Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
16.46

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

SDS migracije NSi

Torek, 6. 11. 2018, 16.46

5 let, 5 mesecev

SDS zahteva, naj Slovenija zavrne dogovor ZN o migracijah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Slovenska demokratska stranka (SDS) je danes zahtevala sklic izredne seje državnega zbora o dogovoru Združenih narodov o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Kot je povedal poslanec SDS Branko Grims, stranka od vlade zahteva, naj v celoti zavrne ta dogovor. Pozivu k zavrnitvi se je pridružila tudi Nova Slovenija (NSi).

V SDS dogovoru, ki ima po njihovem mnenju zavajajoč naslov, med drugim nasprotujejo, ker "vse migrante izenačuje med seboj in tako na dolgi rok odpravlja meje držav", je dejal Grims.

Sprejetje tega dogovora bi Slovenijo obremenilo tako materialno kot sicer, tako kot za druge evropske države pa bi tudi za Slovenijo pomenil zaton, je še poudaril.

Dodal je, da vse več držav odstopa od te deklaracije. Kot prve so to storile ZDA in Madžarska, odstopajo tudi slovenske sosede, to je že storila Avstrija, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je povedala, da dogovora ne bo nikoli podpisala. Velika verjetnost je, da bo odstopila tudi Italija, je dejal poslanec SDS.

Poudarjanje tega, da nas dogovor ne zavezuje, je po njegovih besedah zavajanje. Drži sicer, da držav pravno ne zavezuje, jih pa zavezuje politično, je poudaril.

Ne le odstop od dogovora, ampak aktivno nasprotovanje

Poslanci SDS, NSi in Slovenske nacionalne stranke (SNS) v zahtevi za izredno sejo predlagajo, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah v okviru sodelovanja v vseh mednarodnih organizacijah in v okviru kakršnegakoli mednarodnega sodelovanja. "Torej, ne le, da od dogovora odstopi, temveč tudi, da vlada aktivno nasprotuje sprejemu tega dokumenta," je pojasnil Grims.

Predlagajo tudi, naj državni zbor priporoči vladi, da o vseh mednarodnih aktih, ki na kakršenkoli način obravnavajo meddržavne migracije, predhodno seznani slovensko javnost z uradnim besedilom takšnega mednarodnega akta v izvornem in slovenskem jeziku ter z njimi predhodno seznani DZ in upošteva njegova stališča.

NSi z več predlogi vladi

Jožef Horvat | Foto: STA , Foto: STA , V NSi so medtem na Twitterju pojasnili, da njihova poslanska skupina ob sklicu izredne seje predlaga sprejem naslednjega priporočila: DZ priporoča vladi, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij v izvornih državah.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je sicer po seji poslanske skupine danes poudaril, da bo tudi NSi vlado pozvala, naj ne podpre dogovora ZN o migracijah. Ta namreč ne odgovarja na vprašanje, kako odpraviti vzroke za migracije, kar je ključni problem na tem področju, je povedal.

Zavzemajo se tudi za to, da bi odločitev v povezavi z globalnim dogovorom o migracijah sprejeli na ravni predsednikov parlamentarnih strank.

Cerar: Sedanja vlada mora sprejeti odločitev

Slovenija je globalni dogovor ZN o migracijah sprejela, ko je vlado vodil še Miro Cerar. Ta zdaj meni, da so se pojavile spremenjene okoliščine, ki terjajo premislek na ravni sedanje vladne koalicije.

Dodal je, da je prav, da vladna koalicija v luči novih okoliščin preveri, ali bi morala tudi Slovenija ob sprejemanju tega dogovora izraziti morebitne pomisleke.

Zbirajo podpise k preklicu že podpisane marakeške deklaracije

Dogovor, katerega pripravo je Slovenija podprla, sicer po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva poudarja suvereno pravico držav, da same oblikujejo lastne migracijske politike. Je pravno nezavezujoč dokument in ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti, pač pa temelji na že veljavnih mednarodnopravnih instrumentih. Decembra bo v Marakešu sprejet z aklamacijo, in ne s podpisom.

Zaradi spremenjenih mednarodnih okoliščin, pa tudi zato, ker se je od spomladi, ko je Slovenija zavzela stališče glede dokumenta, vlada zamenjala, sicer na zunanjem ministrstvu menijo, da bi morala o zadevi vnovič spregovoriti vladna koalicija.

Na spletu pa se je v zadnjih dneh pojavila tudi peticija, katere podpisniki pozivajo k "preklicu že podpisane marakeške politične deklaracije z dne 3. maja 2018 in zahtevi po odstopu od globalnega dogovora ZN za varne in urejene migracije". Po navedbah na spletni strani pravapeticija.com so pod njo do zdaj zbrali že skoraj 6000 podpisov.

Ne spreglejte