Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sneg zima smučanje

Petek, 10. 1. 2014, 15.09

8 let

Se zaradi mile zime obeta klavrna smučarska sezona?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Odgovori na vaša vprašanja so skopi. Težko je veliko napisati v tako slabi situaciji. Upamo, da bo kmalu bolje."

Tako se je o posledicah mile zime "razgovoril" Danilo Brecelj, sekretar gospodarsko-interesnega Združenja slovenskih žičničarjev, pod katerega okrilje spada večina slovenskih zimsko-športnih središč. "Le trije centri delajo s 'polno zmogljivostjo', torej z vsemi ali vsaj večino žičniških naprav.

Nekaj jih dela z omejenim številom naprav, veliko pa jih sploh ne obratuje," še pravi Danilo Brecelj.

Po njegovih besedah je obisk smučišč v primerjavi z lani v enakem obdobju v povprečju bistveno manjši, in sicer za več kot četrtino.

Na Rogli prikrajšani le tekači na smučeh Čeprav so temperature tudi v hribih vse prej kot zimske, je smuka na Rogli še mogoča na do 30 cm naravnega in tehničnega snega. Trenutno obratujejo vse žičničarske naprave, razen dveh, možna je tudi nočna smuka, zaprt je Snežni park Rogla, ne urejajo pa tekaških prog. Tako je stanje na Rogli opisala Tina Tinta Kovačič iz podjetja Unitur, ki upravlja s smučiščem na Rogli.

"V začetku letošnje sezone, do konca lanskega leta, smo imeli za odstotek manj smučarjev, opravili pa smo za dva odstotka več prevozov z žičniškimi napravami kot v enakem obdobju lani," je še povedala Kovačičeva.

V času božično-novoletnih praznikov so imeli zmogljivosti 85 do 100-odstotno zasedene, največ pa je bilo slovenskih gostov (67 odstotkov). Med tujci pa je bilo največ Hrvatov, Madžarov, Avstrijcev, Bosancev in Nizozemcev.

Na Krvavcu precej manjši obisk kot lani Na Krvavcu je odprta dobra polovica smučarskih površin, na katerih je še do 50 centimetrov tehničnega snega, ki je, kot pravi Luka Vrančič iz RTC Krvavec, dokaj odporen, tako do mu visoke temperature ob mrzlih nočeh in jutrih še nekaj časa ne bodo prišle do živega. "Čeprav smuka ni ogrožena, pa je obisk precej manjši kot v enakem obdobju lani, predvsem manjka dnevnih smučarjev in tistih po navdihu, ki jih premami snežna zimska idila."

V Kranjski Gori več odpovedi v manjših nastanitvenih objektih V Kranjski Gori umetni sneg še omogoča smuko, smučišča pa delujejo v omejenem obsegu. Proge za tek na smučeh so urejene samo v Tamarju. "V času božičnih in novoletnih praznikov so bile naše zmogljivosti 90-odstotno zasedene. Več odpovedi smo zabeležili v manjših kapacitetah," pravi Mirjam Žerjav, direktorica Zavoda za turizem v Kranjski Gori.

Na mariborskem Pohorju manj hrvaških in srbskih gostov Na mariborskem Pohorju zaradi neugodnega vremena obratuje manj smučarskih prog kot običajno. "Število dnevnih smučarjev v primerjavi z lanskim letom je nekoliko nižje. Za čas božiča in novega leta so bili naši objekti 95-odstotno zasedeni, k nižji zasedenosti v začetku januarja pa je prispeval izpad hrvaških in srbskih gostov v času njihovih počitnic," je povedal Gregor Bezlaj iz Športnega centra Pohorje in dodal, da največji izpad beležijo v dolini v hotelu Arena.

Izpad prihodka zagotovo bo, a še upajo na sneg In kakšna bo poslovna škoda zaradi posledic mile zime? V Kranjski Gori izpad tega tedna ocenjujejo na okrog 5 tisoč nočitev, je še povedala Mirjam Žerjav.

"Za dokončne ocene škode je še prezgodaj. Pred nami je kljub vsemu še večji del zime. Prihodki do zdaj pa so bistveno manjši. Predvsem je izpad pri redni prodaji. Predprodaja pa je bila celo malo boljša kot lansko sezono," ocenjuje Danilo Brecelj iz Združenja slovenskih žičničarjev.

"Izpada pri obiskovalcih ne moremo nadomestiti, saj nismo proizvodnja, da bi lahko uvedli dvo- ali triizmensko delo. Vsak zamujen dan je izgubljen. Ravni lanske sezone nikakor ne bomo dosegli, to pa je že skoraj minimum, da sploh lahko obratujemo. Bojazen je zato kar velika, čeprav še vedno upamo na sneg ali pa vsaj na nizke temperature," pa nekoliko zagrenjeno pravi Luka Vrančič iz RTC Krvavec.

Ne spreglejte