Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
19.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS šolstvo

Sreda, 12. 6. 2013, 19.13

8 let, 1 mesec

SDS proti spremembam pri učenju tujih jezikov v osnovnih šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
SDS zahteva sklic nujne seje odbora za izobraževanje, na kateri bi obravnavali po njihovem mnenju "nepremišljene ukrepe" ministrstva glede učenja tujih jezikov v osnovni šoli.

Slovenski osnovnošolci se prvi tuji jezik začnejo učiti v četrtem razredu, običajno je to angleščina. Drugi tuji jezik se kot obvezni predmet uvaja postopoma od sedmega razreda dalje na šolah, ki so se prijavile na razpis ministrstva. V program se je doslej vključilo 159 šol, v tem šolskem letu pa se drugega tujega jezika kot obveznega predmeta uči 14.600 osnovnošolcev, kažejo podatki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

S prvim tujim jezikom bi se srečali v drugem in ne prvem razredu Prejšnja vlada je načrtovala, da bi se s prihodnjim šolskim letom učenci še prej srečali s tujim jezikom. Prvi tuji jezik naj bi se postopoma začel uveljavljati že v prvi razred, postopoma pa bi se nadaljevalo tudi uvajanje obveznega drugega tujega jezika od 7. do 9. razreda.

Ministrstvo pa zdaj v noveli zakona o osnovni šoli predlaga enoletni zamik začetka izvajanja tega ukrepa, sprememba pa je tudi ta, da bi bil se učenci s prvim tujim jezikom srečali šele v drugem razredu. Drugi tuj jezik pa po predlogu novele ostaja neobvezen, kot je bil pred začetkom poskusnega obdobja.

Sicer predlog novele določa tudi, da mora šola učencem od 4. do 9. razreda obvezno ponuditi pouk tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta v obsegu dveh ur tedensko.

Ministrstvo: potrebovali bi 8 milijonov evrov in 260 dodatnih učiteljev Ministrstvo se je za spremembe odločilo iz finančnih razlogov, saj da bi za to potrebovali preko osem milijonov evrov. Kot razlog navajajo še, da ni dovolj razpoložljivega kadra in bi potrebovali med 260 in 280 dodatnih strokovnih delavcev.

Po navedbah SDS pa osnovne šole, ki so bile vključene v projekt obveznega drugega tujega jezika opozarjajo, da ministrstvo ukinja uvajanje obveznega drugega tujega jezika, nad čemer so učitelji in starši razočarani, saj se je uvajanje izkazalo za dobro prakso. Zato poslanci SDS med drugim predlagajo sklep, naj vlada stori vse, da do njihove uveljavitve ne bi prišlo.

Ne spreglejte