Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2015,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDS Branko Grims Marjan Fank interpelacija

Petek, 26. 6. 2015, 12.40

8 let

SDS: Tiralica ni bila umaknjena samo v Sloveniji. Fank: Policist je ravnal pravilno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
SDS vztraja, da je aretacija nekdanjega kosovskega premierja Ramuša Haradinaja Sloveniji povzročila škodo, generalni direktor policije Marjan Fank pa trdi, da policija ne bi mogla ravnati drugače.

Poslanci največje opozicijske stranke so pred dnevi zaradi aretacije Haradinaja – ta je bila izvedena na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 – na ljubljanskem letališču prejšnji teden proti notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar vložili interpelacijo, zdaj pa poudarjajo politično in gospodarsko škodo, ki naj bi nastala Sloveniji. Poslanec SDS Branko Grims je na predstavitvi interpelacije poudaril odgovornost ministrice Györkös Žnidar.

Posledice dogodkov so za Slovenijo po Grimsovih ocenah porazne, verjetno bodo tudi gospodarsko občutne. Bodo pa težko merljive, saj se ne bodo pokazale takoj, je dodal.

Nekdanjega premierja nikakor ne bi smeli aretirati, je dejal Grims in izpostavil, da gre za staro tiralico, ki jo je izdala državna tvorba, ki danes sploh ne obstaja več. Tiralica je bila že davno umaknjena v vseh drugih državah, razen v Sloveniji, je poudaril. Dodal je, da je v zvezi z osamosvajanjem Kosova odločalo tudi mednarodno sodišče in da je bil Haradinaj v celoti razglašen za nedolžnega zaradi obtožb v zvezi s tem.

Fank: Policista lahko le pohvalim Da policija ne bi mogla ravnati drugače, kot je, pa meni njen generalni direktor Fank. "Policista lahko za njegovo ravnanje samo pohvalim. Odločitev, ki je bila sprejeta pozneje, pa je bila v rokah pravosodja," je za medije pojasnil v odzivu na vloženo interpelacijo. "Dolžnost tistega policista, ki je tako ukrepal, je bila, da naredi postopek takšen, kot je bil," je dejal.

Po njegovih trditvah je bilo ravnanje policije v skladu s slovenskim pravnim redom in tudi v skladu z mednarodnim pravom. "Seveda policist ne more in ne sme presojati, kaj je v tistem trenutku politično modro in kaj ne," je dodal Fank.

Ministrica zahtevala poročilo Pojasnil je še, da policija, ko zazna takšno osebo, to nemudoma izroči pravosodju, ki lahko edino odloča o tem. "Še enkrat poudarjam: vse je bilo v skladu z zakonom in predpisi, ki veljajo v Sloveniji. Če ta sistem in zakonodaja ne zagotavljata izvajanja slovenskih nacionalnih interesov, je seveda na državi, da takšno ureditev spremeni, to pa zagotovo ni v pristojnosti policije," je povedal.

Ob tem je dodal, da je ministrica za notranje zadeve že pred obvestilom o vloženi interpelaciji prejšnji teden v skladu s pravilnikom o nadzoru in umerjanju policije zahtevala poročilo policije glede omenjenega primera. Tega bodo za ministrico v prihodnjem tednu tudi pripravili, je napovedal.

Ne spreglejte