Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pravosodje

Sreda, 5. 6. 2013, 13.04

8 let

SDS zahteva zamenjavo strokovne sodelavke odbora za pravosodje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SDS po zapletih v DZ zahteva zamenjavo strokovne sodelavke odbora za pravosodje, saj da je omogočila sklic seje za danes, čeprav je predsednik odbora Branko Grims sejo sklical za prihodnji teden.

Po Grimsovem mnenju bi seja lahko bila že v petek, če se sprosti termin. Predsednik DZ Janko Veber v današnjem dogajanju vidi političen zaplet. Po zapletih glede sklica seje so se vodje poslanskih skupin sestali na neformalnem posvetu s predsednikom DZ. Veber je v izjavi za medije po posvetu dejal, da zahtevo SDS po zamenjavi strokovne sodelavke vidi kot pogojevanje za petkov sklic seje odbora. To bi po njegovem mnenju lahko pomenilo, da lahko predsedniki delovnih teles "samovoljno odločajo o tem, ali bomo sploh kdaj imeli kakšno točko na seji državnega zbora".

Če do sobote seje odbora ne bo, "nastopi ta trenutek samovolje ... " 15-dnevni rok za začetek izredne seje se namreč izteče v soboto. Če do takrat seje odbora ne bo, "nastopi ta trenutek samovolje, da predsednik odbora odloča o tem, kdaj seja bo, kdaj je ne bo, kar je seveda zelo grob poseg v zakonodajni postopek", je dejal predsednik DZ. Ob tem je dodal, da je SDS predlagal, da bi umaknili podpise za sklic izredne seje, a se s tem niso strinjali.

Kot pravi Veber, morajo predsednik odbora DZ Grims in v poslanski skupini SDS preučiti možnosti, kako ravnati, da ne "ovirajo delo DZ in da vendarle izpeljejo vse aktivnosti, ki so jih nenazadnje tudi sami izrecno zahtevali s svojimi podpisi in sklicem izredne seje".

Grims pa je pojasnil, da je nadaljevanje seje odbora sicer zaenkrat sklicano v sredo, razmišlja pa tudi o možnosti, da bi jo lahko sklicali prej, denimo v petek dopoldne. Tako bi lahko v petek popoldne tudi izvedli izredno sejo DZ. A bi bilo to mogoče le, če bi bil kateri od odborov, ki je že sklican za petek, odpovedan. Po njegovih besedah za petek sploh ni več mogoče rezervirati sobe.

Grims zahteva, da se ugotovi, kdo je odgovoren za današnji sklic seje Grims sicer zahteva, da se ugotovi, kdo je odgovoren za današnji sklic seje. Po njegovem mnenju gre za izjemno grobo kršitev poslovnika DZ, poleg tega ima indice ponarejanja dokumentov. Kot pravi, je odgovorna oseba za to podpredsednik DZ Aljoša Jerič, ki "pa je očitno sledil nasvetom bodisi koalicije bodisi nekoga iz strokovnih služb".

Opozoril je, da je bilo vabilo za sklic seje, s čimer se šteje, da so bili poslanci o sklicu seje obveščeni, vneseno v sistem DZ ob 12.13, medtem ko je bila seja sklicana za ob 11. uri dopoldne. Tako mnogi poslanci za sejo niti niso vedeli, je dodal. Zaradi suma ponarejanja dokumentov Grims razmišlja o kazenski ovadbi zoper Jeriča, a sedaj pravi, da jo bo "prihranil kot opozorilo za naslednjič". Če bi se kar koli takšnega ponovilo, pa bo vložil dve ovadbi, je dejal.

Vsekakor pa pričakuje, da v odboru sodelujejo strokovni sodelavci, ki pomagajo predsedniku odbora in poznajo poslovnik. "Zahteval bom, da sodelujejo v odboru tisti, ki svoje delo strokovno obvladajo in vedo, kdo je šef," je še dejal za STA.

Veber zahtevo po zamenjavi strokovne sodelavke zavrača Veber zahtevo po zamenjavi strokovne sodelavke zavrača, saj da za to ni nobenih podlag. Po njegovem mnenju je le potreben pogovor med podpredsednikom in predsednikom odbora, saj je to očitno politično in ne strokovno vprašanje. Meni pa, da je sporno tako to, da je podpredsednik odbora sklical sejo, kljub temu da jo je sklical že predsednik, kot to, da je predsednik odbora sejo sklical po poteku 15-dnevnega roka za izvedbo izredne seje.

Na grobo kršitev poslovnika, če izredne seje DZ ne bo do sobote, je opozoril tudi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer. Kot je pojasnil, je na posvetu predlagal kompromis, da spoštujejo poslovnik in predsedniku odbora omogočijo, da vodi naprej sejo, a v okviru teh 15 dni. Tudi sam ostro nasprotuje zahtevi SDS po zamenjavi strokovne sodelavke odbora.

Glede razlogov za prekinitev torkove seje in dejstva, da Grims za danes ni sklical njenega nadaljevanja, pa je Möderndorfer dejal, da je več kot jasno, "da gre za špekulacijo". Za kakšno špekulacijo gre, si po njegovem mnenju znajo odgovoriti le v SDS, sam pa si lahko zgolj želi in upa, da to ni povezano z današnjo obsodbo prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria.

Veber je sicer ob 12. uri, ko je bila sklicana izredna seja DZ, v dvorani DZ redkim poslancem povedal, da za sejo niso izpolnjeni pogoji. Tako je bilo sicer sprva videti, da se je sedaj DZ začela, a je pozneje v izjavi dejal, da s sejo še ni začel. Tako sobota ostaja rok, do katerega morajo začeti izredno sejo DZ.

Ne spreglejte