SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se odpravljate na smučanje v tujino? Evropska kartica morda ne bo dovolj.

0,23

termometer

smučanje, oprema

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini dobili nujno zdravstveno storitev pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. A na ZPS opozarjajo, da boste kljub temu morali doplačati.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so na priljubljenih smučiščih Slovencev v Avstriji, Italiji in Franciji opravili poizvedbo o stroških helikopterskega prevoza s smučišča v bolnišnico in reševanja s sanmi, saj so to največji stroški, ki potrošnika lahko doletijo v primeru nezgode na smučišču.

Enotnega pravila ni, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno - zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu, so ugotovili v osrednji potrošniški organizaciji.

V Avstriji je reševanje v dolino plačljivo

V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z reševalnim vozilom iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja.

Reševanje s helikopterjem v Avstriji je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov, odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja. Reševanje s helikopterjem v Avstriji je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov, odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja. Foto: Thinkstock Avstrija tako iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja izrecno izključuje kritje stroškov reševanja v primerih poškodbe v gorah med izvajanjem prostočasnih aktivnosti, med katere spada tudi smučanje, opozarjajo na ZPS. Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do osem tisoč evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja (približno od 80 do 90 evrov/minuto).

Izjemoma lahko v posebej upravičenih primerih, ko gre za hujše poškodbe, zahtevate povračilo stroškov reševanja v višini 849,93 evra, kar pa je običajno le majhen del celotnega zneska, ki bo šel iz vašega žepa. Tudi stroški reševanja z reševalnimi sanmi niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev, in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

V Franciji osnovno zavarovanje le delno krije stroške zdravljenja

 V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali druge načine reševanja ob poškodbi na smučišču in v njegovi bližini.

Reševanje s sanmi oziroma akijem lahko spada med stroške, ki jih evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije. Reševanje s sanmi oziroma akijem lahko spada med stroške, ki jih evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije. Foto: Thinkstock Edina izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja precejšnje tveganje uspešnega dokazovanja, ali se je nesreča pripetila na območju, ki je še pod nadzorom smučišča ali zunaj njega, torej v visokogorju.

Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

Velike razlike med italijanskimi regijami

Če se nameravate odpraviti v Italijo brez sklenjenega dodatnega turističnega zavarovanja, bodite še posebej previdni, saj se pravice iz zdravstvenega zavarovanja med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo, opozarjajo na ZPS.

Italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo oziroma soprispevek, ki ga plačate sami in navadno znaša nekaj deset evrov, odvisno od obsega in vrste storitve.

Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo. V ZPS so zbrali nekaj konkretnih primerov:

1. V Lombardiji in Piemontu je na primer helikoptersko reševanje brezplačno, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. V nasprotnem primeru smučar del stroška nosi sam.

2. Če vas bodo v Piemontu reševali zaradi vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okoli 120 evrov za minuto letenja.

3. V Bolzanu za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate sto evrov, v vseh preostalih nenujnih primerih pa do tisoč evrov.

4. Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov, kar boste morali plačati sami, ne glede na morebitno zavarovanje.

5. V Dolini Aoste (Valle d'Aosta) sta načeloma v primeru poškodbe reševanje in nujno zdravljenje krita iz zdravstvenega zavarovanja, vendar je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč v primeru smučarskih nesreč, storitve pa so v celoti plačljive. Za ta namen lahko ob nakupu smučarske vozovnice dokupite dodatno zavarovanje za nekaj evrov na dan, ki krije te stroške….

Je evropska kartica dovolj?

V ZPS so prepričani, da evropska kartica ne zadostuje. Tako v Avstriji kot tudi v Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja z gore v primeru poškodbe na smučišču, v večini primerov podobno velja tudi v Italiji.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanje prevoza s helikopterjem s smučišč v sosednjih državah ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanje prevoza s helikopterjem s smučišč v sosednjih državah ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu. Foto: Siol.net "Turistična zavarovanja so razmeroma poceni, še zlasti če pomislimo, kakšni stroški nas lahko doletijo, če nas je treba reševati s helikopterjem," na ZPS utemeljujejo odločitev za nakup zavarovanja.

Pri tem potrošnike opozarjajo, da se pred nakupom zavarovanja temeljito seznanijo s splošnimi pogoji, ki marsikatero situacijo izključujejo iz zavarovalnega kritja. "Na koncu se namreč, čeprav smo bili previdni in smo se pred potovanjem zavarovali, lahko zgodi, da je ravno naš zavarovalni primer izključen iz zavarovalnega kritja ali pa je omejen na razmeroma nizek znesek," še sklenejo na ZPS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin