Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
15.17

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

Natisni članek

odstop uprava predsednica Nada Drobne Popović Petrol

Sreda, 22. 11. 2023, 15.17

5 mesecev, 1 teden

Nada Drobne Popović odstopila z mesta predsednice uprave Petrola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81
Nada Drobne Popovič | Drobne Popović je vajeti Petrola prevzela oktobra 2019, potem ko je dotedanja uprava s predsednikom Tomažem Berločnikom na čelu odstopila. Vodenje Petrola je sprva začasno prevzela kot takratna predsednica nadzornega sveta, januarja 2020 pa je dobila poln petletni mandat. | Foto STA

Drobne Popović je vajeti Petrola prevzela oktobra 2019, potem ko je dotedanja uprava s predsednikom Tomažem Berločnikom na čelu odstopila. Vodenje Petrola je sprva začasno prevzela kot takratna predsednica nadzornega sveta, januarja 2020 pa je dobila poln petletni mandat.

Foto: STA

Nada Drobne Popović je odstopila z mesta predsednice uprave Petrola. Na njeno mesto je nadzorni svet družbe imenoval dosedanjega člana uprave Saša Bergerja, ki bo novo funkcijo začel opravljati 23. novembra.

Drobne Popović, ki je to funkcijo prevzela oktobra 2019, je sporazumno predčasno prenehal mandat. V družbi z namenom primopredaje poslov ostaja do konca letošnjega leta, so sporočili iz Petrola. Kot je povedala v izjavi za medije, se ji zdi prav, da z Bergerjem, ki se ji zdi tudi "najbolj primeren za prevzem te funkcije", opravita primopredajo, da lahko Petrol tekoče izvaja vse aktivnosti.

Nadzorni svet družbe je za novega predsednika uprave za obdobje petih let imenoval Bergerja, doslej odgovornega za področje prodaje poslovnim strankam in javnemu sektorju, električno energijo in zemeljski plin ter informatiko. O odhodu Drobne Popović se je sicer v javnosti ugibalo že dlje časa, a se je vse doslej uspela obdržati na položaju. Julija letos je iz uprave odšel Jože Bajuk, nadzorniki pa so na predlog Drobne Popović v upravo imenovali Marka Ninčevića in Bergerja. V upravi kapital zastopata še Matija Bitenc in Jože Smolič, Zoran Gračner pa je delavski direktor.

Različni pogledi na vodenje družbe

Drobne Popović je dejala, da je "ponosna, ker družbo in skupino Petrol svojemu nasledniku predaja v odlični finančni kondiciji". Omenila je težke in nepredvidljive izzive, s katerimi je bil Petrol med njenim predsedovanjem soočen, najprej zaradi epidemije, nato še zaradi energetske krize.

"Poslovanje smo stabilizirali," je dejala in povzela, da sta se družba in skupina med njenim vodenjem organizacijsko preoblikovali, sledili strategiji energetske tranzicije in krepili svoj položaj ene najmočnejših energetskih skupin na trgu jugovzhodne Evrope. "Letošnji načrt je dosegljiv, najverjetneje ga bo Petrol presegel," je dejala.

Menjava na čelu družbe se je zgodila, ker z nadzorniki nimajo več enakega pogleda na vodenje družbe, je še povedala. Tako velika družba pa to po njenem mora imeti in v takšni situaciji je prav, da se umakne ona, je dejala. Odpravnina, ki jo bo dobila, je skladna s podpisano pogodbo, njene višine pa ni želela razkriti.

Predsednik nadzornega sveta Janez Žlak se je Nadi Drobne Popović zahvalil za odlično vodenje družbe in skupine Petrol v izjemno zahtevnem in nepredvidljivem obdobju. Ob imenovanju Bergerja za novega predsednika uprave je Žlak izrazil zaupanje v njegove strokovne in vodstvene sposobnosti. Zatrdil je, da so ga izbrali v skladu s pravili družbe.

Njen mandat so zaznamovale posledice epidemije covida-19 in energetske krize. Zaradi epidemije je vlada ponovno uvedla regulacijo cen pogonskih goriv, kar je močno zarezalo v dobiček družbe. Petrol se je po neuspešnih pogajanjih odločil za tožbo zoper državo, katere razplet še ni znan. Na poslovanje so vplivali tudi državni ukrepi za blaženje energetske krize.

Petrol je na ravni skupine kljub rekordnim prihodkom leto 2022 končal z izgubo. To so v družbi januarja letos izračunali v višini 12,1 milijona evrov, marca pa popravili na 2,7 milijona evrov. Kljub lanski izgubi je Petrol letos izplačal dividende, zanje je namenil skoraj ves bilančni dobiček, in sicer 61,67 milijona evrov.

Država ima v Petrolu (neposredno, prek SDH in Kada) skupaj nekaj manj kot tretjinski lastniški delež, eden ključnih lastnikov družbe pa je Dari Južna prek družb Vizija holding in Perspektiva FT.

Petrol
Novice Skupina Petrol v devetmesečju s 95 milijoni evrov dobička
Petrol
Novice Skupina Petrol v polletju kljub padcu prihodkov vnovič z dobičkom
Greenpeace
Novice Greenpeace: Energetska podjetja, tudi Petrol, za zeleni prehod ne naredijo nič

 

Ne spreglejte