Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2018,
18.35

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

17

Natisni članek

Marjan Šarec SNS NSi SDS

Ponedeljek, 10. 12. 2018, 18.35

5 let, 4 mesece

SDS, NSi in SNS pripravljajo predlog ustavne obtožbe zoper Šarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

17

Intervju: Marjan Šarec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V poslanski skupini SDS so potrdili, da skupaj z NSi in SNS pripravljajo predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca, in sicer zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. O tem je danes poročal Reporter.

Predlog ustavne obtožbe naj bi predstavili in vložili v torek. Vlada je namreč 22. novembra sporočila, da nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi), ki ga je 22. oktobra vložila poslanska skupina SDS. S predlogom želi, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno. S tem bi po njihovih navedbah uresničili ustavno odločbo iz leta 2014.

Takrat je ustavno sodišče namreč ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo. V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Tokrat so jo tako v DZ vložili že petič.

Intervju: Marjan Šarec
Mnenja Marjan Šarec: Lahko tvitajo ali pišejo, kar hočejo. Konec je! #intervju #video

Vlada Marjana Šarca pa nasprotuje predlogu novele zakona. Kot so sporočili 22. novembra, je po njihovem prepričanju delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno.

Ministrstvo za finance ob tem opozarja tudi na finančne posledice, ki bi nastale s sprejemom omenjenega predloga poslancev SDS. Odločitve ustavnega sodišča je treba spoštovati, pri čemer je treba upoštevati tudi vrstni red njihovega nastanka, še meni vlada.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je glede tega vprašanja že dejal, da namerava omenjeno odločbo ustavnega sodišča spoštovati, a da to vprašanje v koalicijski pogodbi ni opredeljeno kot prioriteta.

Ne spreglejte