Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
6.14

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina

Četrtek, 23. 3. 2023, 6.14

1 leto

393. DAN VOJNE V UKRAJINI

Se šef Wagnerja umika iz Ukrajine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Evgenij Prigožin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, vplivni ustanovitelj paravojaške enote Wagner, se pripravlja na zmanjšanje dejavnosti svoje zasebne vojske v Ukrajini, piše Bloomberg, ki se sklicuje na dobro obveščene vire. Kot enega ključnih razlogov za Prigožinov umik se navajajo vse pogostejši nesporazumi in nesoglasja med ruskim vojaškim vrhom in wagnerjevci.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.31 Vrh EU podprl dobavo milijona izstrelkov Ukrajini
17.13 Šojgu je izrekel besedo, v Rusiji vredno več let zapora 
16.41 Slovenija bo Ukrajini dobavila mobilni laboratorij za vzorčenje vode
16.14 Bloomberg: Prigožin, ustanovitelj Wagnerja, načrtuje umik iz Ukrajine
15.30 EU od začetka invazije evakuirala več kot dva tisoč ukrajinskih bolnikov
15.15 Madžarska: Putina ne bomo aretirali, če vstopi v državo
15.10 Odziv Haaškega sodišča na ruske grožnje
11.58 Medvedjev: Rusija bo samo letos izdelala 1.500 tankov
11.47 Ukrajinski poveljnik napovedal protinapad v bitki za Bahmut
9.58 Putin: Če bo Velika Britanija poslala strelivo z uranom, se bomo odzvali
9.52 Število mrtvih v napadu brezpilotnih letal blizu Kijeva se je povzpelo na devet
6.30 Zelenski je obiskal Harkov
6.22 Šef Nata: Zahod se mora pripraviti na dolgo vojno
6.18 Voditelji članic EU danes predvsem o gospodarski konkurenčnosti in Ukrajini

18.31 Vrh EU podprl dobavo milijona izstrelkov Ukrajini

Voditelji držav članic EU so danes podprli ponedeljkov dogovor zunanjih in obrambnih ministrov držav članic o dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih. Pozdravili so tudi pogajanja o konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri pregonu vojnih zločinov, ki jih bo maja gostila Slovenija.

Evropski svet, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, je v danes potrjenih sklepih zagotovil nadaljnjo gospodarsko, finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo.

Pozdravili so dogovor o nadaljnjih dobavah topniškega streliva Ukrajini, ki so ga zunanji in obrambni ministri članic dosegli v ponedeljek. Načrt, ki vključuje dobavo iz obstoječih zalog držav članic in prek skupnih nakupov, predvideva, da bo EU Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon topniških izstrelkov.

"Evropska unija je trdno zavezana zagotavljanju polne odgovornosti za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino," so še zapisali.

Ob tem so pozdravili pogajanja o novi konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in drugih mednarodnih zločinov.

Diplomatsko konferenco o tej konvenciji bo v drugi polovici maja gostila Slovenija, ki je tudi med pobudnicami priprave te mednarodne pogodbe. Pobudi se je doslej pridružilo skoraj 80 držav, je v ponedeljek v Bruslju dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Voditelji so danes poleg tega obsodili spolno nasilje in nasilje na podlagi spola. "Rusija mora zagotoviti varno vrnitev Ukrajincev, ki so bili prisilno prepeljani ali deportirani v Rusijo, predvsem otrok," so poudarili. Pri tem so omenili priporna naloga za ruskega predsednika Vladimirja Putina in rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo, ki ju je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

V sklepih o Ukrajini so prav tako zagotovili nadaljnjo podporo Moldaviji spričo aktivnosti tujih akterjev, ki destabilizirajo razmere v državi. Evropski svet je Evropsko komisijo pozval, naj pred prihodnjim zasedanjem predstavi paket ukrepov za podporo tej državi.

Novice Golob: Slovenija bi morala sodelovati pri proizvodnji streliva #video

17.13 Šojgu je izrekel besedo, v Rusiji vredno več let zapora 

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes z eno besedo razgalil rusko dvoličnost, so zapisali na portalu Index.hr.  Naključno je izrekel besedo, ki je prišla kot potrditev tega, kar v Rusiji vsi vedo, pa si nihče ne upa povedati na glas.

Šojgu je tako prvi iz ruskega vrha, ki je razmere v Ukrajini, čeprav nehote, označil za vojno. Na TV Zvezda, medijski hiši ruskega obrambnega ministrstva, so ga vprašali, kako se bo vojna končala, na kar je odgovoril: "Vsaka vojna se konča z mirom."

Ko pa je novinar vprašal, kako hitro lahko pričakujemo mir v Ukrajini, Šojgu na vprašanje ni odgovoril in je zapustil sobo. Čeprav je TV Zvezda prvotno predvajala posnetek odhoda obrambnega ministra, so ga v kasnejši izjavi izrezali. 

Rusi namreč konflikt v Ukrajini od prvega dne invazije imenujejo "posebna vojaška operacija".  Rusija je nameravala v nekaj dneh premagati Ukrajino in končati to zgodbo, zato je bilo to ime skovano v te namene.

Beseda "vojna" v povezavi z Ukrajino je v Rusiji strogo prepovedana, za kršitev tega je zagrožena večletna zaporna kazen. V začetku marca lani je Putin namreč podpisal zakon, ki predvideva dolgoletne zaporne kazni za širjenje "lažnih novic" o vojski.

Kot je takrat na Twitterju pojasnil Aleksej Kovaljov, urednik Meduze - enega redkih preostalih ruskih neodvisnih medijev -, "lažne novice" pomenijo vse novice o vojski ali vojni, ki jih ni distribuiralo rusko obrambno ministrstvo, torej vse medijske vsebine, v katerih se Putinova "specialna operacija" imenuje s pravim imenom - vojna.

16.41 Slovenija bo Ukrajini dobavila mobilni laboratorij za vzorčenje vode

Vlada je danes sprejela odločitev o nabavi mobilnega laboratorija za vzorčenje vode v ocenjeni vrednosti 104.036 evrov, ki ga bo nato brezplačno predala Ukrajini. Ta je za laboratorij zaprosila že avgusta lani, ko je ukrajinsko veleposlaništvo oblastem posredovalo seznam potreb ukrajinskega ministrstva, pristojnega za ekologijo.

Vlada je ministrstvom za obrambo, zunanje in evropske zadeve ter okolje, podnebje in energijo naročila, naj izvršijo nakup in dobavo laboratorija. Ta so se nato dogovorila, da bo predajo laboratorija ukrajinskim oblastem uredilo obrambno ministrstvo.

Mobilni laboratorij predstavlja transportno vozilo oblike furgon z vgrajeno opremo za prevoz in analizo vzorcev. Opremljen je z vso potrebo opremo za vzorčenje podzemnih, površinskih kopalnih voda in pitne vode ter omogoča analizo osnovnih kemijskih in mikrobioloških parametrov po standardiziranih analitskih metodah, je sporočilo obrambno ministrstvo.

V roku 24 ur je možna ocena, ali je voda ustrezna za pitje, umivanje, kopanje ali drugo rabo. Prednost mobilnega laboratorija je predvsem v tem, da se analitika lahko izvaja praktično kjerkoli, brez transporta v oddaljene laboratorije in tudi tam, kjer je infrastruktura omejena.

16.14 Bloomberg: Prigožin, ustanovitelj Wagnerja, načrtuje umik iz Ukrajine

Jevgenij Prigožin, vplivni ustanovitelj skupine Wagner, se pripravlja na zmanjšanje dejavnosti svoje zasebne vojske v Ukrajini, piše Bloomberg s sklicevanjem na dobro obveščene vire.

Kot enega ključnih razlogov se navajajo vse pogostejši nesporazumi in nesoglasja med ruskim vojaškim vrhom in wagnerjevci.

Po poročanju naj bi se znova bolj posvetil delovanju v Afriki, dodaja Bloomberg.

15.30 EU od začetka invazije evakuirala več kot dva tisoč ukrajinskih bolnikov

Evropska unija od začetka ruske invazije na Ukrajino usklajuje redne medicinske evakuacije ukrajinskih bolnikov, bodisi kronično bolnih bodisi poškodovanih zaradi vojne. Skupno je bilo do danes prek evropskega mehanizma civilne zaščite premeščenih več kot dva tisoč ukrajinskih pacientov v bolnišnice po vsej Evropi, med drugim tudi v Slovenijo.

"Pred več kot letom dni je EU začela organizirati medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov, da bi razbremenila ogromen pritisk na ukrajinski zdravstveni sistem. Danes obeležujemo več kot dva tisoč uspešnih premestitev ukrajinskih bolnikov v bolnišnice po vsej Evropi. Skupaj rešujemo življenja," je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Evakuacije dodatno podpira usklajevalno vozlišče EU Medevac Hub v poljskem Rzeszowu, kjer so bolniki deležni celodnevne zdravstvene nege. Vozlišče služi kot premestitveni center za paciente, ki so bili prepeljani iz Ukrajine na Poljsko po kopnem in nato iz vozlišča s helikopterjem v bolnišnice po Evropi, je sporočila Evropska komisija.

Doslej so bili ukrajinski bolniki premeščeni na zdravljenje v bolnišnice v 20 evropskih držav, in sicer Avstrijo, Belgijo, Češko, Dansko, Finsko, Francijo, Nemčijo, Madžarsko, Irsko, Italijo, Litvo, Luksemburg, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Slovenijo, Španijo in Švedsko.

15.15 Madžarska: Putina ne bomo aretirali, če vstopi v državo

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je zoper Vladimirja Putina izdalo nalog, kar naj bi pomenilo, da bo ruski predsednik aretiran, če bo stopil v katerokoli državo članico ICC.

Toda Madžarska je sporočila, da glede na trenutno stanje Putina ne nameravajo aretirati. Vodja kabineta premierja Viktorja Orbana je dejal, da ukaz nima pravne podlage na Madžarskem.

"Lahko se sklicujemo na madžarsko zakonodajo in na tej podlagi ne moremo aretirati ruskega predsednika, saj statut ICC na Madžarskem ni bil razglašen," je na brifingu dejal Gergely Gulyas. Dodal je, da njegova vlada še ni "oblikovala stališča" o nalogu za prijetje.

15.10 Odziv Haaškega sodišča na ruske grožnje

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) s sedežem v Haagu se je odzvalo na grožnje Rusije in obžalovalo poskuse države, da bi ovirala "mednarodna prizadevanja za zagotovitev odgovornosti" za kršitve mednarodnega prava.

"Predsedstvo skupščine poudarja, da imajo sodišče, njegovi izvoljeni uradniki in osebje močno podporo skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta," je zapisano v izjavi. "Ponovno potrjujemo njegovo popolno zaupanje v sodišče kot neodvisno in nepristransko sodno institucijo in ponavljamo našo močno zavezanost, da bomo podpirali in branili načela in vrednote iz Rimskega statuta ter ohranili njegovo integriteto brez kakršnih koli groženj," so dodali v izjavi.

11.58 Medvedjev: Rusija bo samo letos izdelala 1.500 tankov

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je v danes objavljenem pogovoru napovedal, da bo ruska vojaška industrija samo letos izdelala 1.500 tankov. Ob tem je opozoril, da bi aretacija ruskega predsednika Vladimirja Putina v tujini pomenila vojno napoved Rusiji.

"Vojaško-industrijski kompleks obratuje s polno paro," je v pogovoru za rusko državno tiskovno agencijo Tass dejal Medvedjev in zatrdil, da poskuša Zahod Rusijo odrezati od pomembnih sestavnih delov, hkrati pa trdi, da ji primanjkuje artilerijskih izstrelkov, tankov in raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi Putina dejansko aretirali v Nemčiji, bi po besedah Medvedjeva "vsa ruska sredstva, rakete in preostalo poleteli na bundestag, kanclerski urad in tako naprej". | Foto: Reuters Če bi Putina dejansko aretirali v Nemčiji, bi po besedah Medvedjeva "vsa ruska sredstva, rakete in preostalo poleteli na bundestag, kanclerski urad in tako naprej". Foto: Reuters "Toda samo letos bomo izdelali 1.500 tankov," je napovedal nekdanji ruski predsednik in premier. Dodal je, da večina tovarn v sektorju vojaške industrije v Rusiji dela v treh izmenah.

V luči tega, da je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pretekli teden izdalo nalog za Putinovo aretacijo, ki so jo v Moskvi označili za nezakonito, je Medvedjev opozoril, da bi morebitna aretacija ruskega predsednika v tujini pomenila vojno napoved, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predstavljajmo si – seveda se to ne bo nikoli zgodilo –, ampak predstavljajmo si, da bi se to dejansko zgodilo. Zdajšnji predsednik jedrske sile pride na primer v Nemčijo in ga aretirajo. Kaj je to? Razglasitev vojne Rusiji," je dal jasno vedeti Medvedjev, ki se je s tem odzval na besede nemškega pravosodnega ministra Marca Buschmanna, da mora Nemčija ruskega voditelja prijeti.

Če bi Putina dejansko aretirali v Nemčiji, bi po besedah Medvedjeva "vsa ruska sredstva, rakete in preostalo poleteli na bundestag, kanclerski urad in tako naprej". Poudaril je, da ima Rusija enako ali boljše orožje od zahodnih držav ter da rusko strateško jedrsko orožje državi zagotavlja varnost. "Če ne bi imeli tega, bi nas že raztrgali na koščke," je še dejal.

11.47 Ukrajinski poveljnik napovedal protinapad v bitki za Bahmut

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je danes dejal, da bi ukrajinska vojska lahko kmalu začela protinapad na "izčrpane" ruske sile v bližini mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer poteka do zdaj najdlje trajajoča bitka od začetka ruske invazije na to državo.

"Agresor kljub številnim izgubam ni opustil upanja, da bo za vsako ceno osvojil Bahmut. Glavna ruska bojna sila na tej fronti je najemniška skupina Wagner," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal Sirski.

"Z ničemer ne varčujejo, ob tem pa izgubljajo veliko moči in se izčrpavajo. Zelo kmalu bomo izkoristili to priložnost, kot smo to storili pri Kijevu, Harkovu, Balakliji in Kupjansku," je dodal in se pri tem skliceval na uspešne protiofenzive, ki jih je ukrajinska vojska izvedla lani.

Sirski je svojo oceno podal dan po tem, ko je oborožene sile na fronti v bližini Bahmuta obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Fotogalerija
1 / 3

9.58 Putin: Če bo Velika Britanija poslala strelivo z uranom, se bomo odzvali

"Če bo Velika Britanija Ukrajini dobavila strelivo z osiromašenim uranom, se bo Rusija prisiljena odzvati," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Komentarji ruskega voditelja prihajajo po tem, ko je Annabel Goldie, državna ministrica na obrambnem ministrstvu Združenega kraljestva, pred nekaj dnevi izjavila, da bo Velika Britanija Ukrajini dobavila strelivo, vključno z oklepnimi naboji, ki vsebujejo osiromašeni uran.

9.52 Število mrtvih v napadu brezpilotnih letal blizu Kijeva se je povzpelo na devet

V torek zvečer je zaradi napada ruskega brezpilotnika na regijo Kijeva umrlo najmanj devet ljudi, je sporočila ukrajinska državna služba za nujne primere. Sporočili so, da so končali reševanje in iz uničenega objekta potegnili devet trupel.

V torek je val ruskih napadov z brezpilotnimi letali iranske izdelave zadel stanovanjsko stavbo v mestu Rziščivo. 

6.52 Medvedjev: Bližamo se jedrski apokalipsi

Nekdanji ruski predsednik in zdajšnji namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je dejal, da se je nevarnost jedrskega spopada povečala. Trdi, da se svet zaradi pošiljanja orožja v Ukrajino bliža "jedrski apokalipsi". Medvedjev je to izjavil v intervjuju, ki ga je dal glavnim ruskim medijem, vključno z državno tiskovno agencijo Ria Novosti.

"Je minila grožnja jedrskega spopada? Ne, ni minila. Povečala se je. Vsak dan, ko je tuje orožje dostavljeno Ukrajini, smo bližje jedrski apokalipsi. Občutek imam, da ne verjamejo odločnosti Rusije, niti odločnosti ruskega predsednika," je dejal Medvedjev.

Vprašanje ruske jedrske grožnje je bilo nazadnje izpostavljeno februarja, potem ko je Moskva odstopila od pogodbe o zmanjšanju strateškega orožja. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred kratkim kritiziral načrt Združenega kraljestva za dobavo granat z osiromašenim uranom Ukrajini in trdil, da gre za orožje z "jedrsko komponento".

6.30 Zelenski je obiskal Harkov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odpotoval v vzhodno mesto Harkov in županu Igorju Terehovu podelil nagrado "mesto heroj Ukrajine".

"Hvaležen sem prebivalcem tega mesta, ki branijo našo neodvisnost," je dejal Zelenski. V Harkovu se je ukrajinski predsednik sestal s tamkajšnjimi uradniki in vojaškim poveljniškim centrom. Razpravljali so o obnovi osvobojenih ozemelj, izboljšanju utrdb, obnovi infrastrukture in humanitarni pomoči.

Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters 6.22 Šef Nata: Zahod se mora pripraviti na dolgo vojno

"Zahod se mora pripraviti na dolgo vojno, na pošiljanje orožja Ukrajincem, saj Vladimir Putin nima načrtov za takojšnji mir v Ukrajini," je v pogovoru za The Guardian opozoril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Dejal je, da je ruski predsednik vpleten v "vojno izčrpavanja", in dodal, da želi, da se članice Nata strinjajo, da bodo na naslednjem vrhu zavezništva v litovski prestolnici Vilni za obrambo namenile vsaj dva odstotka BDP. 

Hudi spopadi, ki trenutno potekajo na območju Bahmuta v vzhodni Ukrajini, kažejo, da je Rusija pripravljena "preprosto poslati na tisoče in tisoče vojakov in zahtevati veliko žrtev za minimalne dobičke", je dodal Stoltenberg. "Predsednik Putin ne načrtuje miru, načrtuje več vojne," je nadaljeval Stoltenberg ter dodal, da Rusija povečuje vojaško industrijsko proizvodnjo, pri čemer se povezuje z Iranom, Severno Korejo in drugimi. 

"Predsednik Putin ne načrtuje miru, načrtuje več vojne," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. | Foto: Reuters "Predsednik Putin ne načrtuje miru, načrtuje več vojne," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Foto: Reuters 6.18 Voditelji članic EU danes predvsem o gospodarski konkurenčnosti in Ukrajini

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, bodo danes v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, v ospredju katerega bodo gospodarska vprašanja, predvsem dolgoročna konkurenčnost evropskega gospodarstva. Znova bodo govorili tudi o nadaljnji podpori Ukrajini, vključno z dobavami streliva.

Po navedbah virov pri EU bodo v ospredju tokratnega vrha gospodarska vprašanja, pri čemer se bodo osredotočili na dolgoročno konkurenčnost evropskega gospodarstva. Obravnavali bodo dolgoročno strategijo za zagotavljanje konkurenčnosti in produktivnosti evropskega gospodarstva, ki jo je pripravila Evropska komisija.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen jim bo predstavila tudi zakonodajne predloge, namenjene okrepitvi konkurenčnosti. Med temi sta predloga na področjih do okolja prijaznih tehnologij in kritičnih surovin ter reforma evropskega trga elektrike. Ni izključeno niti, da bo beseda nanesla na vprašanje prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje, kjer so se povsem na koncu zakonodajnega procesa pojavila nesoglasja med članicami.

Voditelji bodo govorili tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini pri njenem spoprijemanju z rusko agresijo. Po napovedih virov bodo podprli ponedeljkov dogovor obrambnih in zunanjih ministrov o nadaljnjih dobavah streliva Ukrajini, ki vključuje tudi skupno naročanje topniškega streliva.

Obenem naj bi pozdravili pobudo za pogajanja o mednarodni pogodbi o sodelovanju pri pregonu najhujših zločinov. Konferenco na to temo bo maja gostila Slovenija.

Ukrajina bo sicer predvidoma ena od osrednjih tem pogovorov z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresem, ki se bo predsednikom vlad in držav EU pridružil ob začetku zasedanja.

Novice Incident v centrali ruskih jedrskih groženj #video
Kiril Serebrenikov
Novice Bolšoj teater: Putinovega nasprotnika zamenjali z baletom slovenskega koreografa
Evgenij Serebrijakov
Novice Razkritje: to je Rus, ki vodi zloglasno uničevalno enoto
Carlo Masala
Novice Mož, ki opozarja, da morajo Ukrajinci še letos poraziti Ruse
Ne spreglejte