Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2014,
7.02

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vročina vročinski val vreme poletje

Sreda, 11. 6. 2014, 7.02

5 let, 8 mesecev

Še nekaj vročine, potem pa ohladitev in tudi nevarnost toče (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kakšen dan bomo še lahko izkoristili za skok na morje, kjer se bomo osvežili, vendar pa nas že v nedeljo čaka poštena ohladitev, saj se bo živo srebro povzpelo na zgolj 20 stopinj Celzija.

Po tem, ko je vročinski val dosegel svoj vrhunec, bo vročina začela popuščati. Kot je za STA pojasnil dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Uroš Strajnar, bo v četrtek dopoldne še jasno vreme s temperaturami nad 30 stopinj Celzija, na Primorskem še okoli 35 stopinj Celzija.

Konec tedna po postregel s svežim vremenom Popoldne pa naj bi se pojavile vročinske nevihte, ki "bodo postopno osvežile ozračje", je pojasnil Strajnar.

V petek bodo temperature do 27 stopinj Celzija, kar je bolj značilno za ta čas. Le na Primorskem se bodo temperature povzpele čez 30 stopinj. Tudi v petek lahko pričakujemo nevihte, mogoča pa je tudi toča.

Konec tedna po postregel s še bolj svežim vremenom. V soboto meteorologi pričakujejo do 25, v nedeljo pa samo 20 stopinj Celzija. "Predvsem nedelja bo bolj oblačna in ponekod bo dež. V soboto bo dopoldne najverjetneje še sonce, popoldne pa krajevne nevihte," je pojasnil Strajnar.

Vročinski valovi se običajno pojavijo v drugem delu junija Slovenijo je v teh dneh zajel prvi vročinski val, temperature pa so se iz dneva v dan stopnjevale. V torek popoldne so v skoraj vseh slovenskih mestih namerili od 30 do 34 stopinj Celzija, kar so po besedah Strajnarja previsoke temperature za ta čas.

Junijski vročinski rekord sicer v Ljubljani znaša 35,6 stopinje Celzija in je bil izmerjen 11. junija 2003, v Novi Gorici pa so 12. junija 2003 namerili 37 stopinj Celzija. Lahko se zgodi, da bo letos podobno ali celo, da bo rekord padel.

Vročinski valovi se pri nas junija pojavijo vsaj vsako drugo leto, a običajno v drugi polovici meseca. Tudi junija 2003 je bil podobno izrazit vročinski val kot letošnji, vendar pa se je vročina takrat nadaljevala tudi v drugi polovici meseca. Letos predvidoma ne bo tako.

Letošnja pomlad druga najtoplejša v več kot sto letih Na spletni strani Arsa navajajo tudi, da je bila letošnja pomlad v Ljubljani s povprečno temperaturo 12,9 stopinje Celzija druga najtoplejša pomlad v več kot sto letih. Zasluga za to gre predvsem pretoplima marcu in aprilu, saj je bil maj dokaj povprečen.

Količina padavin je bila preteklo pomlad v Ljubljani z 227 litri na kvadratni meter nekoliko pod povprečjem, sonce pa je sijalo 580 ur, kar je več od dolgoletnega povprečja.

Naj prijetna osvežitev ne bo usodna Ob visokih temperaturah, kot smo jim bili priča v teh dneh, pa vsak pomisli na vodno osvežitev, ki je še kako prijetna. Tudi dobrih 24 stopinj Celzija, ki jih ima morje, je zelo prijetnih.

Poskrbite za svojo lastno varnost in za varnost svojih osebnih stvari Policija opozarja tudi na tatove, spolne nasilneže in druge, ki bi se lahko pojavili na kopališčih, zato svetujejo, da primerno poskrbimo in pazimo na svoje osebne stvari.

Ne smemo pa pozabiti tudi na varnost na "črnih" ali divjih kopališčih, gramoznicah, jezerih, rekah, kjer se kopamo na lastno odgovornost. "Ob lepem vremenu pritegnejo številne kopalce, vendar pa nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode niti upravljavcev. Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so ta divja kopališča lahko za kopalce zelo nevarna. Upoštevajte opozorila: v teh vodah se ne potapljamo in ne skačemo v vodo, ki je motna! Še posebej na to opozarjamo otroke," navajajo na policiji.

Kako pomagati utapljajočemu? Če opazite, da se nekdo utaplja, policija svetuje, da ne skačete brezglavo za njim v vodo.

Utapljajočemu je bolje vreči vrv ali vejo, reševanje je namreč velikanski telesni napor in lahko se zgodi, da bi reševalci morali reševati dve namesto ene osebe.

Ne spreglejte