Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2020,
20.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Natisni članek

zelena streha osnovna šola

Sreda, 30. 9. 2020, 20.00

3 leta, 6 mesecev

Se za takimi projekti skriva prihodnost šolanja v Sloveniji? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Učenci Osnovne šole Staneta Žagarja v Kranju so v začetku tedna dobili v uporabo 360 kvadratnih metrov učne površine, in to kar na strehi šole. V okviru 70 tisoč evrov vredne investicije je šola postala bogatejša za dve učilnici za poučevanje predmetov, kot so biologija, kemija in likovni pouk. Pridobitev pa ne bo imela le učne vrednosti, temveč bo bistveno pripomogla tudi k čistejšemu okolju, ki bo blagodejno vplivalo na zdravje, zlasti v času razsajanja virusov.  

Osnovna šola Staneta Žagarja
Novice V Kranju že kmalu pouk tudi na ozeleneli strehi

Potem ko je bila osnovna šola v Kranju februarja letos razglašena za zmagovalko natečaja projekta Zelene strehe 2°, ki ga je zasnovala skupina prostoRož in ga sofinancirata Eko sklad ter ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe, so v začetku tedna učenci sedmih razredov Osnovne šole Staneta Žagarja od ravnateljice Fani Bevk in župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca v uporabo prevzeli novo zeleno streho, na kateri se, poleg dveh učilnic na prostem, nahaja tudi pester izbor mešanice ekstenzivnega in intenzivnega rastlinja.  

Streha bo zadržala do 80 odstotkov deževnice

Kot je ob predaji povedala arhitektka in vodja projekta iz studia prostoRož Alenka Korenjak, je gradnja zelenih streh v Sloveniji v porastu, zlasti na novogradnjah, saj so vse bolj prepoznane kot eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, med drugim zadržujejo tudi vodo, ki jo prinašajo obilne padavine.

Kot je dejala Korenjakova, bodo posebni sloji v strehi osnovne šole zadržali tudi do 80 odstotkov vode ob močnih nalivih, kar bo rezerva za bolj sušne dni. Ta funkcija bo imela tudi učno komponento, saj bodo ob tem naredili tudi prikaz upočasnjenega odtekanja vode, ki bo otroke naučil, kako zelena streha zadržuje vodo v primerjavi z navadno. Na strehi se bo sicer zbirala tudi deževnica za zalivanje užitnih rastlin, ki jih bodo učenci posadili skupaj. 

Predaje strehe učencem se je ob ravnateljici osnovne šole Fani Bevk in soustanoviteljici prostoRoža Alenki Korenjak udeležil tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. | Foto: Skupina prostoRož Predaje strehe učencem se je ob ravnateljici osnovne šole Fani Bevk in soustanoviteljici prostoRoža Alenki Korenjak udeležil tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. Foto: Skupina prostoRož

"Taki projekti so eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, a nimajo le okoljskih prednosti, pač pa tudi psihološke. Povsem drugačen je občutek, ko se človek zazre skozi okno v zelenje: sprosti se, odpočije. Zato menim, da bi morali zelene strehe nameščati na obstoječe objekte, ki že imajo velike ravne strehe," je povedala Korenjakova.

Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja bo sicer v vsakem vremenu vidna iz največje učilnice v šoli, kjer potekajo ure glasbenega pouka in šolski nastopi.

zelena streha
Novice Občina Kranj si je z zmago prislužila novo pridobitev #video

Prostor krasi zelenje, za katero bodo skrbeli učenci

V okviru 70 tisoč evrov vredne investicije so prenovili skupno 360 kvadratnih metrov strešne ploščadi, od tega je 250 kvadratnih metrov zasajenih z različnimi vrstami zelenja - 150 kvadratnih metrov je ekstenzivnih zasaditev, 70 kvadratnih metrov je trajnic in zelišč ter 30 kvadratnih metrov korit z užitnimi rastlinami, kot so maline, robide, trta in jagode.

Preostali prostor na strehi je namenjen učilnicama na prostem, opremljenima z mizami in klopmi. Streha je statično dovolj trdna, da sta lahko na njej hkrati dva razreda učencev, skupno torej okoli 60.

Župan Rakovec se zavzema za čim več zelenih streh na območju kranjske občine. | Foto: Skupina prostoRož Župan Rakovec se zavzema za čim več zelenih streh na območju kranjske občine. Foto: Skupina prostoRož

Streha je prav tako načrtovana tako, da je preprosta za vzdrževanje. Do korit z užitnimi rastlinami bodo imeli učenci dostop, v prihodnjih treh letih bodo skrb za zelenje prevzeli sedmošolci.

Streha rešuje prostorsko stisko

"Danes smo končno na cilju, čeprav smo šele na začetku, vsaj kar zadeva zelene strehe. Ta trend želimo nadaljevati in zanimanja za to je v Kranju že zdaj veliko. Čim več zelenih streh v Kranju, čim več zelenih zasaditev in površin, pa tudi zelenega turizma. Težimo k zelenemu in trajnostnemu," je ob uradni predaji povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je učencem obenem izročil plakat z navodili za uspešno vrtnarjenje. Njihova predstavnica je pred obiskovalci potrdila, da se bodo kot varuhi potrudili in ne bodo razočarali.

Na poziv za ozelenitev ene javne površine, ki jo vodi neprofitna skupina prostoRož, se je odzvalo 15 občin, med katerimi je imel Kranj najbolj prepričljivo prijavo. | Foto: Skupina prostoRož Na poziv za ozelenitev ene javne površine, ki jo vodi neprofitna skupina prostoRož, se je odzvalo 15 občin, med katerimi je imel Kranj najbolj prepričljivo prijavo. Foto: Skupina prostoRož

Zadovoljstvo ob novi pridobitvi je izrazila tudi ravnateljica šole Fani Bevk. "S tem smo dobili dodatne površine, kar rešuje tudi našo prostorsko stisko. In še krasen razgled smo dobili, z njim pa tudi odlično točko za orientiranje. Poleg tega bo učenje naravoslovja, kemije, tehničnega in likovnega pouka na prostem zagotovo bolj zanimivo in poučno za vse: tako za učence kot učitelje. Vesela sem, da smo dobili to priložnost in da bo prav naša šola vzorčni primer trajnostne pridobitve tudi za tiste, ki nam bodo sledile," je dejala ravnateljica. 

Učinke tega pilotnega projekta bodo tudi merili, med drugim pregrevanje oziroma površinske temperature posameznih materialov (sedumi, les, beton, korita z rastlinami) in toplotno prehodnost strehe. Za zainteresirano javnost bo prostoRož izvajal vodenja po strehi, v načrtu je celo, kakor je poudaril župan Rakovec, da na njej organizirajo tudi visoke protokolarne obiske, ko bo Slovenija prihodnje leto predsedovala Svetu EU.

osnovna šola Staneta Žagarja
Novice Na tej osnovni šoli bodo učenci uživali v zeleni strehi
Ne spreglejte