSTAgen v nasprotju s pravnim redom in ustavnim načelom enakosti pred zakonom. Položaj STA kot gospodarske družbe, ki izvaja gospodarsko javno službo, ni in ne sme biti drugačen in privilegiran glede na položaj preostalih gospodarskih družb v Sloveniji, ki izvajajo gospodarske javne službe.

"Kot gospodarska družba, ki v delu svojega poslovanja izvaja gospodarsko javno službo, je STA dolžna delovati in poslovati po določbah zakona o gospodarski javni službi ter pri svojem poslovanju upoštevati zkon o javnih financah, zakon o izvrševanju proračuna in druge prepise, ki se nanašajo na transparentno porabo javnega denarja. STA ne more delovati zgolj po določbah zakona o STA, temveč mora pri svojem opravljanju gospodarske dejavnosti upoštevati celotno slovensko zakonodajo in predpise, ki jo, tako kot vse preostale gospodarske subjekte v Republiki Sloveniji, zavezujejo," je zapisano v ovadbi.

Janez Janša Novice Janša: Obveznosti do STA bodo izpolnjene, ko bo Ukom prejel dokumentacijo

Prav tako sta se Bervar Sternadova in Pirc Musarjeva po njegovih besedah ob pregledu Pogodbe št. 81/2019 seznanili z vsebino 6. člena, ki določa dolžnost izvajalca gospodarske javne službe, STA, da na zahtevo Ukoma le-temu posreduje celotno dokumentacijo in da kršitev tega člena pogodbe predstavlja razlog za prenehanje izplačevanja sredstev iz proračuna. "Kljub temu dejstvu sta v krivi kazenski ovadbi obtožili direktorja Ukoma zlorabe položaja, prestopa meje uradnih pravic in opustitve opravljanja uradne dolžnosti. Katarina Bervar Sternad in Nataša Pirc Musar sta tako zavestno in naklepno vložili kazensko ovadbo, ki nima nobene pravne podlage," je prepričan Urbanija.

Pirc Musarjeva: Gre za ustaljen način delovanja v teh časih

Pirc Musarjeva nad vloženo ovadbo ni presenečena. "Na nek način gre za ustaljen način delovanja v teh časih, sledeč krilatici, da je napad najboljša obramba. Vložena ovadba govori sama zase. Moj komentar ni potreben," je v kratkem sporočilu zapisala Pirc Musarjeva.

Uroš Urbanija, Bojan Veselinovič Novice Ukom z ovadbo nad direktorja STA Veselinoviča

Bervar Sternadova je v odzivu na ovadbo za STA dejala, da Pravna mreža za varstvo demokracije ovadbe posebej ne komentira. Kot je povedala, so storili tisto, za kar so ocenili, da je bilo v dani situaciji potrebno, zadeva pa je sedaj v rokah pristojnih organov.

Kazensko ovadbo s podobnimi očitki zoper Urbanijo je decembra 2020 že vložil Sindikat novinarjev Slovenije. Kazenska ovadba je bila zavržena, saj je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ugotovilo, da Urbanija pri svojem delu v odnosu do STA ni storil nobenega uradno pregonljivega dejanja.

Celotno besedilo kazenske ovadbe lahko preberete tukaj:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin