Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS tožilstvo

Petek, 8. 4. 2011, 13.34

8 let

SDS za razpravo o Fišerju na komisiji DZ za peticije in človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanska skupina SDS je na Evo Irgl naslovila zahtevo za sklic nujne seje v zvezi s predlogom vlade za imenovanje Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca.

V SDS so prepričani, da predlog vlade ni primeren in vzbuja dvom v pravno državo.

Preganjal 16-letnika "zaradi t.i. verbalnega delikta" Vodja poslanske skupine Jože Tanko je v zahtevi navedel, da je Fišer konec leta 1977 kot občinski javni tožilec kazensko preganjal tri ljudi, od tega dva duhovnika, zaradi postavitve križa ob breznu pobitim med drugo svetovno vojno nad Cerknim, v začetku 80. let pa da je preganjal 16-letnika "zaradi t.i. verbalnega delikta".

Ker je Fišer po Tankovih besedah sodeloval v postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice, v SDS menijo, da bi beseda o tem morala teči tudi na omenjeni komisiji.

Tanko je v zahtevi predsednici državnozborske komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Irglovi pojasnil, da so Nemci leta 1944 v napadu na Cerkno pobili 47 partizanov. Tedanja Varnostna-obveščevalna služba je kot narodne izdajalce aretirala in usmrtila 15 ljudi, njihova trupla pa so vrgli v brezno nad Cerknim, čeprav naj bi partizane izdal nekdo drugi, je še razložil vodja poslanske skupine SDS.

Nato Tanko še opisuje, da se je Amalija Jereb leta 1975 odločila postaviti spomenik v obliki križa. Skico za spomenik je naredil duhovnik Janez Lapanja, križ pa je blagoslovil drugi duhovnik Stanislav Medvešček. Fišer je dve leti zatem na idrijsko občinsko sodišče vložil obtožni predlog zoper omenjeno trojico. Predlog proti Jerebovi so zavrgli, oba duhovnika pa je sodišče obsodilo, vrhovno sodišče pa je julija 1995 oba oprostilo.

"Vlada se s to odločitvijo ni ravno izkazala" V SDS zato menijo, da je vlada dolžna razmisliti o "kandidaturi, ki v ljudeh zbuja dvome v varovanje človekovih pravic". Vlada se s to odločitvijo ni "ravno izkazala", še pravi Tanko, ki opozarja tudi, da Fišer o omenjeni zadevi "ni izrazil niti trohice obžalovanja".

SDS: S tem javno zagovarjajo kršitve in kršitelje človekovih pravic Žalostno se Tanku zdi tudi, da kandidaturo podpirata tako pravosodni minister Aleš Zalar kot notranja ministrica Katarina Kresal, "ki imata polna usta pravne države in varovanja človekovih pravic". Še bolj žalostno pa je, je še zapisal Tanko, da tako kandidaturo podpira tudi predsednik države Danilo Türk. Zato v SDS menijo, da vlada s tem javno zagovarja kršitve in kršitelje človekovih pravic. S tem naj bi po Tankovih besedah smešili tako ustavo kot pravno državo.

Predlagajo dopolnitev zakonodaje SDS tako komisiji predlaga, naj sprejme sklep, da predlog za imenovanje Fišerja z vidika spoštovanja temeljnih človekovih pravic ni sprejemljiv. Prav tako predlagajo sklep, naj vlada zakonodajo dopolni tako, da na najvišje pravosodne funkcije "ne bo možno imenovati tožilcev, ki so sodelovali v postopkih, kjer se je kršilo človekove pravice."

Predsednica pristojne državnozborske komisije Irglova je medtem sejo že sklicala, in sicer za prihodnji torek popoldne.

"Preizkušen scenarij SDS blatenja kandidatov za najvišje pravosodne funkcije" Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je v zvezi z zahtevo SDS za sklic nujne seje komisije poudaril, da gre za že preizkušen scenarij blatenja kandidatov za najvišje pravosodne funkcije. Po njegovem mnenju je žalostno tudi, da je podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver pred dnevi poslal pismo vsem poslancem Evropskega parlamenta, razen trem iz Slovenije, in v njem blatil Zvonka Fišerja in Branka Maslešo, ter ugled Slovenije v Evropi.

"Brezobzirno kritiziranje in spodkopavanje avtoritete pravosodja" Kot je zapisal Sajovic, SDS počne točno tisto, na kar je upravičeno še enkrat opozoril predsednik republike Danilo Türk, namreč na "brezobzirno kritiziranje in spodkopavanje avtoritete pravosodja". Slovenija po mnenju Sajovica postaja država, kjer se očitno samo še blati in ne objektivno ocenjuje posamezne kandidate, ki zasedajo določene funkcije.

Ne spreglejte